Back to top

Fekete bogyók augusztusban

Kétféleképp is találkozhatunk szederrel a kertekben: a vadszeder vékony, tüskés sarjaival gyomként gyűlik meg a bajunk, termetes nemesített fajtái viszont sok finom gyümölcsöt adnak. Ez utóbbiak gondozásához adunk tanácsot.

Annak ellenére, hogy vadon jól megél hazánkban, a nemesített tüske nélküli szederfajtákat olyan helyre érdemes telepíteni, ahol a szőlő is jól érzi magát. A téli hideget körülbelül mínusz 20 °C-ig elviselik, nagyobb veszély rájuk nézve a korai őszi fagy, mert hosszú a tenyészidejük. A talaj kémhatására nem igényes a szeder, annál inkább a szerkezetére és a vízmegtartó képességére: mély rétegű, középkötött, magas humusztartalmú és kellően levegőzött talajban fejlődik kielégítően.

A szárazságra és a magas vízállásra egyaránt érzékenyen reagál. Különösen a termés fejlődésének időszakában, a nyár második felében van szüksége sok vízre.

Hosszú virágzási ideje miatt a szüret is több mint egy hónapon át tart
Hosszú virágzási ideje miatt a szüret is több mint egy hónapon át tart
Nagyon erőteljesen fejlődő növény, tősarjai elérhetik a 3-5 m hosszúságot is. Az első évben ősszel, rövid nappalos körülmények közt fejlődnek ki rajtuk a termőrügyek, amelyekből a második évben alakul ki a termés. A letermett kétéves vesszőket le kell metszenünk a tőről. A szeder nem nevel gyökérsarjakat, ezért nagyon kell vigyázni arra, hogy épségben maradjon a tő. A hajtások méretéből adódik, hogy mindenképpen támrendszer mellett kell nevelni, és célszerű szétválasztani az éves hajtásokat és a termővesszőket. Ez megoldható kettős huzalos támrendszerrel, vagy nagy tőtávolságot tartva, egy síkban két oldalra vezetve a vesszőket. Legalább 2,5 m sor- és tőtávolságra ültessük a szedret, a sortávolság pedig lehet még nagyobb. A tövek megerősödéséhez érdemes a második évben visszavágni a sarjakat, mert általában nem elég fejlettek ahhoz, hogy igazán szép termést adjanak.

Későn, júniusban kezd virágozni, és majdnem egy hónapon át nyílnak a rövid termőhajtáson fejlődő, jó nektártermelő virágai. Egy-egy termőhajtáson 20-25 gyümölcs kifejlődésére számíthatunk, a virágzástól számítva 40-60 nap múlva.

A szeder lehajló sarjai a csúcsuknál meggyökeresednek, és leválasztva új növény fejlődik belőlük, de a gyakorlatban a hosszú hajtások végét visszavágják, hogy kezelhetőbb legyen a növény.

Létezik törpe növekedésű szeder is
Létezik törpe növekedésű szeder is
Az alapfaj erősen tüskés, de amerikai nemesítők létrehoztak tüske nélküli fajtákat is, legismertebb közülük a Thornfree, a Hull Thornless, a Black Satin. Skót tüskétlen fajta a Loch Ness. Ez utóbbi a legszebb gyümölcsű és legkorábbi fajta: július közepétől szeptember elejéig szedhetjük róla a nagy, tompa kúp alakú, kemény, fényes fekete bogyókat. A többi fajta július végétől szeptember közepéig, október elejéig érleli a gyümölcsét.

Metszése két menetben történik: ősszel vágjuk ki a letermett vesszőket, kora tavasszal pedig az előző évben fejlődött sarjakról kell eltávolítani a talaj közelében fejlődött és a fölösleges másodrendű elágazásokat. Egy sarjon 2-3 ilyen oldalágat hagyjunk meg középtájon, mert azok a legerősebbek. Szükség lehet a visszametszésükre is, ahol már nem érik el a ceruzavastagságot.

Még egy javasolt munka vár ránk áprilisban, a szedertövek felkupacolása.

Ennek növényvédelmi oka van, ugyanis az utóbbi évtizedekben súlyos kárt okoz a szeder-darázsszitkár, ami a talaj közelében helyezi tojásait a tőre, és a kifejlődő lárvák a sarjak, vagy súlyos esetben az egész tő pusztulását okozzák a talajfelszín alatti rágásukkal. Május közepétől rajzanak, ezért érdemes már áprilisban megnehezíteni számukra a tojásrakást. A tő feltöltögetését egyszer érdemes megismételni.

