Back to top

Együk meg a betolakodót!

Egyre többfelé hasznosítják a gasztronómiában az inváziós fajokat, az „etikus táplálkozás” jegyében. Nagy-Britanniában a szürke mókus, Németországban több rákfaj került fel az étlapokra. A gyorsan szaporodó állatokat másként is fel lehet használni, írja cikkeiben a Guardian.

Szürkemókus
Szürkemókus
Edinborough-ban Paul Wedgwood 2008 óta készít fogásokat a szürke mókusból, ami szerinte igen ízletes alapanyag: lágy húsa kissé dió- és vadízű. Ráadásul azzal, hogy elfogyasztjuk, segítünk visszaszorítani ezt az észak-amerikai eredetű rágcsálót, amely majdnem teljesen kiszorította az őshonos vörös mókust a szigetországból. A skót séf a haggis nevű skót nemzeti ételhez is használja a betolakodó húsát. Ezzel az angolul invasivorism névvel illetett kezdeményezéshez csatlakozott, amivel az idegenhonos inváziós fajokat próbálják ritkítani és hasznosítani.
Fotó: Wikipedia

Több mint 20 éve a Vermonti Egyetem konzervációbiológusa, Joe Roman indítványozta, hogy maga az ember legyen az invazív fajok biológiai kontrollja.

Az ötlet hamar utat talált a séfekhez, Texasban a vaddisznó, a Bahamákon egy oroszlánhal, Nagy-Britanniában egy királyrák ellen lépnek fel ily módon, hogy védjék tőlük az őshonos élőlényeket.

Napjainkban a fajok kihalásának egyik lényeges oka az idegenhonos invazív állatok vagy növények megtelepedése új területeken. Nem minden jövevény számít károsnak az eredeti élővilág számára, hanem csak azok, amelyek gyorsan szaporodnak, általában ragadozóik hiányában, és elnyomják az őshonos fajokat. Ez pedig környezeti és gazdasági kárt is jelent. Látványos példa erre a Florida mocsaraiban megtelepedett burmai piton, ami megtizedeli az Everglades Nemzeti Park emlősfajait. Felmérések szerint 1997-től 2012-re a mosómedvék és oposszumok száma 99%-kal esett vissza, és eltűntek a nemzeti parkból a nyulak és a rókák.

A kezdeményezés hívei szerint az is nagy előny, hogy csökkenteni lehet a szén-dioxid-kibocsátást, ha marhahús helyett például nutriát vagy vaddisznót esznek,

melyek az USA-ban és Mexikóban okoznak nagy károkat. Ugyanakkor ez az éttermi vonulat csak kissé tudja befolyásolni az invazív fajok létszámát: szürke mókusból például a brit Wild Meat Company 10 ezer darabot értékesített tavaly, az állat állományát viszont 2,7 milliósra becsülik a szigetországban.

A márványrák hazai természetes vizekben is felbukkant
A márványrák hazai természetes vizekben is felbukkant
Fotó: Wikipedia
Németország folyóiban és tavaiban már mindenütt elterjedt a könnyen alkalmazkodó, észak-amerikai márványrák, aminek első példányait hazánkban is megtalálták 2014-ben. A márványrák ivartalanul szaporodik, rendkívül gyorsan terjed és egy édesvízi rákokra halálos gombát is terjeszt. Ugyanakkor a német rákkutató Frank Lyko szerint éppen a gyors alkalmazkodóképessége és ivartalan szaporodása miatt sokban hasonlít a tumorsejtek viselkedéséhez, ezért

érdemes alaposan megvizsgálni, hogy az azonos genetikájú állatok mégis hogyan idomulnak a környezetükhöz.

Egy berlini startup pedig fölvette az ivazív fajokból álló élelmiszerlistájára, amin már szerepel a nílusi lúd, a vaddisznó és más betolakodó rákfajok is. Véleményük szerint ezáltal a berliniek lehetnek a márványrák természetes ellenségei.

