Back to top

Nyugalomba vonulnak a hernyók, most kell feltenni a hernyófogó öveket – növényvédelmi előrejelzés 41. hét

Végre nem szenvednek vízhiányban a növények, cserében viszont nagyon sok érőfélben lévő gyümölcs reped, ahogy megszívta magát vízzel, így elkerülhetetlen a nagymértékű rothadás. Van teendő a hernyókkal is, és hamarosan kezdhető az őszi lemosópermetezés.

A szeptemberi, igen csapadékos időszakot október elején szárazabb és melegebb időjárás váltotta fel. A talajok felső, 100 centiméteres rétege kellőképpen föltöltődött nedvességgel, de

az alsóbb talajréteg elszívó hatása még most is érvényesül.

A növények nem szenvednek vízhiányban, a bőséges csapadék azonban nem kedvező a betakarításra váró termés számára. Az érőfélben levő termés megszívta magát nedvességgel, ezért nagyon sok gyümölcs fölrepedt, és ilyen körülmények között nagyon gyorsan rothadni kezdenek. A legnagyobb veszélyben a szüretelésre váró szőlő, a késői érésű szilva, valamint a téli alma és a birs van, de a gyökérzöldségféléknél is hasonló a helyzet. Az alma színeződése eddig váratott magára, most megvannak hozzá a kedvező feltételek.

A sérült gyümölcs gyorsan rothad, a legnagyobb veszélyben a szőlőn, almán, birsen kívül a késői érésű szilva van
A sérült gyümölcs gyorsan rothad, a legnagyobb veszélyben a szőlőn, almán, birsen kívül a késői érésű szilva van
Fotó: Dr. Aponyi Lajos
A fölrepedt vagy rovarok által megrágott gyümölcsök moníliás megbetegedése továbbra is nagy károkat okoz. A megfertőződött termés a fáról lepotyogva elrothad vagy pedig az ágakra aszalódva múmiás gyümölcsként akár tavaszig ott maradhat. Az almában, körtében és a birsben még fejlődik az almamoly és a keleti gyümölcsmoly hernyója, bár hamarosan befejeződik a téli nyugalmi állapotba vonulásuk.

Házikertekben ilyenkor érdemes a fák törzsére kihelyezni a hernyófogó öveket.

A gyapottok-bagolylepke már szintén nem rajzik hetek óta, de a hernyói továbbra is károsítják a zöldségfélék termését, így a paprikát, paradicsomot, a másodvetésű babot, csemegekukoricát. A hernyók változó fejlettségűek és színük igazodik a károsított növényéhez.

Az almamoly és a keleti gyümölcsmoly már nem rajzik, de a hernyója még fejlődik a gyümölcsökben (a képen birsben)
Az almamoly és a keleti gyümölcsmoly már nem rajzik, de a hernyója még fejlődik a gyümölcsökben (a képen birsben)
A folyamatosan érő dió terméseinek egy része nyugati dióburok-fúróléggyel fertőzött, de a károsítás kisebb, mint a korábbi években. A beteg termést/burkot azonnal semmisítsük meg, amennyiben még nem távoztak belőle a lárvák. A nyár végén figyelték meg, hogy

a bábozódásra készülő lárvákat szorgalmasan pusztították a diófák alatt tartózkodó hangyák.

Legjobban a csonthéjas termésű fákon látványos a lombozat színeződése és a levelek hullása. A lombveszteség még nem érte el az 50%-ot, de már felkészülhetünk az őszi lemosópermetezésre. Megvizsgálva a leveleket, gyakori közöttük a sztigminás, blumeriellás levélfoltosság kórokozójával fertőzött, de körtén megfigyelhető a körterozsda narancssárga szaporítóképlete, a szilva levelén pedig a polisztigmás levélfoltosság is. Ha nagy tömegben észlelünk ilyen tüneteket, a lombot gyűjtsük össze és komposztáljuk. A gyors humifikálódást elősegíthetjük nitrogénműtrágya kiszórásával.

A lehulló lomb rendszeres eltávolítása nagyon fontos a kerti pázsitról, különösen, ha vizes a lehullott levél és a gyep. Az így összegyűjtött levéltömeg kiválóan alkalmas mulcskészítésre vagy pedig komposztálásra, ideértve a diófák lombját is. Ha fűnyíróval felaprítjuk, gyorsabb lesz a komposztálódás.