A Hull Thornless fajta bogyó gömbölydedek
A Hull Thornless fajta bogyó gömbölydedek

Egészen idáig a hagyományos szederfajtákról volt szó, az utóbbi években megjelentek a sarjon termő, málnához hasonlón művelhető fajták (Reuben®, Direttisima® Montblanc®), amelyek az éves sarjon teremnek és ősszel egyszerűen mindent le kell „kaszálni”. Törpe növésű fajta a Lowberry® Little Black Prince®, amit akár edényben az erkélyen is nevelhetünk.

Forrás: 
Kerti Kalendárium
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kerti Kalendárium 2022/8 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Két legyet egy csapásra: gombatermesztés gyümölcsösökben

A gombák termesztéséhez jóval kevesebb értékes termőtalaj, víz és erőforrás szükség, mint az állattenyésztéshez, mégis hasonlóan kiváló fehérjeforrások, mint a különféle húsok. Emellett szimbiózisban élnek a fákkal, tápanyagot cserélnek velük, és közösen nagy mennyiségű szén-dioxid-megkötésre képesek.

A kalászfuzáriózis megelőzése segíti az élelmiszerbiztonság javítását

Európában a kalászos kultúrákat egyre nagyobb mértékben szennyezik egyes gombafajok által termelt káros mikotoxinok, amelyek betegséget okozhatnak az állatokban és emberekben egyaránt. A különböző gombás fertőzések nem csak a terméshozamot csökkenthetik, de jelentős élelmiszerbiztonságot veszélyeztető hatásuk is van.

Bárki megtanulhat gyümölcsfát oltani a Füvészkertben március 25-én

Bárki megtanulhat oltani, csak szándék kérdése – ezzel a biztató gondolattal hirdet egynapos gyümölcsfaoltó tanfolyamot az ELTE budapesti Füvészkertje március 25-re, vagyis gyümölcsoltó Boldogasszony napjára. Akinek van oltandó fája, vigye magával!

Metszeni márpedig kell!

Gyümölcsfaoltványokat nevelnek, aszalót működtetnek, a tudásukat pedig különböző helyi rendezvényeken rendszeresen megosztják az érdeklődőkkel. E célok mentén tartottak metszési bemutatót Tilajújhegyen, ahol az érdeklődők a gyümölcsfákkal kapcsolatos tavaszi teendőkkel ismerkedhettek.

A tavaszi hagymások királynője

Bízvást nevezhetjük így a hatalmas termetű császárkoronát, ami ázsiai őshazájából indulva meghódította a világot. Apróbb termetű rokonai hazánkban is megtalálhatók a természetben és valamennyit szívesen ültetik a kertekbe. A Fritillaria nemzetség tagjait napos fekvésbe, jó vízáteresztő talajba ajánlott ültetni.

Hajtisztítás a növények erejével

Szappanfű és társai: növények melyek segítségünkre lehetnek a haj tisztításában, ápolásában. A vegyipar által előállított tisztítószerek és samponok szépen haboznak, és tisztává varázsolnak minket és az otthonunkat. De ennek végül a természet issza meg a levét, mert a hab és a tisztítóhatás nem szinonimák. A habzás csak a mutatvány része, hogy elhiggyük, hogy a szer tökéletesen működik.

Biogazdálkodás: távol az uniós elvárásoktól

A címben szereplő megállapítás a Bioterra Romániai Biogazdálkodók Egyesülete és a Pro Agricultura Egyesület által március 4-én, a kolozsvári Agrártudományi és Állatorvosi Egyetemen szervezett Romániai Biogazdálkodók 18. konferenciáján hangzott el.

Másodszorra ismerték el a Folly Arborétum borát rangos nemzetközi versenyen

A 2019-es után a 2020-as évjáratú Folly Arborétum Rajnai rizling is megkapta a legjobbaknak járó „aranyérmet” Németország legrangosabb borászati versenyén, a Berliner Wein Trophy-n. A versenyen a 400 fős zsűri a 40 országból érkező, több mint 14 ezer tétel közül választotta az egyik legjobbnak a badacsonyörsi Folly Arborétum itthon is közkedvelt fehérborát.

Négyszeresére növelte a kormány a kárenyhítési alap forrásait

A kivételesen aszályos tavalyi év veszteségeinek mérséklésére március 31-ig több mint 22 ezer termelő részesül összesen 50,6 milliárd forint mezőgazdasági kárenyhítő juttatásban - közölte Nagy István agrárminiszter. A magyar kormány ennek érdekében az agrárkár-enyhítési alap forrásait több mint négyszeresére emelte.

Genetikai szelekció a hazai ciroknemesítésben

A karcagi székhelyű Alfaseed Kft. a 2010-es években fogott bele a tematikus ciroknemesítésbe, amelyet megelőzően a főként hazai nemesítésű fajták és hibridek vetőmagtermesztésével foglalkozott. A cég 2010 után európai ismertségre tett szert, elsősorban szudáni fű-, illetve silócirokhibridjei által.