0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Szorosabbra fűzik a magyar-üzbég agrárkapcsolatokat

A kertészetek és üvegházak fejlesztéséről, a szőlészet és borászat vonatkozásában, valamint a 2023-2024-es időszakra vonatkozó munkatervről írt alá három megállapodást Nagy István agrárminiszter Aziz Voitov üzbég mezőgazdasági tárcavezetővel kedden, Budapesten.

Nagy István az üzbég kollégájával folytatott megbeszélésen ara hívta fel a figyelmet, hogy a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatok előmozdítása mindkét ország gazdaságnak fontos. Minél több olyan terület érdemes beazonosításra a mezőgazdaság és az élelmiszeripar, illetve az agrár szolgáltatások terén, ahol versenyképes termékeket tudunk kínálni egymás számára.

Hazánk készen áll üzbég szakembereket Magyarországon fogadni, hogy tanulmányozzák a legjobb gyakorlatokat a vetőmagfejlesztés, a szőlészet, kertészet, az ökológiai termelés és más témák tekintetében

– tette hozzá.

Orbán Viktor kormányfő (j4) és Savkat Mirzijojev üzbég elnök (balra, középen, takarásban) tárgyalása Budapesten, a Karmelita kolostorban 2022. október 4-én. A miniszterelnök mellett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j5), Nagy István agrárminiszter (j2), Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter (j6), Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója (j) és Hóvári János, a Türk Nyelvű Államok Együttműködési Tanácsa magyarországi képviseleti iroda vezetője (j7). A tárgyalások során tizennégy megállapodást írtak alá egyebek mellett a Magyarország és az Üzbegisztán közötti stratégiai partnerség fejlesztéséről, valamint az igazságügy, a környezetvédelem, a sport és az agrárium területén tervezett együttműködésről.

A miniszter üdvözölte, hogy az oktatási együttműködés előmozdítása érdekében megállapodás aláírására került sor a Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem, valamint az üzbég partnerek között. Nagy István jelezte, hogy

Magyarországon nagy hagyománya van a borászatnak, amely a rendszerváltás óta hatalmas fejlődésen ment át: egyre több pincészet állít elő prémium kategóriás borokat.

Hazánk pedig szívesen osztja meg a magyar szakemberek tudását és tapasztalatait az üzbég kollégáikkal. A megbeszélésen a tárcavezető az öntözésfejlesztés lehetőségeire is felhívta a figyelmet. Magyarországon nagy tapasztalattal rendelkező cégek vannak, amelyek az öntözéshez használható gépek, szivattyúk cseréjéhez, felújításához, karbantartásához és az ehhez szükséges pótalkatrészek gyártásához, valamint a vízminőség javításra használt korszerű megoldásokhoz, vízszivattyúk tervezéséhez adhatnak segítséget – hangsúlyozta az agrárminiszter.

Forrás: Agrárminisztérium