0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

A paprika is lehet mag nélküli

Különlegesen finom és egyedi formájú paradicsomot, mag nélküli snackpaprikát és kivételesen magas hozamú minidinnyét nemesít az izraeli székhelyű Breedx vállalat. 

Lior Carmeli vezérigazgató szerint céljuk, hogy a következő két-három évben a magról szaporítható mini paprikafajták teljes színskálája elérhetővé váljon. Jelenleg a Breedx mag nélküli paprikafajtája Spanyolországban, Mexikóban, az észak-amerikai piacokon, valamint Dél-Afrikában és Izraelben érhető el, más országokkal pedig folyamatban vannak az egyeztetések.

Pepperito márkanéven két mag nélküli, édes minipaprika-fajta került forgalomba; a 1Bite termésének hossza mindössze 6, a mini kápiapaprika-típusé 8-15 centiméter.

Carmeli szerint az elmúlt két évtizedben a friss zöldségeket vásárlók számára egyre fontosabbak az egészségi szempontok is. A feltűnő forma vagy a megszokottól eltérő íz ösztönzi a fogyasztást, az új, innovatív megjelenésnek pedig komoly marketingértéke van. Különösen igaz ez a paradicsom esetében, ahol már rengeteg típus ismert, és keresik a különleges ízű fajtákat is. A vállalat érdeklődésének központjában azonban jelenleg az édes, teljesen mag nélküli gyümölcsök és zöldségek hagyományos nemesítése áll, és bár továbbra is elsősorban paprikára fókuszálnak, a közelmúltban a dinnye nemesítésében is komoly előrelépést tettek. A vállalat célja, hogy a fogyasztói piac változó igényeinek kielégítése mellett a termelőket a lehető legtöbb területen segítse.

Forrás: Kertészet és Szőlészet