0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A napraforgó 70 százalékát betakarították Zala megyében

A napraforgó közel 70 százalékát learatták Zala megyében, a 6 ezer hektárnyi területen 2,5 tonna volt az átlaghozam – tájékoztatta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke az MTI-t.

A 27 207 hektáros kukoricaföldeken 3 hektárt meghaladó területen besilózták a termést. A 4570 hektáron betakarított szemes terményből hektáronként átlagosan 7,4 tonna volt az átlagtermés – közölte Sabján Krisztián.

Jelezte, az esőzések miatt lassan haladnak az őszi kalászosok vetésével. Az őszi árpa 1200, a rozs 50, a tritikálé pedig 80 hektáron került a földbe. A tervek szerint az őszi árpa vetésterülete 5200, a rozsé pedig 500 hektár. Tritikálét 950 hektáron szeretnének nevelni.

A gazdák 31 ezer hektáron őszi búza vetését tervezik. Repcét 13 635 hektáron termelnek, 2-3 ezer hektárral kisebb területen, mint a korábbi években. Ennek egyik oka, hogy a melegebb, aszályos klíma nem kedvez a hűvösebb, csapadékosabb időjárást kedvező növénynek. Emellett sok rovarölő szert kivontak a forgalomból, „a jelenlegi választékkal nem lehet megvédeni a termést a kártevőktől, emiatt a repcetermesztés jövedelmezősége is csökkent” – fejtette ki a megyei elnök.

Az elvetett állományok jól fejlődnek, de védekezni kellett a kártevők ellen – tette hozzá.

Elmondta: a csapadékos időjárás mind a betakarítási, mind pedig a vetési munkákat akadályozza. A termelők abban bíznak, sikerül a csapadékot a talaj mélyebb rétegeiben eltárolni, mert ez segíti a jövő évi gazdálkodást.

Forrás: MTI