Back to top

Fekete bogyók augusztusban

Kétféleképp is találkozhatunk szederrel a kertekben: a vadszeder vékony, tüskés sarjaival gyomként gyűlik meg a bajunk, termetes nemesített fajtái viszont sok finom gyümölcsöt adnak. Ez utóbbiak gondozásához adunk tanácsot.

Annak ellenére, hogy vadon jól megél hazánkban, a nemesített tüske nélküli szederfajtákat olyan helyre érdemes telepíteni, ahol a szőlő is jól érzi magát. A téli hideget körülbelül mínusz 20 °C-ig elviselik, nagyobb veszély rájuk nézve a korai őszi fagy, mert hosszú a tenyészidejük. A talaj kémhatására nem igényes a szeder, annál inkább a szerkezetére és a vízmegtartó képességére: mély rétegű, középkötött, magas humusztartalmú és kellően levegőzött talajban fejlődik kielégítően.

A szárazságra és a magas vízállásra egyaránt érzékenyen reagál. Különösen a termés fejlődésének időszakában, a nyár második felében van szüksége sok vízre.

Hosszú virágzási ideje miatt a szüret is több mint egy hónapon át tart
Hosszú virágzási ideje miatt a szüret is több mint egy hónapon át tart
Nagyon erőteljesen fejlődő növény, tősarjai elérhetik a 3-5 m hosszúságot is. Az első évben ősszel, rövid nappalos körülmények közt fejlődnek ki rajtuk a termőrügyek, amelyekből a második évben alakul ki a termés. A letermett kétéves vesszőket le kell metszenünk a tőről. A szeder nem nevel gyökérsarjakat, ezért nagyon kell vigyázni arra, hogy épségben maradjon a tő. A hajtások méretéből adódik, hogy mindenképpen támrendszer mellett kell nevelni, és célszerű szétválasztani az éves hajtásokat és a termővesszőket. Ez megoldható kettős huzalos támrendszerrel, vagy nagy tőtávolságot tartva, egy síkban két oldalra vezetve a vesszőket. Legalább 2,5 m sor- és tőtávolságra ültessük a szedret, a sortávolság pedig lehet még nagyobb. A tövek megerősödéséhez érdemes a második évben visszavágni a sarjakat, mert általában nem elég fejlettek ahhoz, hogy igazán szép termést adjanak.

Későn, júniusban kezd virágozni, és majdnem egy hónapon át nyílnak a rövid termőhajtáson fejlődő, jó nektártermelő virágai. Egy-egy termőhajtáson 20-25 gyümölcs kifejlődésére számíthatunk, a virágzástól számítva 40-60 nap múlva.

A szeder lehajló sarjai a csúcsuknál meggyökeresednek, és leválasztva új növény fejlődik belőlük, de a gyakorlatban a hosszú hajtások végét visszavágják, hogy kezelhetőbb legyen a növény.

Létezik törpe növekedésű szeder is
Létezik törpe növekedésű szeder is
Az alapfaj erősen tüskés, de amerikai nemesítők létrehoztak tüske nélküli fajtákat is, legismertebb közülük a Thornfree, a Hull Thornless, a Black Satin. Skót tüskétlen fajta a Loch Ness. Ez utóbbi a legszebb gyümölcsű és legkorábbi fajta: július közepétől szeptember elejéig szedhetjük róla a nagy, tompa kúp alakú, kemény, fényes fekete bogyókat. A többi fajta július végétől szeptember közepéig, október elejéig érleli a gyümölcsét.

Metszése két menetben történik: ősszel vágjuk ki a letermett vesszőket, kora tavasszal pedig az előző évben fejlődött sarjakról kell eltávolítani a talaj közelében fejlődött és a fölösleges másodrendű elágazásokat. Egy sarjon 2-3 ilyen oldalágat hagyjunk meg középtájon, mert azok a legerősebbek. Szükség lehet a visszametszésükre is, ahol már nem érik el a ceruzavastagságot.

Még egy javasolt munka vár ránk áprilisban, a szedertövek felkupacolása.

Ennek növényvédelmi oka van, ugyanis az utóbbi évtizedekben súlyos kárt okoz a szeder-darázsszitkár, ami a talaj közelében helyezi tojásait a tőre, és a kifejlődő lárvák a sarjak, vagy súlyos esetben az egész tő pusztulását okozzák a talajfelszín alatti rágásukkal. Május közepétől rajzanak, ezért érdemes már áprilisban megnehezíteni számukra a tojásrakást. A tő feltöltögetését egyszer érdemes megismételni.

