Back to top

Vadöröm a KÁN Egyetemi Napokon

„Van, ami állandó: a bőszénfai szarvas és a Robi szaftja” – nyilatkozta Szalay Zsigmond egyetemi docens, a MATE Vidékfejlesztés és Fenntartható Gazdaság Intézetének tanszékvezetője a KÁN Egyetemi Napokon rendezett főzőbajnokságon.

Vadöröm a KÁN Egyetemi Napokon | MMG

Kollégáival nem először vettek részt a vadfőzőversenyen, ahol idén összesen kilenc csapat – az oktatók és tudományos munkatársak mellett a helyi média és önkormányzat, a Lions Klub, valamint a lovasakadémia - mérte össze a tudását, tudván, hogy a szakmai zsűri tagjai

„elfogultak, de legalább szeretnek enni”.

Ezt maga Nagy János, a Kaposvári Campus Vadgazdálkodási Tájközpontjának vezetője, a zsűri tagja jelentette be.

Amiben a zömében visszatérő versenyzők mégis bízhattak, hogy a somogyi vadászhölgyek ezúttal távol maradtak a megméretéstől, így mindenki kicsivel több esélyben reménykedett.

Ki utasítana vissza egy ilyen kóstolót?
Ki utasítana vissza egy ilyen kóstolót?
Fotó: Lang Róbert
Az összes csapat ugyanabból az alapanyagból, szarvashúsból készítette a maga választotta versenymenüt. A vadhús mindig fontos tápláléknak számított, de az utóbbi években eltűnt a hazai konyhákból, ezért szeretnék ráirányítani a figyelmet – mondta el dr. Buzgó József, a Magyar Véreb Egylet elnöke, a hazai vadásztársadalom ikonikus alakja. Hozzátette: a maga részéről leginkább összetartást vár el a csapatoktól, valamint azt, hogy

igyekezzenek megnyerni a bírák „kényes-fényes, rendkívül kritikus ízlésének tetszését”.

Ennyi biztatást követően a versenyzők nagy buzgalommal láttak neki a hagymapucolásnak és húsaprításnak, közben a várható sikerre sem felejtettek el egyet-egyet koccintani.

A vadhúst nem könnyű ízletesen elkészíteni, de nagyon egészséges és finom, ha hozzáértően bánunk vele

– mondta el Sári Enikő, a Magyar Mezőgazdaság Kiadó vezetője, a vadfőző bajnokság egyik ötletgazdája. Hozzátette, hogy a rendezvény másik fontos célja a kapcsolat- és közösségépítés, a közösségek összekovácsolása.

A harmadik helyezett Somogy Tévé munkatársai
A harmadik helyezett Somogy Tévé munkatársai
Fotó: Lang Róbert
A mezőny jellemzően két táborra oszlott. Azokra akik nem cifrázták, hanem a hagyományokra építkeztek – „pörkölt a la no faxni” -, és azokra, akik soká törték a fejüket, hogy milyen különlegességekkel kápráztassák el a zsűrit. Az ízek, színek és állagok harmóniája mellett mindenki ügyelt a hangulatos és kreatív terítésre, de akadt csapat, amely még gitárzenével sem volt rest kedveskedni a „kényes-fényes” ízlésű döntnököknek.

Hogy emiatt-e, vagy, mert tényleg különlegesen finom – házisörös! – vadas ételekkel készültek, a Móricz Zsigmond Mezőgazdasági Szakgimnázium és Szakközépiskola oktatói vitték el a pálmát, méghozzá óriási örömmel.

"Hatalmas volt a sörrel való bánás”

– fogalmazott Németh Krisztián séf, a SEFAG kardosfai vadászházának vezetője, a zsűri elnöke. Hozzátette: szokatlan, de mégis harmonikus ízvilágot produkáltak a szakoktatók, a sörhabos desszerttel pedig feltették az i-re a pontot.

