Back to top

Mentsük a nyár ízeit: fűszernövények tartósítása

A kiskertekben termesztett fűszernövényeket nemcsak tavasztól őszig használhatjuk. Még a fagyok előtt „megmenthetjük az ízeket”, hiszen ha tartósítjuk ezeket, akkor egész télen át segítségünkre lesznek a konyhában.

Különböző, jól bevált tartósítási módszerek léteznek a fűszerek esetén is: házi nyers tárolás, szárítás, sózás, hűtés, savanyítás. Csak egészen frissen vágott és egészséges növényt lehet tartósítási célra felhasználni. Legjobb a délelőtti vagy késő délután levágott növény, mert ilyenkor nem nedves.

Legegyszerűbb a szárítás

Általában a leveleket és a leveles hajtásokat szárítsuk, de az egész virágos növényt, gumót vagy a termést is lehet esetenként ilyen módon tartósítani, bár ezeket előbb érdemes aprítani, hogy könnyebben száradjanak. Az alapanyagot földtől, portól, piszoktól tisztítsuk meg, és ha kell vízzel is öblítsük le. Ilyenkor azonban a vizet jól csöpögtessük le és szellős, sötét helyen fonnyasszuk meg a megtisztított növényt. A szárítás csak árnyas, szellős helyen történhet.

A napfény árt a száradó növényei részeknek, mivel úgy a színt, mint a beltartalmat károsan befolyásolja. Szárításra a konyha nem alkalmas, mert ott mindig vannak ételgőzök. Legjobb, ha a szárítás valami légáteresztő anyagon (ritka szövésű juta, drótháló stb.) történik. Lényeges, hogy a száradás gyorsan történjen, mert lassú száradás alatt a fűszer ereje csökken, és penészedésnek indulhat.

Amikor egész növényt kell megszárítani, kössük csokorba, de ne szorosra, hogy ne csak a külső, hanem a belső részek is levegőzzenek, és a vastagabb szárak is megszáradjanak. Az így kötött csokrot fellógatva tároljuk a száradás alatt. A teljesen száraz növényi részeket külön-külön, vagy tetszés és ízlés szerint összekeverve és előkészítve (esetleg porítva), jól zárható üveg- vagy bádogedénybe tesszük. Ezáltal az anyag nem veszít értékből és megtartja üde ízét, illatát.

A szárított fűszereket nem célszerű az étellel együtt főzni, hanem tálalás előtt kell ahhoz hozzáadnunk, vagy esetleg akkor tehetjük hozzá, amikor még egyszer felforraljuk.

A szárított fűszerek használhatók morzsolva, vagy őrölve
A szárított fűszerek használhatók morzsolva, vagy őrölve
Sóval tartósítás

Ez régóta használt eljárás friss fűszernövények tartósítására. A sózásnak elsősorban vízel­vonó hatása van. Amikor sózott, tartósított növényekkel főzünk, ügyeljünk arra, hogy sót az ételhez egyáltalán nem, vagy csak nagyon keveset adjunk. Sózásos konzerválásra majdnem minden fűszernövény alkalmas. Általában így konzerváljuk a zöldpetrezselymet, a zellert, a hagymát, a kaprot, a tárkonyt, a paprikát, a répafélesé­geket, a vegyes leveszöldségeket és a salátanövényeket.

Lehet többfélét is összekeverve besózni, de fontos, hogy ezek kipróbáltak, ízlésünknek megfelelőek legyenek. A sózás előtt a növényeket gondosan megmossuk, majd szikkadni hagyjuk.

Szikkadás után lapostányéron vagy műanyag lapon – mert a fa a növénynedvet magába szívja – a növényeket apróra vágjuk. Utána rétegezve sóval szórjuk be. Sötét üvegbe tegyük, mert néhány növény fényérzékeny. 100 grammnyi növényhez 20-25 gramm sót számolunk.

Hűtés, fagyasztás

A legtöbb fűszer-, és zöldségféle házi tartósításának legkíméletesebb, az eredeti állapotot leginkább megőrző módja a hűtőszekrényben történő hűtés (bár ez csak rövid ideig néhány napig alkalmazható) és fagyasztás ami hosszabb távú tartaósítást eredményez.

A hűtés tartósító célját azzal éri el, hogy a romlást előidéző folyamatokat nagymértékben lelassítja.

