Back to top

Költségoptimalizálás a Fruit Logistica jelszava

2023. február 8–10. között rendezik a világ legnagyobb zöldség-gyümölcs frissáru-kereskedelem tematikájú üzleti találkozóját Berlinben. A kiállítók hivatalos jelentkezési határideje már lejárt, de a szervezők közleménye szerint várólistára még fel lehet iratkozni.

Fotó: Messe Berlin
A már fogalommá vált Fruit Logistica visszakapta a megszokott február eleji dátumot a világjárvánnyal sújtott évek hányattatásai után (2021-ben elmaradt, 2022-ben pedig áprilisra halasztották). A rendezvény hivatalos mottója az All in one, azonban a nem hivatalos mottó akár lehetne a költségoptimalizálás szó is, hiszen

nagyjából erről fog szólni minden, és ilyen témában fognak megoldásokat keresni/kínálni a résztvevők,

olvasható a kiállításszervező Messe Berlin legfrissebb sajtóközleményében. Hiszen nincs olyan vállalkozás ebben az ágazatban (sem), akit ne érintene a költségek világszintű emelkedése.

A közlemény bőven a teljesség igénye nélkül két leendő kiállítót emel ki, amelyek az innovatív, hatékonyságnövelő technológiáik népszerűsítésére fogják kihasználni a Fruit Logistica adta nyilvánosságot: az egyik egy német startup, a Mavuno Technologies, amely a jövő évi kiállításon fog debütálni, a másik pedig egy nagyon régóta jól ismert, visszatérő kiállító, az olaszországi Alegra szövetkezet. Előbbi műholdképek kiértékelésével és mesterséges intelligencia alapú megoldásokkal segíti a tanzániai kesudió-termesztőket a hatékony biológiai védekezésben és a megbízható hozam-előrejelzésben; utóbbi pedig

azt fogja prezentálni, milyen megoldásokkal érték el, hogy a hagyományos öntözéshez képest 55%-kal kevesebb víz felhasználásával termesszenek gyümölcsöt.

Ahogy a Kai Mangelberger kiállításigazgató elmondta, jelenleg 25%-kal nagyobb felületet foglaltak le a leendő kiállítók, mint a 2022-es eseményen. A hivatalos jelentkezési határidő lejárt ugyan, de a szervezők közleménye szerint várólistára még fel lehet iratkozni.

Az Agrármarketing Centrum szervezésében tavaly egy 95 négyzetméteres közösségi standon nyolc magyar cég állított ki.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Idén is várja az érdeklődőket a mézeskalács-kiállítás Vácrátóton

Idén is látogatható Vácrátóton az ország egyik legrégebbi mézeskalács kiállítása, amelyet a plébánián lehet megtekinteni - tájékoztatta Spiegelhalter László polgármester az MTI-t.

Félmilliárd forintnyi áfacsalás zöldséggel és gyümölccsel

Félmilliárd forintnyi áfát csalt el egy zöldség- és gyümölcskereskedelemmel foglalkozó bűnszervezet, tizenkilenc gyanúsítottal szemben költségvetési csalás miatt nyomoz a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) - közölte a hatóság szerdán a Facebook-oldalán.

Azerbajdzsán a harmadik legnagyobb mogyoró exportőr a világon

2022-ben összesen 67 ezer tonna mogyorót takarítottak be Azerbajdzsánban. Ezzel az ország a globális piacokon a harmadik legnagyobb mogyoróexportőr – mondta Szurhaj Novruzov a mezőgazdasági minisztérium tisztviselője.

Egy meglepő összetevő, hogy a sült zöldségek tökéletesek legyenek

A kiegyensúlyozott étrend fenntartása érdekében az étkezéseknek sovány fehérjéket, teljes kiőrlésű szénhidrátokat és zöldségeket kell tartalmazniuk. Nem újdonság, hogy a zöldségek az egészséges táplálkozás létfontosságú részét képezik.

A támogatások nem húzzák ki a gödörből a zöldségtermesztőket

Egyre nagyobb a boltok polcain a rivalizálás a hazai és a külföldi fagyasztott, illetve konzerv zöldség-gyümölcstermékek között. Hogyan tudják ezek a hazai termék felvenni a versenyt a külföldivel, és miként reagálnak minderre a fogyasztók? Erről a kérdéskörről, továbbá a magyar zöldségtermesztés aktuális helyzetéről és jövőjéről beszélt Sebesta Péter, a Magyar Hűtő- és Konzervipari Szövetség elnöke az MMG Direkt legutóbbi adásában.

Új látogatóközponttal várja az érdeklődőket Magyarország leghosszabb barlangja

Átadták a Pál-völgyi-barlang új látogatóközpontját kedden; a 254,5 millió forintos beruházáshoz 234,99 millió forint európai uniós, vissza nem térítendő támogatást használtak fel - közölte a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága kedden az MTI-vel.

A hétvégén rendezik meg a Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztivált

December 9-10-én rendezik meg a XIII. Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztivált, amelyen a hagyományoknak megfelelően idén is kiosztják az Év kiváló magyar méze verseny elismeréseit - közölték a szervezők az MTI-vel.

Dísznövények: új érzések, új irányzatok

A Holland Virágiroda ismét csokorba gyűjtötte és egy-egy téma köré csoportosította azokat a stílusjegyeket, amelyek 2023-ban hatással lesznek a vágott virágok, szoba- és kerti növények kereskedelmére is. Négy különböző irányzatot határoztak meg a Tuinbranche Nederland, az iBulb, az INretail és a Nijman + Van Haaster ügynökség szakemberei a kor szelleméhez és az aktualitásokhoz igazodva.

Apró halak lakathatják jól az éhező népeket

A kutatók szerint az olyan apró halfajok, mint a hering, a szardínia és a szardella, a legolcsóbb tápláló tengeri élelmiszer számos alacsony és közepes jövedelmű országban, és gyakran nagy mennyiségben fogják ki őket a szegényebb, alultápláltsággal küzdő nemzetek vizeiben.

Csökkent a kiskereskedelemben az élelmiszerek forgalma

Októberben 0,6 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt az egy évvel korábbihoz képest - közölte hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).