0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Dinamikusan fejlődik a hazai mezőgazdasági géppiac

Magyarország Kormánya elkötelezett abban, hogy a hazai agráriumot a 21. századi technológiai és fenntarthatósági kihívásokhoz igazítsa – jelentette ki Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a CLIMMAR kongresszuson, Budapesten.

Feldman Zsolt az Európai Mezőgép Forgalmazók Szövetségének eseményén kijelentette, hogy a szervező MEGFOSZ (Mezőgazdasági Eszköz-és Gépforgalmazók Országos Szövetsége) és a kormány között szoros szakmai partnerség működik, hiszen az európai és a hazai agrárium akkor tud erősebbé válni, ha a kormányzat, a gazdálkodók és a mezőgazdaság ipari-szolgáltatási háttere képes közösen gondolkodni és együttműködni.

A MEGFOSZ hazánkban az edukáció kérdéskörében is példamutató tevékenységet folytat, hiszen a fiatalok számára a ’Legyél Te is agrárgépész!’ programon keresztül népszerűsíti az agrárgépész szakmát és növeli a nem egyszerű munkaerő-piaci körülmények között a hivatás presztízsét – folytatta az államtitkár.

Feldman Zsolt hozzátette, hogy az agrárium eredményességéhez szakmai oldalról nagy szükség van a mezőgazdasághoz kapcsolódó gépi szolgáltatások, illetve gépforgalmazás magas színvonalára is. Az Agrárminisztérium a 2023-ban induló új agrártámogatási ciklusban is erős hangsúlyt fektet a technológiai megújulásra és a digitalizációra – folytatva a 2021-ben indult nagyszabású mezőgazdasági és élelmiszeripari beruházási programot, amelynek köszönhetőn az elmúlt években a hazai mezőgazdasági géppiac folyamatos és dinamikus fejlődésen ment keresztül.

Az európai és a hazai agráriumot érintő minden nehézség ellenére 2021-ben 800 millió euró értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket és eszközöket a magyarországi gazdálkodók.

Ez a trend idén sem csökkent, hiszen 2022 első felében 400 millió eurót meghaladó értékesítés volt tapasztalható.

Az államtitkár beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy a precíziós gazdálkodás átállásának ösztönzése érdekében elindított program környezeti és gazdasági szempontból is komoly mérföldkő a hazai agrárium életében. Kiemelte: a versenyképesség fenntartása, az élelmezés biztonsága és a környezeti fenntarthatóság érdekében a digitalizáció, a megfelelő gépesítés, a legkorszerűbb erő- és munkagépek, illetve a precíziós gazdálkodásra alkalmas eszközök használata alapkövetelménynek tekinthetők.

Feldman Zsolt rendkívüli fontosságúnak jelölte meg az európai élelmiszer-ellátási biztonságot és élelmiszer-szuverenitás kérdéskörét.

A cél az, hogy az európai gazdaságot sújtó energiaválság és az elmúlt időszakban megszakadt ellátási, értékesítési láncok, valamint az ebből fakadó bizonytalanság mihamarabb eloszoljon a mezőgazdasági termelők számára is.

Forrás: AM Sajtóiroda