Back to top

Bemutatták a Holmer legújabb cukorrépa-kombájnját

A németországi Schierlingben található speciális mezőgazdasági gépgyártó, a Holmer bemutatta legújabb cukorrépa-betakarítóját. Számos újdonság van a Terra Dos 5-ben, amelyet először a párizsi Sima kiállításon mutatnak be a nagyobb nyilvánosság előtt. A 650 LE feletti gép óránként akár 100 tonna cukorrépát is képes betakarítani.

Fotó: HOLMER

A Holmer betakarítógép két- és háromtengelyes változatban, Terra Dos 5-30 és Terra Dos 5-40 változatban kapható. Az előző Terra Dos T4 modell bevált komponenseit megtartották vagy továbbfejlesztették. Mindkét modellt 652 LE / 480 kW teljesítményű MTU motor hajtja.

A Terra Dos 5 célja, hogy megoldást kínáljon a cukorrépa-betakarítás öt legnagyobb kihívására: a gépkezelőhiányra, a növekvő költségekre, a nehéz betakarítási körülményekre, a fenntarthatóságra és a digitalizálásra.

A vezető került a középpontba

Fotó: HOLMER
Holmer a gépkezelőhiány problémáját úgy kívánja megoldani, hogy következetesen a vezetőt helyezte a fejlesztések középpontjába, különösen az utastér kialakításánál. A fényszórók helyett LED-szalagokkal ellátott világítás összesen 22 785 lumen fényerejű, és kifejezetten a Holmer-kabinhoz lett kifejlesztve. Ezzel kívánják biztosítani a fáradtságmentes és nyugodt munkavégzést. A különböző vezetőméretekkel, ülés- és munkapozíciókkal kapcsolatos ergonómiai tudományos vizsgálatok alapján határozták meg a munkahely kialakítását. A fülke 18 cm-rel meghosszabbodott, a kezelőszervek a leglényegesebbre lettek leredukálva és ergonomikusan vannak elrendezve.

Az új fejlesztés középpontjában a vezető vezérlőközpontjaként a fő kijelzőn található felhasználói felület áll. Itt szándékosan csökkentették az információkat annak érdekében, hogy a vezető gyorsan és egyszerűen megkapja a legfontosabb gépparamétereket. A kijelző az autóiparban és az okostelefon-szektorban jól ismert formátumokon alapul, a gyors felismerés és az intuitív használhatóság érdekében. Ezenkívül a gép beállításait színkódolt információs sávok értelmezik.

Kellemes munkakörnyezetet teremtettek a lépcsők újratervezésével nyert hely által és a padlófűtést is nagyra fogják értékelni a vezetők a hidegebb munkanapokon.

Nagyobb teljesítmény, alacsonyabb költségek

Fotó: HOLMER
A dízelmotor szervizintervallumát 500 óráról 750 órára növelték. A Terra Dos 5-ben a hidraulikaolajat érzékelők figyelik. Ez csökkenti a hidraulikaszűrők karbantartását és az olajfogyasztást a ritkább csere miatt. A Terra Dos 5 az első répabetakarító, amely Panolin biohidraulika olajjal tölthető meg. A kevesebb olajcsere, a gyorsabb biológiai lebomlás a környezet védelme érdekében és a CO₂-lábnyom 8100 kg-mal történő csökkentése 10 000 motoróra alatt meggyőző adat. A karbantartási költségek körülbelül 1,40 euróval csökkenhetnek üzemóránként.

A tisztításhoz most egyenként cserélhető, kovácsolt csillagkapák kerültek, ami 15 százalékkal csökkenti az alkatrészköltségeket. A felvonó hajtókerekei strapabíró Hardox ujjakkal vannak felszerelve. A kaparó padlólemezek és a kopólemezek most szintén Hardox-ból készülnek. Az egész jármű alkatrészeit is megerősítették a még nagyobb tartósság érdekében.

A nagyobb, 850 mm-es kerekek jobb mélységszabályozást garantálnak nedves körülmények között.

Digitálisan hálózatba kötve

Fotó: HOLMER
A Terra Dos 5 digitálisan kapcsolódik a myHOLMER online platformhoz. Itt a géptulajdonosok áttekinthetik a gépükkel kapcsolatos összes információt - legyen szó használati utasításról, alkatrészrendelésről, a gépparaméterek élő adatairól, az egyes napokra vonatkozó statisztikai adatokról és a navigációs funkcióról közvetlenül a gép helyére. A platform távoli karbantartási hozzáféréssel is rendelkezik az ügyfélszolgálathoz, ami gyorsabb és célzottabb szolgáltatást tesz lehetővé.

