Back to top

Kezdődik a szezon Dél-Európában, azzal kampányolnak, hogy az ő fóliáikat a nap fűti

Alighanem jól járnak a magas áram- és gázárak közepette a dél-spanyolországi fóliaházas zöldségtermesztők az idei télen. Igyekeznek is rámutatni a lehetséges fórumokon, hogy amíg a szomszédos országokban egy csomó fosszilis energiahordozó kell ugyanehhez, addig náluk a nap energiája érleli a termést.

A fruchthandel.de portál a Cute Solar nevű spanyol munkaközösség közleményét idézte, amely úgy fogalmaz, hogy „a kiváló klímájú Almeríában, illetve Granada tengerparti területein, ahol évente 3300 a napütéses órák száma, minden egyéb energiaforrás nélkül is jó erőben fejlődnek a fólia alatt nevelt zöldségek, miközben európai szomszédainknak egy csomó fosszilis energiát kell rááldozniuk, hogy hasonló körülményeket teremtsenek a növényeiknek”.

A Cute Solar eddig is erre építette a kommunikációját, de most természetesen megragadja az alkalmat a dél-spanyol zöldséghajtatás jelentős helyzeti előnyének hangsúlyozására:

„alighanem sok közép- és nyugat-európai üzem kénytelen lesz felszámolni a melegigényes zöldségkultúrákat az igazán hideg idő beállta előtt, miközben Dél-Spanyolországban most kezdődik az idény, és a nap fűti a házaikat”, írják.

A Cute Solar adatai szerint a szóban forgó dél-spanyol körzetben a szokásos 35 ezer hektár körüli fóliafelület alatt termesztik a zöldséget;

paradicsomból 15% plusztermésre számítanak a tavalyihoz képest, uborkából és paprikából pedig 5, illetve 2%-os többlet várható.

Cukkiniből ugyanakkor 15%-kal kevesebbet ültettek, mint egy éve, és padlizsánból is 10% a visszaesés.

Ha minden a tervek szerint halad, akkor összesen mintegy 4,5 millió tonna zöldséget fognak szedni a tél során a régióban, amelyből a spanyol téli zöldségellátás felét, illetve az európai boltokban kapható mennyiség 60%-át tudják fedezni, írja a fruchthandel.de a Cute Solar közleménye alapján.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Januártól a Nébih felületén kell vezetni az elektronikus permetezési naplót

A Nébih elektronikus gazdálkodási napló (e-GN) rendszerébe integrálódik az elektronikus permetezési napló. A felületen január 1-jétől a 10 hektárnál nagyobb összterületen gazdálkodóknak naprakész nyilvántartást kell vezetniük a szántóföldi kultúrában végzett rovarölő szeres kezelésekről.

Még nem tért teljesen magához a sörpiac a pandémia után

Nőtt tavaly a magyarországi söripari cégek értékesítése az előző évhez képest, de továbbra is elmaradt a 2019. évitől, a hazai termelés 2022-ben a 2021-es szint közelében alakult. A termékek között - az előző évek tendenciáját folytatva - tovább emelkedett a prémium- és szuperprémium kategóriájú, illetve az alkoholmentes sörök aránya - mondta el Kántor Sándor, a Magyar Sörgyártók Szövetsége igazgatója az MTI kérdésére.

A türelem orchideát terem

Csak nagyon kevesen vállalkoznak orchidea termesztésére üzemi körülmények között, mégis a tordasi Botta Kertészet egy különleges szépségnek, a cymbídium orchidea (csónakorchidea) termesztésére szakosodott. A családi kertészet az orchideát vágottvirágként és cserepes dísznövényként is értékesíti, évről évre igyekeznek gazdag szín- és fajtaválasztékkal kielégíteni a piaci igényeket.

Hosszú életet biztosíthat az északiak táplálkozási modellje

Ha valaki megkérdezné, hogy melyik a legegészségesebb régió a Földön, mit választanánk? Japánt, ahol Okinawa kék zónája található, és ahol az emberek rendszeresen 100 év felett is jó egészségben élnek? A Földközi-tenger vidékét? Bár a világ számos helyét meg lehetne említeni, az észak-európai régiót gyakran figyelmen kívül hagyják. Pedig nem kellene...

Az újrahasznosított műanyag művészete

Szobrot állítottak az újrahasznosított műanyagnak. A szobor mi másból is készülhetett volna, mint újrahasznosított műanyagból. A különleges művészeti alkotással a Desch cég a műanyag újszerű értelmezésére szeretné felhívni a figyelmet.

Tudatos Vásárlók Családi nap – bemutatkoznak a közösségi gazdaságok

Hazánkban is egyre népszerűbbek a közösségi gazdaságok, személyes együttműködés termelő és fogyasztó között, amelyben a gazdálkodással járó kockázatokat, a gazdálkodás gyümölcseit egy hosszú távú megállapodásban szabályozott módon közösen osztják meg. A gazda vállalja, hogy egész évben a közösség tagjainak termel, míg a vásárlók vállalják, hogy átalánydíjért cserébe átveszik a terményeket.

10 kiváló élelmiszer a vérnyomás csökkentésére

A vérnyomás normális esetben a nap folyamán fokozatosan emelkedik és csökken, a krónikusan magas vérnyomás - más néven magas vérnyomás - növeli a szívbetegségek, a stroke és a vesebetegségek kockázatát. Annak érdekében, hogy csökkenstük ezeknek a kockázatát az alábbi élelmiszerek a segítségünkre lehetnek.

Százmilliós adóhiányt jelentett egy zöldséges, körmére nézett a NAV

A NAV az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleménye szerint tartósan milliós nagyságrendű veszteséges működés és az áfabevallásban jelentett beszállítói adatok miatt rendelte el a NAV a zöldségkereskedő ellenőrzését.

Tíz módja annak, hogy több fehérjét fogyasszunk

A fehérjében gazdag ételek elkészítése időigényes lehet, de szinte minden testi funkcióhoz szükség van rá, beleértve az egészséges szövetek építését és fenntartását az évek múlásával.

„A vetőmag köztulajdon”

Az élelmiszertermelés genetikai alapjainak köztulajdonként kezelését tűzte a zászlajára a La Via Campesina nevű globális gazdaszervezet a berlini Zöld Hét idején zajló nagy tüntetésen. Mint fogalmaztak, az élelmiszer-önrendelkezés alapja, hogy ne adjuk át másnak a vetőmagtermelés feletti kontrollt.