0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Kiszagolják a kutyák a kártevőt

Egy mexikói paprikatermesztő új technikát próbál alkalmazni az ottani növényházakban gyakran gondot okozó paprikaormányos (An­thonomus eugenii) ellen.

Az innovatív kertész a washingtoni Green Dog Pest Service vállalattal karöltve két belga malinois kutyát kezdett betanítani az élő bogarak kiszagolására, észlelésére a teljesen zárt, csúcstechnológiás üvegházakban. A paprikatermesztő jelentős összeget fektetett be a programba, ráadásul annyira új az ötlet, hogy különösebb garancia sincs arra, hogy a gyakorlatban is mű­ködik majd, ezért most izgatottan várja mindenki az első eredményeket. Az már korábban is ismert volt, hogy ezek a kutyafajták megérzik a bogár szagát, de az összesen 6,3 hektárnyi üvegházban, ahol sok ezer paprikatő növekszik több méter magasra, nem könnyű az apró méretű rovarokat megtalálni, mondta Deanna Sparks-Kjorlien, a Green Dog Pest Service vállalat vezetője.

Ha sikerül a módszert pontosítani, akkor a kutyák jóvoltából sokkal sikeresebb lesz ezeknek a kártevőknek az időbeni észlelése, ezzel egyúttal más fertőzések terjedését is megakadályozhatják.

A statisztikák szerint a kutyák akár 70%-kal hatékonyabban fedezik fel a kártevőket, mint az ember.

Forrás: Kertészet és Szőlészet