A Hull Thornless fajta bogyó gömbölydedek
A Hull Thornless fajta bogyó gömbölydedek

Egészen idáig a hagyományos szederfajtákról volt szó, az utóbbi években megjelentek a sarjon termő, málnához hasonlón művelhető fajták (Reuben®, Direttisima® Montblanc®), amelyek az éves sarjon teremnek és ősszel egyszerűen mindent le kell „kaszálni”. Törpe növésű fajta a Lowberry® Little Black Prince®, amit akár edényben az erkélyen is nevelhetünk.

Forrás: 
Kerti Kalendárium
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kerti Kalendárium 2022/8 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Félmilliárd forintnyi áfacsalás zöldséggel és gyümölccsel

Félmilliárd forintnyi áfát csalt el egy zöldség- és gyümölcskereskedelemmel foglalkozó bűnszervezet, tizenkilenc gyanúsítottal szemben költségvetési csalás miatt nyomoz a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) - közölte a hatóság szerdán a Facebook-oldalán.

Agráriskola a végeken

Történelmileg Magyarországot jól „lefedik” a középfokú mezőgazdasági szakképző iskolák, területileg is, vagyis az ország minden településéről viszonylag kevés utazással elérhető valamelyik agrárképzést nyújtó szakoktatási intézmény, technikum vagy szakképző iskola, és legtöbbjük kollégiumi elhelyezést is biztosít.

Azerbajdzsán a harmadik legnagyobb mogyoró exportőr a világon

2022-ben összesen 67 ezer tonna mogyorót takarítottak be Azerbajdzsánban. Ezzel az ország a globális piacokon a harmadik legnagyobb mogyoróexportőr – mondta Szurhaj Novruzov a mezőgazdasági minisztérium tisztviselője.

A támogatások nem húzzák ki a gödörből a zöldségtermesztőket

Egyre nagyobb a boltok polcain a rivalizálás a hazai és a külföldi fagyasztott, illetve konzerv zöldség-gyümölcstermékek között. Hogyan tudják ezek a hazai termék felvenni a versenyt a külföldivel, és miként reagálnak minderre a fogyasztók? Erről a kérdéskörről, továbbá a magyar zöldségtermesztés aktuális helyzetéről és jövőjéről beszélt Sebesta Péter, a Magyar Hűtő- és Konzervipari Szövetség elnöke az MMG Direkt legutóbbi adásában.

Dísznövények: új érzések, új irányzatok

A Holland Virágiroda ismét csokorba gyűjtötte és egy-egy téma köré csoportosította azokat a stílusjegyeket, amelyek 2023-ban hatással lesznek a vágott virágok, szoba- és kerti növények kereskedelmére is. Négy különböző irányzatot határoztak meg a Tuinbranche Nederland, az iBulb, az INretail és a Nijman + Van Haaster ügynökség szakemberei a kor szelleméhez és az aktualitásokhoz igazodva.

Az illatos Tramini és értékes utódai

Sok kedvező tulajdonsága miatt magyar szőlőnemesítők is használták keresztezéseikhez a Piros traminit. A fajta átadta utódaiba a jó cukorgyűjtő hajlamot, a fagytűrést, a termékenységet és a korai érést. Három államilag elismert fehérborszőlő született ezekből a keresztezésekből, mindegyik zamatos minőségi bort ad.

Fenntarthatóság az almatermesztésben

Hetven országból érkezett tizenhatezer látogatóval zárta háromnapos rendezvénysorozatát a 12. Interpoma kiállítás Bolzanóban. Négy év kihagyás után került sor a nemzetközi találkozóra, és rekordot döntött a külföldi érdeklődés.

A fügekaktusz minden porcikáját hasznosítják Szicíliában

A fügekaktusz termése ehető, és nemcsak eredeti termőhelyén, Mexikóban és Dél-Amerikában fogyasztják, hanem szerte a világon. Szicíliában is régóta termesztik, és a jó minőség, nagy méret érdekében speciális termesztéstechnológiát fejlesztettek ki. A térségben hagyományosan likőrt, lekvárt és fügesajtot is készítenek belőle, az utóbbi időben pedig aszalványt is.

A műtrágyák megváltoztatják a poszméhek virágérzetét

A műtrágyák korlátozzák a beporzást, mert időlegesen megváltoztatják a poszméhek virágérzetét. A beporzók ritkábban szállnak le a műtrágyával, vagy növényvédő szerekkel nemrégiben permetezett virágokon, mivel képesek észlelni a virág körüli elektromos tér változásait - állapították meg a kutatók.

A "pszichobiotikus" élelmiszerek fogyasztása csökkentheti a stresszt és javíthatja az alvást

Vannak olyan ételek, amelyek negatívan befolyásolhatják az alvást, más ételeket pedig stresszhelyzetben érdemes kerülni. Ezzel szemben egy új tanulmány szerint a "pszichobiotikus étrend" fogyasztása nemcsak a stresszt csökkentheti, hanem segíthet abban is, hogy jobban aludjunk.