0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Kevesebb a szabálytalankodó vállalkozás a Balatonnál, de így is volt milliós bírság

Tavaly minden hatodik, idén már csak minden hetedik balatoni vállalkozásnál találtak valamilyen szabálytalanságot a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai.

Az adóhivatal szerdai közleménye szerint nyáron a balatoni forgalom újra felélénkült, a NAV júliusban és augusztusban a vendéglátóhelyeket, a strandokon árusítókat, a nyárhoz kapcsolódó szolgáltatásokat és a szálláshelyeket ellenőrizte. A revizorok egyebek mellett a nyugta- és számlaadást, az alkalmazottak bejelentését, az online pénztárgépek szabályos használatát és a készpénzkészlet kezelését vizsgálták, több mint 4000 alkalommal.

A NAV kiemelte: már évek óta előre jelzi az ellenőrzéseit a honlapján, az Adótraffipax rovatban.

A balatoni akcióban évek óta csökken a mulasztók aránya. Idén az összes ellenőrzésnek csak 14 százaléka zárult megállapítással, 2019-ben ugyanez az arány 25 százalék volt – közölték.

A mintegy 600 mulasztás felénél online pénztágéppel kapcsolatos problémát vagy a nyugtaadás elmulasztását jegyzőkönyvezték a revizorok, 163 vállalkozó nem jelentette be az alkalmazottait, 33 esetben jövedéki szabályokat sértettek a kereskedők.

A visszaeső vállalkozások magasabb, akár milliós bírságra is számíthatnak, mint például az a cég, amely az elmúlt 3 évben ötödik alkalommal mulasztotta el a nyugtaadást – hívta fel a figyelmet a NAV.

Az adóhivatal eddig mintegy 57 millió forint bírságot szabott ki a szabálytalanságok miatt.

A bírság mellett egyéb szankciót is kockáztat, aki vét a szabályok ellen. Két, egyébként megbízható minősítésű vendéglátóhely a nyugtaadás elmulasztása és a be nem jelentett alkalmazottak miatt kikerült a kedvező, kiva szerinti adózásból – jelezte az adóhatóság.

A súlyosan mulasztók utólagos adóellenőrzésekre is számíthatnak – hangsúlyozták.
Forrás: MTI