A sommelier tökéletesen tudja, melyik bor melyik ételhez illik a legjobban, így biztosítja a legnagyobb gasztronómiai élményt a vendégeknek. Az egyik legnehezebb és egyre inkább keresett vendéglátóipari szakma. A római korban a sommelier-k tulajdonképpen öszvérhajcsárok voltak, akik az éppen utazó udvar ellátmányának szállításáért feleltek. Rendszerint az udvartartás előtt vonultak, amikor azok éppen nyári vagy téli szálláshelyeikre költöztek át.
A hétvégén 2 év kihagyás után 25. alkalommal tartotta a Magyar Sommelier Szövetség az országos sommelier bajnokság döntőjét Európa egyik legnagyobb, megnyitás előtt álló borközpontjában, a volt Goldberger textilgyár felújított 1500 négyzetméteres gyárépületében, a Winehub-ban. A borközpont nemcsak tematikus kóstolókat és versenyeket tart majd, de helyet ad egy Fine Dining étteremnek és bisztrónak, egy több mint 1000 bort felsorakoztató shopnak és rendezvényhelyszínként is működik majd.

A versenyt Szik Mátyás háromszoros sommelier bajnok nyitotta meg, aki beszédében kiemelte a sommelier-ék szerepét a magasszintű vendéglátásban, a hozzáadott értéket, amelyet egy sommelier közreműködése jelent a pozitív éttermi élmény megteremtésében, illetve a hazai gasztronómia elismertségének növelésében.
A köszöntő után az esemény házigazdája, Carlos Alberto Coelho, a Winehub alapító-tulajdonosa beszélt a borközpont céljairól, hazai borászatok támogatásáról, a Sommelier Szövetséggel való stratégiai együttműködésről és a Winehub jövőbeli terveiről, közeli nyitásáról.
Carlos Alberto Coelho egy olyan központot hozott létre, amely a borszerető vendégeket ugyanúgy megcélozza majd, mint a borászati iparág szakértőit, borászokat és borértőket egyaránt.
A fővédnöki és védnöki tisztségeket Dr. Nagy István agrárminiszter és a Magyar Bor Akadémia vállalták el. Együttműködő partnerek a Budapesti Gazdasági Egyetem és a Chaine Egyesület voltak.

Az elődöntő résztvevői első körben írásbeli feladatokat oldottak meg és sor került egy dekantálás – azaz borszellőztetés – feladatra is, amelynek eredményeként a döntőben 3 sommelier folytathatta a versenyt a „Magyarország Sommelier Bajnoka 2022” címért.

A több mint három órán át tartó döntőt követően a zsűri szigorú szempontrendszer alapján hozta meg a döntését és hirdette ki a 2022-es év sommelier bajnokát.

A döntőt szoros versenyben Giraldo Juan Sebastian, a Felix Kitchen&Bar assistant head sommelier-je nyerte, Kincses László Dávid, a Tom George Osteria head sommelier-je lett a második helyezett, míg a harmadik helyezést Pfeiffer Balázs, az ausztriai Werzer’s Hotel Resort Pörtschach sommelier-je érte el.