Back to top

Megvan a saját lisztharmatuk

A lisztharmatgombák nagyon gyakran okoznak betegséget a legkülönfélébb növényeken. A fertőzés viszonylag könnyen felismerhető, a védekezésnek viszont következetesnek, rendszeresnek kell lennie. Gombaölő szerekkel és egyszerű anyagokkal is megvédhetjük a növényeket.

A lisztharmatgombának különböző fajai ismertek, minden egyes növénynek megvan a saját lisztharmata. Ugyanakkor a betegség tünetei szinte azonosak, fehér vagy szürke foltok borítják a növény levelének színét, olykor a hajtásokat és a virágok csészelevelét. A lisztharmat nyáron erőteljesen fertőzi a dísznövényeket, díszcserjéket és fákat is. Ennek megelőzésére fel kell készülnünk.

A lisztharmat ritkán okozza a növények pusztulását, de megbetegíti, legyengíti azokat, rontja az esztétikai élményt és csökkenti értéküket és termésmennyiségét.

Lisztharmatfertőzés petúnián
Lisztharmatfertőzés petúnián
Ha a fertőzés megtörtént, mindent meg kell tennünk, hogy a kórokozót elpusztítsuk és terjedését megakadályozzuk. Amennyiben a levélfelület nagy részét borítja be a kórokozó, a levél gyakran lehullik.

A gomba áttelelhet a fertőzött rügyekben, a növényi hulladékban, tavasszal spórákat termel, amit szél, vízcsepp, vagy rovarok juttathatnak a növényekre. A lisztharmat elterjedését elősegítheti a magas páratartalom, a dús növényzet, a fényhiány, a túlzott nitrogénadagolás, a hideg talaj. A fiatal, lédús növényeket kedveli. Párás időben, huzamos 24 °C fölötti hőmérséklet mellett járványszerű betegséget okozhat. Érzékeny a lisztharmatra a rózsa, ezért láthatók egyes szőlőültetvényekben rózsabokrok a sorok végén – azokon hamarabb kialakul a fertőzés, mint a szőlőn. Azok a növények is hamarabb megbetegszenek, amelyek nem érzik igazán jól magukat, így például a melegtől szenvedő árvácska vagy petúnia hamar lisztharmatos lesz.

Védekezésként egészséges növényeket kell ültetnünk, és figyeljünk arra, hogy a lisztharmatra érzékeny növények ne kerüljenek árnyékos helyre.

A petúnia szőrös levelén is jól látható a micéliumbevonat
A petúnia szőrös levelén is jól látható a micéliumbevonat
A közvetlen napfényt ugyanis nem kedveli a gomba. Kerülni kell a növények bőséges és gyakori öntözését. Amennyiben lehetséges, távolítsuk el és semmisítsük meg a fertőzött növényi részeket. A növények ritkításával elősegítjük a jobb légmozgást, így kevésbé lesznek párás körülmények között, ezzel csökken a fertőzés veszélye.

Minden lisztharmat ellen használhatunk kontakt kénkészítményeket, de azoknál fennáll a perzselés veszélye, ha nagy melegben permetezünk. Felszívódó gombaölő szerek is rendelkezésre állnak a kórokozó elpusztítására: Topas 100 EC (5 ml 10 l vízhez), Amistar, illetve Conclude vagy Mirador (10 ml 10 liter vízhez). A narancsolajat tartalmazó Prev Gold biológiai művelésben is használható, sokoldalú készítmény, a lisztharmat mellett levéltetvek és más szívókártevők ellen is bevethetjük (40-60 ml 10 liter vízhez), de ez is perzselhet.

Az úgynevezett egyszerű anyagok közül, amelyek a háztartásban is előfordulnak, több is alkalmas a lisztharmat elleni védekezésre.

A lecitin elsősorban a rózsalisztharmat elleni kezelésekre javasolt 3-12 alkalommal, minimum 5 napos permetezési intervallum betartásával. A permetlé elkészítésekor 10 liter vízhez 7-8 gramm lecitint szükséges adagolni. A permetléből az állomány lombtömegéhez igazítva hektáronként 100-300 litert kell kijuttatni. Otthon házilag szódabikarbónából készíthető ellenszer is hatékony. Egy liter vízhez 2-3 teáskanálnyi szódabikarbónát és egy-egy teáskanálnyi olívaolajat és mosogatószert kell keverni. Tehéntejjel is lehet védekezni a lisztharmat ellen: 1-4 liter tejhez 10 liter vizet adva. A folyamatos védelem érdekében a legtöbb gombaölő szert 7-14 naponta újra használni kell.