Minden adatot felhőben tárolnak Németországban oly módon, hogy harmadik fél számára ne legyenek elérhetőek. Az agrirouter adatközponton keresztül az összegyűjtött élő telemetriai adatok továbbíthatók különböző gazdaságirányítási rendszerekbe és ott feldolgozhatók. A hálózatba kapcsolt digitalizálás révén a Terra Dos 5 megkönnyíti a kezelő számára a géppark egészének a kezelését.

Exklusive Premiere - Rübenroder Holmer Terra Dos 5

 

Forrás: 
agrarheute/Holmer

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Agráriskola a végeken

Történelmileg Magyarországot jól „lefedik” a középfokú mezőgazdasági szakképző iskolák, területileg is, vagyis az ország minden településéről viszonylag kevés utazással elérhető valamelyik agrárképzést nyújtó szakoktatási intézmény, technikum vagy szakképző iskola, és legtöbbjük kollégiumi elhelyezést is biztosít.

Növényvédelem drónokkal – szabályos vagy sem?

Nemcsak a mindennapokban, de az agrárszektorban is egyre nagyobb érdeklődés övezi a drónhasználatot. Alkalmazásuk a mezőgazdaságban viszonylag újkeletű dolog, azonban Magyarországon még nem teljesen kidolgozott a jogszabályi keretrendszer, mely ezen eszközök használatát és a velük történő növényvédelmi szolgáltatást teljesen legálissá tenné. Ennek ellenére rohamosan terjed a mezőgazdasági szektorban a használatuk.

Gyémántdiplomások: az európai hírű mezőgazdaságért dolgoztak

Mint jogutód intézmény vezetője, 32 személynek adott át Gyémánt Emléklapot technikumi tanulmányai befejezésének 60. évfordulója alkalmából tartott ünnepség keretében Mezőtúron Dr. habil Fülöp Tamás, a kecskeméti Neumann János Egyetem (NJE) rektora  Brinza Attila, oktatási és képzési igazgató úr társaságában.

Párhuzamos fejlődéstörténet

Az idén már másodszor nyerte el az Agrartechnik német szaklap által meghirdetett Service Award verseny „A legjobb szervizműhely” díját az AXIÁL Kft. bajai telephelyének szervizszerelő csapata. Az itt dolgozók a jövőben még az eddigieknél is magasabb színvonalon végezhetik munkájukat, december 5-én ugyanis felavatták a vállalat új mobilszerviz-műhelyét Baján.

A Digitális Bemutató Gazdaságokon is múlik a jövő agráriumának sikere

Újabb tizenöt agrárinnovációt alkalmazó gazdálkodó nyerte el a Digitális Agrárakadémia konzorciuma által alapított Digitális Bemutató Gazdaság Díjat.

Elhunyt Dr. Jóri J. István

Másfél éve tartó, gyógyíthatatlan betegségben, 79 éves korában elhunyt Dr. Jóri J. István mezőgazdasági gépészmérnök, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem emeritus professzora.

Az illatos Tramini és értékes utódai

Sok kedvező tulajdonsága miatt magyar szőlőnemesítők is használták keresztezéseikhez a Piros traminit. A fajta átadta utódaiba a jó cukorgyűjtő hajlamot, a fagytűrést, a termékenységet és a korai érést. Három államilag elismert fehérborszőlő született ezekből a keresztezésekből, mindegyik zamatos minőségi bort ad.

Fenntarthatóság az almatermesztésben

Hetven országból érkezett tizenhatezer látogatóval zárta háromnapos rendezvénysorozatát a 12. Interpoma kiállítás Bolzanóban. Négy év kihagyás után került sor a nemzetközi találkozóra, és rekordot döntött a külföldi érdeklődés.

A gépi látás javíthatja a tojásszámlálás pontosságát

A gépi látástechnológia segíthet a tojásiparnak leküzdeni azokat a problémákat, amelyek nehezítik a pontos számlálást.

A precíziós gazdálkodás egyik alapja a talajinformáció

Dr. Dobos Endre, egyetemi tanár, a Magyar Talajtani Társaság elnöke szerint, a precíziós gazdálkodás egy csodálatos dolog. Fontos lehet megvizsgálni kicsit, hogy tudományos oldalról és különösen a talajos oldalról hogyan is néz ki ez az új gazdálkodási forma.