Back to top

Átadták a Göbös-majori Ökoturisztikai Központ legújabb fejlesztését

Az állami erdőgazdaságok legfontosabb feladata a rájuk bízott erdőterületek gondozása mellett a környezettudatos szemléletformálásban, a környezeti kultúra fejlesztésében való részvétel is. A Vadásznap keretében Zambó Péter erdőkért és földügyekért felelős államtitkár adta át az Ökoturisztikai Központ Erdei Iskolájának szálláshely bővítő beruházását, amely elsősorban a fiatal generációknak szól.

1980-ban európai léptékben is az elsők között alakult Magyarország első erdei iskolája a Pilisi Parkerdőben, amelyet azóta közel negyven új intézmény követett. Napjainkra az erdőgazdaságok minden évben mintegy százezer gyereket fogadnak erdei iskoláikban, ezzel az egyik legfontosabb és legnagyobb hazai környezeti nevelési hálózatot működtetik.

1.jpg

Fotó: Vermes Tibor

Az egészségmegőrzésben is fontos szerepet játszó, aktív szabadidő eltöltését lehetővé tevő turista és sétautak, erdei szálláshelyek, turisztikai központok létrehozásában, fenntartásában az állami erdőgazdaságok is aktív szerepet vállalnak. A KAEG Zrt. Göbös-majori Ökoturisztikai Központja is ezeknek a feladatoknak az ellátására létesült, annak érdekében, hogy az erdők továbbra is teljes mértékben betölthessék gazdasági, szociális, közjóléti- és védelmi rendeltetésüket.

A klímaváltozás, a világszerte megjelenő környezeti válságok idején nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy mekkora jelentősége van a következő generációk környezet-tudatának.

Éppen ezért az Agrárminisztérium továbbra is kiemelt feladatként határozza meg az irányítása alá tartozó erdőgazdaságoknak az erdei iskolák működtetését, fejlesztését, és a rájuk alapuló környezeti nevelési programok körének bővítését – emelte ki az ünnepélyes átadó beszédében Zambó Péter az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára.

2.jpg

Fotó: Vermes Tibor

Kifejtette továbbá, hogy napjaink modern erdőgazdálkodása a biológiai változatosság fenntartásán alapul, figyelembe veszi az erdei életközösség minden alkotóelemét. Éppen ezért erdeink az energiaválságban vagy éppen a klímaváltozás vonatkozásában nem problémaforrásként jelennek meg, hanem a megoldást jelentik. Az elmúlt évszázadban Magyarország megduplázta erdőterületét, napjaink erdőtelepítései is jelentős volument képviselnek. A rendszerváltozás óta 200 ezer hektár új erdő létesült Magyarországon. Három éve pedig a kormány újabb lendületet adott az erdőtelepítéseknek, és további 44 ezer hektár új erdő létrehozásához biztosít támogatást.

3.jpg

Fotó: Vermes Tibor

A Göbös-majori Ökoturisztikai Központ többfunkciós létesítmény - mely elsősorban az aktív pihenést és kikapcsolódást szolgálja - 2020 óta már többféle célokra (esküvők, konferenciák, sportversenyek, környezeti nevelést szolgáló tanösvény-túrák) is igénybe vehető. A jelenlegi beruházás az erdei iskola tetőterének beépítését célozta meg, így a férőhelyek száma 8 szobával bővült, összesen 20 ággyal és 5 pótággyal áll immár a nagyközönség részére.

A KAEG Zrt. Göbös-majori Ökoturisztikai Központja továbbra is várja – immár megújult és bővített szálláslehetőséggel - az ifjúságot az erdei iskolában, a lovas és vadász táborokban.

Forrás: 
AM Sajtóiroda

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A dobogó tetején

Az erdő mélyének csöndje a tanyája, ahová csak a vad talál, sűrű lombú fák alatt ballag, mert az erdőben leli nyugalmát. Ez az érzés él azokban, akik lelkükben őrzik a természet iránti tiszteletet és vonzalmat, és e belső késztetésüktől vezérelve döntenek majdani hivatásukról.

Fontos a származás

Hiánypótló összeállítást készített a Bajor Erdészeti Igazgatóság, amellyel a jövőben a klímabarát erdők telepítését kívánják könnyebbé tenni, jelentette be Michaela Kaniber tartományi agrárminiszter.

Alföldi dudoros és bécsi keringő - galambkavalkád Dabason

Dabason rendezték meg a szokásos év eleji nagyszabású galambkiállítást, melyen három fajtaklub jubileumáról is megemlékeztek. A Pergő Fajtaklub 100 éves, a Magyar King Klub 60, a Mondain Fajtaklub pedig 50 éves idén.

Látható módon kell jelölni, ha rovarfehérjét tartalmaz egy termék

A vásárlók pontos tájékoztatása érdekében módosítja az élelmiszerek jelölési rendeletét az Agrárminisztérium, hogy a rovarfehérjéket tartalmazó termékek jól megkülönböztethetők és elkülöníthetők legyenek a boltok polcain - jelentette be Nagy István tárcavezető.

Díjazták az Országos jégkármérséklő rendszer legjobb generátorkezelőit

Az Európai Unióban egyedül Magyarországon működik a kontinentális összevetésben is kiemelten fejlett és több pilléren nyugvó, mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer, amely számos helyzetben képes segítséget nyújtani a gazdálkodóknak - jelentette ki Nagy István agrárminiszter az Országos jégkármérséklő rendszer legjobb generátorkezelőinek járó díj átadó rendezvényén, kedden, Dunaharasztiban.

Kétezer Barázda

A magyar nemzetiségű mezőgazdasági termelők a Vajdaságban anyanyelvükön követhetik az agrárhíreket az Újvidéken nyomtatott napilapban, a Magyar Szóban, annak hetente megjelenő mezőgazdasági mellékletében, a Magvetőben, továbbá a Hét nap hetilap és a Vajdaság ma internetes hírportálok sem maradnak adósak az élelmiszertermelőket, háztájiban gazdálkodókat foglalkoztató hírekkel és információkkal. Létezett korábban egy havonta megjelenő lap is.

A mézjelölési szabályok szigorítását sürgeti Magyarország Brüsszelben

Magyarországgal együtt összesen húsz tagállam kérte az Európai Bizottságot a mézkeverékek származás jelölésére vonatkozó előírások szigorítására.

Megjelent a minőségrendszerhez történő csatlakozást támogató pályázati felhívás

A mezőgazdasági termelők 2023. március 1. és 2023. augusztus 31. között ismét pályázhatnak az európai uniós és a nemzeti minőségrendszerekhez történő csatlakozás kapcsán támogatásra.

Folyamatosan növekszik erdeink területe és élőfakészlete

Az enyhe időjárás miatt idén előbb kezdődtek meg az Országfásítási Program keretében megvalósuló faültetések – közölte közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter.

Az (agrár)összefogás a szülőföldön maradás záloga

Tavaly december elején tizenegyedszer szervezte meg Budapesten az Agrárminisztérium Kárpát-medencei kapcsolatokért felelős főosztálya a Kárpát-medencei Összefogás Fórumát, a Mezőgazdasági Múzeum vajdahunyadvári épületegyüttesében.