Rózsán a bimbókat is bevonja a fehér micéliumszövedék
Rózsán a bimbókat is bevonja a fehér micéliumszövedék

Forrás: 
Kerti Kalendárium
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kerti Kalendárium 2022/8 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Agráriskola a végeken

Történelmileg Magyarországot jól „lefedik” a középfokú mezőgazdasági szakképző iskolák, területileg is, vagyis az ország minden településéről viszonylag kevés utazással elérhető valamelyik agrárképzést nyújtó szakoktatási intézmény, technikum vagy szakképző iskola, és legtöbbjük kollégiumi elhelyezést is biztosít.

Azerbajdzsán a harmadik legnagyobb mogyoró exportőr a világon

2022-ben összesen 67 ezer tonna mogyorót takarítottak be Azerbajdzsánban. Ezzel az ország a globális piacokon a harmadik legnagyobb mogyoróexportőr – mondta Szurhaj Novruzov a mezőgazdasági minisztérium tisztviselője.

A támogatások nem húzzák ki a gödörből a zöldségtermesztőket

Egyre nagyobb a boltok polcain a rivalizálás a hazai és a külföldi fagyasztott, illetve konzerv zöldség-gyümölcstermékek között. Hogyan tudják ezek a hazai termék felvenni a versenyt a külföldivel, és miként reagálnak minderre a fogyasztók? Erről a kérdéskörről, továbbá a magyar zöldségtermesztés aktuális helyzetéről és jövőjéről beszélt Sebesta Péter, a Magyar Hűtő- és Konzervipari Szövetség elnöke az MMG Direkt legutóbbi adásában.

Dísznövények: új érzések, új irányzatok

A Holland Virágiroda ismét csokorba gyűjtötte és egy-egy téma köré csoportosította azokat a stílusjegyeket, amelyek 2023-ban hatással lesznek a vágott virágok, szoba- és kerti növények kereskedelmére is. Négy különböző irányzatot határoztak meg a Tuinbranche Nederland, az iBulb, az INretail és a Nijman + Van Haaster ügynökség szakemberei a kor szelleméhez és az aktualitásokhoz igazodva.

Az illatos Tramini és értékes utódai

Sok kedvező tulajdonsága miatt magyar szőlőnemesítők is használták keresztezéseikhez a Piros traminit. A fajta átadta utódaiba a jó cukorgyűjtő hajlamot, a fagytűrést, a termékenységet és a korai érést. Három államilag elismert fehérborszőlő született ezekből a keresztezésekből, mindegyik zamatos minőségi bort ad.

Fenntarthatóság az almatermesztésben

Hetven országból érkezett tizenhatezer látogatóval zárta háromnapos rendezvénysorozatát a 12. Interpoma kiállítás Bolzanóban. Négy év kihagyás után került sor a nemzetközi találkozóra, és rekordot döntött a külföldi érdeklődés.

A fügekaktusz minden porcikáját hasznosítják Szicíliában

A fügekaktusz termése ehető, és nemcsak eredeti termőhelyén, Mexikóban és Dél-Amerikában fogyasztják, hanem szerte a világon. Szicíliában is régóta termesztik, és a jó minőség, nagy méret érdekében speciális termesztéstechnológiát fejlesztettek ki. A térségben hagyományosan likőrt, lekvárt és fügesajtot is készítenek belőle, az utóbbi időben pedig aszalványt is.

A műtrágyák megváltoztatják a poszméhek virágérzetét

A műtrágyák korlátozzák a beporzást, mert időlegesen megváltoztatják a poszméhek virágérzetét. A beporzók ritkábban szállnak le a műtrágyával, vagy növényvédő szerekkel nemrégiben permetezett virágokon, mivel képesek észlelni a virág körüli elektromos tér változásait - állapították meg a kutatók.

A lezárások miatt nem jön a kínai fokhagyma

Több mint tíz évig töretlenül nőtt a Kínából exportált fokhagyma mennyisége, a csúcsot a pandémia első évében érte el. Azóta azonban a folyamatos lezárások miatt mindig van valami gond a szállítással; pedig a minőség most jobb, mint szokott.

Növénynemesítők találkozója

Emléknappal ünnepelte meg a Növénynemesítők Egyesülete azt a korszakos jelentőségű, első magyar növénynemesítési könyvet, amelyet éppen 200 évvel ezelőtt adtak ki. A jeles alkalmat konferenciával is egybekötötték, ahol a magyar növénynemesítés kiváló professzorai ismertették az szántóföldi és kertészeti növénynemesítés kutatás-fejlesztésének és oktatásának helyzetét és kihívásait.