Petrezselyem, zeller, zöldpaprika, paradicsom, zöldhagyma a hűtőszekrényben, per­forált műanyag tasakban vagy alufóliában néhány napig tárolható romlásmentesen. Gyorsfagyasztási eljárással (–18 °C alatti hőmérsékletet kell elérni minél gyorsabban, mert akkor nincs ideje szétfagyni a sejtfalaknak) hűtőszekrényünk mélyhűtő részében is lehet fűszer- és zöldségféléket, néhány hónapig is tárolni. Több növény (majoránna, ba­zsalikom, borsikafű, kakukkfű, zsálya) azonban nem bírja a nagy hideget (–10 –20 °C), és így az ezekkel készülő ételek maradékait sem lehet hosszabb ideig a hűtőben tárolni. A mélyhűtött növényeket használat előtt felengedni nem kell, mert fagyasztott állapotban azonnal elkészíthetők.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hóvirágok a kertben

A hóvirág nemzetségneve (Galanthus) a görög mitológiában a nehezen, de a tél szorításában is megszülető tavaszt szimbolizálja. A nemzetség 21 fajt foglal magába, a Kárpát-medencében csak a kikeleti hóvirág (Galanthus nivalis) őshonos, amely az Európai Unióban 2005 óta védett, így sem gyűjteni, sem ültetni nem szabad.

Alzheimer és vércukorszint: éhezés a túlkínálat ellenére

Az orvostudomány jelenleg az inzulinrezisztenciát okolja az Alzheimer betegek megnövekedett számáért. A feldolgozott ételek fogyasztása tetemes mennyiségű cukor-, zsír- és gluténtartalmuk miatt komoly egészségügyi kockázatot jelentenek az emberi test számára.

A kávéfogyasztás nem befolyásolja negatívan a szív egészségét

Négyből három amerikai minden nap iszik legalább egy csésze kávét. Szerencséjükre egy új tanulmány szerint a kávéfogyasztás ugyan idegessé tesz, de nem befolyásolja a szív általános egészségét.

A kutatók eddig nem találtak emberre veszélyes vírusokat a hazánkban terjedő inváziós szúnyogokban

A kutatók eddig nem találtak emberre veszélyes vírusokat a hazánkban terjedő inváziós szúnyogokban - közölte az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) az MTI-vel.

A legrosszabb lefekvés előtti ételek, amelyek növelik az inzulinrezisztenciát és lassítják az anyagcserét

Vannak bizonyos ételek, amelyeket nem szabad reggel fogyasztani a fogyás érdekében, de sokan nem veszik figyelembe a vacsora hatását, pedig néhány étel lelassítja az anyagcserét és növeli az inzulinrezisztenciát.

Mi köze az inzulinnak a zsírégetéshez? Inzulin jelenlétében nincs zsírégetés?

Az inzulin optimális esetben akkor van jelen a szervezetben, amikor feltétlenül szükséges. Jól is van ez így, mert egy különlegesen erőteljes hatású vegyületről van szó, ami kis mennyiségben létfontosságú, nagyobb adagban viszont rengeteg gondot okoz (pl.: fokozza a gyulladást és alaposan belekutyul a hormonrendszerbe).

A két legjobb magas fehérjetartalmú élelmiszer a derékbőség csökkentésére

A mindennapi fehérjefogyasztás az egyik legjobb módja annak, hogy elérjük fogyókúrás céljainkat. A fehérje egyike a három fő makrotápanyagnak, amelyre a szervezetnek szüksége van a megfelelő működéshez. Ha pedig fehérjével helyettesítjük a zsírt és a szénhidrátokat, megfékezhetjük az éhségérzetet, megfelelő tápanyagot adhatunk a testünknek, és felpörgethetjük az anyagcserénket a zsírégetés érdekében.

Fedezzük fel a torma előnyeit!

A legtöbben boltban, készítményként vesszük a tormát, de aki reszelte már frissen tapasztalhatta, hogy a közben felszabaduló illóanyagok akár pontot tehetnek egy könnyebb nátha végére. Lássuk, milyen hatással van az egészségünkre ez a csípős és zamatos gyökérnövény!

Borjúkorban dől el a tehénkori egészség!

Az Eurofins Vetcontrol legutóbbi online szemináriumán Vass-Bognár Barbara azt elemezte, hogy a borjú- és növendékkori stressz hogyan befolyásolja a tehenek későbbi életteljesítményét.

A virágültetést népszerűsítették

Az első tavaszi napsugarakkal együtt minden növényrajongó lázasan kezdi el tervezni kertjének, teraszának vagy balkonjának növénybeültetéseit. Hazánkban a húsvéti ünnepek a virágkereskedelem szempontjából is kiemelkedően fontos ünnep, hiszen ha az időjárás is engedi, jellemzően ilyenkor látnak neki az emberek a virágzó növények ültetésének, ilyenkor indul el az igazi ültetési „szezon”.