Részletes növényvédelmi előrejelzést olvashatnak a www.magyarnovenyorvos.hu honlapon.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Félmilliárd forintnyi áfacsalás zöldséggel és gyümölccsel

Félmilliárd forintnyi áfát csalt el egy zöldség- és gyümölcskereskedelemmel foglalkozó bűnszervezet, tizenkilenc gyanúsítottal szemben költségvetési csalás miatt nyomoz a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) - közölte a hatóság szerdán a Facebook-oldalán.

Agráriskola a végeken

Történelmileg Magyarországot jól „lefedik” a középfokú mezőgazdasági szakképző iskolák, területileg is, vagyis az ország minden településéről viszonylag kevés utazással elérhető valamelyik agrárképzést nyújtó szakoktatási intézmény, technikum vagy szakképző iskola, és legtöbbjük kollégiumi elhelyezést is biztosít.

Azerbajdzsán a harmadik legnagyobb mogyoró exportőr a világon

2022-ben összesen 67 ezer tonna mogyorót takarítottak be Azerbajdzsánban. Ezzel az ország a globális piacokon a harmadik legnagyobb mogyoróexportőr – mondta Szurhaj Novruzov a mezőgazdasági minisztérium tisztviselője.

Egy meglepő összetevő, hogy a sült zöldségek tökéletesek legyenek

A kiegyensúlyozott étrend fenntartása érdekében az étkezéseknek sovány fehérjéket, teljes kiőrlésű szénhidrátokat és zöldségeket kell tartalmazniuk. Nem újdonság, hogy a zöldségek az egészséges táplálkozás létfontosságú részét képezik.

A támogatások nem húzzák ki a gödörből a zöldségtermesztőket

Egyre nagyobb a boltok polcain a rivalizálás a hazai és a külföldi fagyasztott, illetve konzerv zöldség-gyümölcstermékek között. Hogyan tudják ezek a hazai termék felvenni a versenyt a külföldivel, és miként reagálnak minderre a fogyasztók? Erről a kérdéskörről, továbbá a magyar zöldségtermesztés aktuális helyzetéről és jövőjéről beszélt Sebesta Péter, a Magyar Hűtő- és Konzervipari Szövetség elnöke az MMG Direkt legutóbbi adásában.

A magas koleszterintartalmú élelmiszerek hatásai a koleszterinszintre...

A koleszterin fontos a sejtmembránok szerkezetének fenntartásában, és segíti a szervezetet a D-vitamin és a létfontosságú hormonok előállításában. A szervezet ugyan termel koleszterint, de ha sok koleszterint fogyasztunk, akkor kevesebbet állít elő. Valamint, ha nem fogyasztunk magas koleszterintartalmú ételeket, a testünk akkor is elegendő mennyiséget termel.

Dísznövények: új érzések, új irányzatok

A Holland Virágiroda ismét csokorba gyűjtötte és egy-egy téma köré csoportosította azokat a stílusjegyeket, amelyek 2023-ban hatással lesznek a vágott virágok, szoba- és kerti növények kereskedelmére is. Négy különböző irányzatot határoztak meg a Tuinbranche Nederland, az iBulb, az INretail és a Nijman + Van Haaster ügynökség szakemberei a kor szelleméhez és az aktualitásokhoz igazodva.

Egy év a kürti borászatban

A szőlő már a hordókban érik, amikor Sütő Zsolt kürti borászt arra kérem, hogy értékelje a 2022-es évet. Zsolt villamosmérnök, de már húsz éve vállalkozásszerűen bort készít. Tizenkét hektáron gazdálkodik természethűen, amiből 5 hektár fejművelésű tőkés szőlő. Borászatában, a Strekov1075-ben saját területein termett biominőségű szőlőt dolgoz fel.

Az illatos Tramini és értékes utódai

Sok kedvező tulajdonsága miatt magyar szőlőnemesítők is használták keresztezéseikhez a Piros traminit. A fajta átadta utódaiba a jó cukorgyűjtő hajlamot, a fagytűrést, a termékenységet és a korai érést. Három államilag elismert fehérborszőlő született ezekből a keresztezésekből, mindegyik zamatos minőségi bort ad.

Fenntarthatóság az almatermesztésben

Hetven országból érkezett tizenhatezer látogatóval zárta háromnapos rendezvénysorozatát a 12. Interpoma kiállítás Bolzanóban. Négy év kihagyás után került sor a nemzetközi találkozóra, és rekordot döntött a külföldi érdeklődés.