A 10-12 centis nőstény rák egyszerre 200-700 petét rak és évente négyszer szaporodik, amihez nincs szüksége hímre, így önmaga hasonmásait hozza létre. A márványráknak csak nőstényei vannak.

Kísérleteznek a márványrák páncéljának felhasználásával is, a magas kitintartalmú anyagból biopolimert, lebomló műanyagot lehet készíteni: az első ilyen anyagú szívószálak az idén januárban kerültek forgalomba Németországban.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/theguardian.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Házak szigetelése gyékénnyel, hínárral…

A phys.org több cikkben is foglalkozott az épületszigetelések újszerű, környezetverát lehetőségeivel. Az energia egyre drágább, így az energiapazarló épületek szigetelése igen sürgetővé vált, amit természetes anyagokkal is meg lehet oldani.

Csökkent a kiskereskedelemben az élelmiszerek forgalma

Októberben 0,6 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt az egy évvel korábbihoz képest - közölte hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Piráját találtak a Sebes-Körösben

Elpusztult vöröshasú piráját (Pygocentrus nattereri) találtak Nagyváradon a Sebes-Körösben - közölte a múlt hét végén az Ebihoreanul.ro bihari hírportál.

A fügekaktusz minden porcikáját hasznosítják Szicíliában

A fügekaktusz termése ehető, és nemcsak eredeti termőhelyén, Mexikóban és Dél-Amerikában fogyasztják, hanem szerte a világon. Szicíliában is régóta termesztik, és a jó minőség, nagy méret érdekében speciális termesztéstechnológiát fejlesztettek ki. A térségben hagyományosan likőrt, lekvárt és fügesajtot is készítenek belőle, az utóbbi időben pedig aszalványt is.

„Repohár”-felmérés

Úgy véli a BKIK és a Zöld Követ Egyesület, hogy a rendezvényeken és szabadtéri vendéglátóegységekben néhány éve elterjedt „repoharak” újraszabályozására van szükség, hogy a rendszer betöltse a szerepét. Aki egyetért ezzel, annak érdemes kitöltenie a témában indult kérdőívet.

A "pszichobiotikus" élelmiszerek fogyasztása csökkentheti a stresszt és javíthatja az alvást

Vannak olyan ételek, amelyek negatívan befolyásolhatják az alvást, más ételeket pedig stresszhelyzetben érdemes kerülni. Ezzel szemben egy új tanulmány szerint a "pszichobiotikus étrend" fogyasztása nemcsak a stresszt csökkentheti, hanem segíthet abban is, hogy jobban aludjunk.

Páccal fűszerezni nem csak a nyári grillezéskor érdemes!

A fűszeres pácok alkalmazása ízesítésre szolgál, emellett tartósíthat és mindenképpen élvezeti értéket növelő konyhatechnikai eljárás.

Évi 60 ezer tonna alma Dél-Tirolból

A caldarói Roen szövetkezetet hat éve hozta létre két több 50 éves dél-tiroli termelő és értékesítő szövetkezet és egy nagykereskedő. Az új cég évi 60 ezer tonna almát vesz át a tagjaitól és viszi piacra a VOG konzorciumon keresztül. Az Interpoma kiállítás Fenntarthatóság az első elnevezésű túráján jártunk az új hűtő- és csomagolóházban.

Négy országban is értékesítették az illegális lóhúst

Illegális vágásból származó lóhús engedély nélküli értékesítése és ennek segítése miatt előállítottak 41 embert Spanyolországban, a húst a spanyol piac mellett Belgiumban, Németországban és Olaszországban értékesítették - közölte az Európai Unió hágai székhelyű rendőrségi együttműködési szervezete (Europol) csütörtökön.

Egymilliárd euró kellene az érdemi iskolagyümölcs-programra

Az Európai Bizottság által a témában szervezett konferencián fejtette ki Philippe Binard, az európai frissáru-ágazati szövetség, a Freshfel Europe elnöke, hogy szükségszerű az uniós iskolagyümölcs-program felülvizsgálata és javítása, illetve a rászánt összeg növelése.