"Móriczék" korábban második és harmadik helyen is végeztek. Ezúttal azonban végre győztek. A kollektív teljesítményt Németh Krisztián méltatja
"Móriczék" korábban második és harmadik helyen is végeztek. Ezúttal azonban végre győztek. A kollektív teljesítményt Németh Krisztián méltatja
Fotó: Lang Róbert

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kihalt az uhuzás napjainkra

A dúvadgyérítés a vadgazdálkodás egy sarkalatos pontja. Legyen szó szőrmés vagy tollas kártevőről, kordában tartásuk, állományszabályozásuk elengedhetetlen. Így volt ez több mint száz évvel ezelőtt is. Manapság puskán kívül főként különféle csapdákkal lehet tizedelni állományukat, de hathatós módszer napjainkban nincs igazán, egyebek mellet köszönhetően a nem elégséges időráfordításra.

Juniorjaink nemzetközi sikerei

Remek nemzetközi versenyidényt zártak a távlovas juniorok, őket kérdeztük az 2022. évről s a következő évi terveikről.

A siker kulcsa és a túlélés záloga: innováció

Idén 31. alkalommal hirdették meg a Magyar Innovációs Nagydíjat és a hozzá tartozó kiegészítő díjakat azon vállalkozások számára, amelyek piacképes új termékeket, illetve szolgáltatásokat fejlesztenek ki.

A Digitális Bemutató Gazdaságokon is múlik a jövő agráriumának sikere

Újabb tizenöt agrárinnovációt alkalmazó gazdálkodó nyerte el a Digitális Agrárakadémia konzorciuma által alapított Digitális Bemutató Gazdaság Díjat.

Fenntarthatóság az almatermesztésben

Hetven országból érkezett tizenhatezer látogatóval zárta háromnapos rendezvénysorozatát a 12. Interpoma kiállítás Bolzanóban. Négy év kihagyás után került sor a nemzetközi találkozóra, és rekordot döntött a külföldi érdeklődés.

Milyen lesz 5 év múlva a vidéki turizmus?

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem és a Magyar Mezőgazdaság Kft. közös Agrárakadémia sorozatának ötödik állomása Gyöngyös volt. A Károly Róbert Campus-on az előadók és a fórum résztvevői vidéki turizmus kérdéseivel, lehetőségeivel foglalkoztak. Bár a fórumon elhangzott, hogy az ágazat sok tekintetben egyhelyben toporog, a témában jártas szakértők szerint öt év múlva már más képet mutat majd.

Több fát, nagyobb területen, rosszkor vágott ki a vállalkozó - vádat emeltek ellene

Vádat emelt a Kecskeméti Járási Ügyészség három férfi ellen, aki Tiszaug és Lakitelek környékén szabálytalan fakitermeléssel számos fokozottan védett madár-, hüllő- és denevérfaj élőhelyét semmisítette meg.

A szántóföldi precíziós gazdálkodást népszerűsítették a Közép-Duna mentén

A precíziós gazdálkodás lehetőség: a gazdálkodás hatékonyságának növelésére, az inputanyagok optimális felhasználására, és mindezek eredményeként a vidék jövedelemtermelő képességének fokozására. A Bakodpusztai Gazdafórumon példákon keresztül és számokkal alátámasztva mutatták be a precíziós gazdálkodás előnyeit.

Idén is lesz Ügetőszilveszter a Kincsem Parkban

Az idén is "Ügetőszilveszterre" várja a lovassportot kedvelő nagyközönséget december 31-én a Kincsem Park.

Aszálycsillapítók: a jövő agrármenedzserei

A MATE és a Debreceni Egyetem vegyes csapata, az Aszálycsillapítók nyerték az idei Agrovirtus vetélkedőt. Az ágazat tehetséggondozó programjába összesen háromszáz agrárhallgató kapcsolódott be. Az első helyezett összeállítás egymillió, a második 500 ezer, a harmadikak pedig 300 ezer forintot nyert.