Back to top

Uralva és használva a természetet

Levélzöldségek, magvak és gyümölcsök a turmixgépben: évtizedek óta így kezdődnek a Herczeg család napjai. Az erőt és energiát adó zöld turmix alapanyagait saját maguk termelik a család biogazdaságában. Nagyon örülnek neki, hogy ez lett az életük.

A házaspár négy éve vásárolt birtokot a zalaszentgróti szőlőhegy csodálatos, nyugodt környezetében. Azóta a völgyben élnek. Öt hektáron termelnek, uralva és használva a természetet. Gazdaságuk biogazdaság, semmiféle vegyszert nem használnak. A megtermelt zöldségeket és gyümölcsöket maguk is fogyasztják, nemcsak értékesítik őket.

Talán ennél is fontosabb, hogy aki kéri, annak tanácsot adnak, miként működtessenek biogazdaságot, hogy hogyan lehet termékeket előállítani vagy elkészíteni.

– A kereskedelemben dolgoztunk, de mindig vágytunk rá, hogy magunk termeljük meg mindazt, amire szükségünk van – idézte a kezdeteket Herczeg Lajos. – Pest megyében volt egy mostaninál kisebb területünk, egy biokertészetünk, de kinőttük. Szerettük volna folytatni ezt a tevékenységet, ezért elkezdtünk keresgélni.

A Herczeg házaspár szívesen osztja meg a tudását
A Herczeg házaspár szívesen osztja meg a tudását
Fotó: Bella Huba

– Közel egy esztendőbe tellett, mire rátaláltunk a mostani birtokra. Ez egy erdős-fás-bokros terület, szép környezetben. De nekünk nemcsak ez volt a fontos, hanem, hogy a talaj is érintetlen legyen. Mert ha a szomszéd permetez, akkor már nem lehet biogazdaságról beszélni. Itt nem fenyeget bennünket ilyen veszély – tette hozzá Szabó Erzsébet, Herczeg Lajos felesége. – Amúgy az 5-ből 1,5 hektár szőlő, 1 hektár erdő, a „maradékon” gazdálkodunk: zöldségeket és gyümölcsöket termesztünk. Fásítunk is, mert fontosnak tartjuk.

Mi minden található a biogazdaságban?

Paradicsomból van mintegy húszféle, akárcsak paprikából. Rengeteg a fűszernövény, és kevésbé ismertekből is sokat ültetnek és használnak. Bazsalikom, tárkony, borsi­kafű és korzikai kakukkfű ugyanúgy van a kertben, mint a réges-régi gyümölcsök közül például tüskés körte. Utóbbiból még ecetet is készítenek. Sok olyan növényük van, amit gyógy­teában használnak fel.

– Természetesen a szőlőnket sem permetezzük, ennek ellenére szép a termése. Hagyományos kordonos ültetvény volt, amit felemeltünk ágas kordonná – fogalmazott Herczeg Lajos. – Ezzel kiesett a metszés, a szőlő pedig több termést hoz. Mivel nem vegyszerezünk, a talajt sem forgatjuk, csak a füvet vágjuk a sorokban. Öt év kellett hozzá, hogy kialakuljon a szőlő általunk kívánatosnak tartott szerkezete.

– A biogazdálkodásban nagyon fontos, hogy mely növényeket lehet és érdemes egymás mellé ültetni – tette hozzá Erzsébet.

– Van egy erre vonatkozó táblázatunk, amivel meghatározzuk a sorrendet, ami alapján tervezünk.

A házaspár szerint mitől bio a bio?

Ízelítő Herczegék terméséből
Ízelítő Herczegék terméséből

– Először is attól, hogy háromszor annyit kell dolgozni, mint egy normál gazdaságban – így Herczeg Lajos. – Szeretni, de még inkább imádni kell a természetet. Ami a vegyszereket illeti… Szerintem hiába mondják, hogy már nem olyan erősek, hogy a velük kezelt zöldséget/gyümölcsöt nyugodtan lehet fogyasztani. Én azt szoktam mondani, hogy bár nem javaslom, kóstolják meg őket. Mi csak természetes, baktériumalapú anyagokat használunk, szénnel kiegészítve, amik nem károsítják a természetet, a növényekre pedig jó, mi több, kiváló hatással vannak. Ráadásul kiderült, hogyha ezt a „permetszert” a gyökérszáraknál használjuk, akkor a növény jóval szárazságtűrőbb lesz.

A Herczeg házaspár a vizet összegyűjti, és öntözésen kívül egyéb célokra is felhasználja.

A hűtést egy régi kútban oldják meg, aminek majdnem állandó a hőmérséklete. A házaspár vallja, hogy az étrendjük kiváló erőnlétet biztosít a számukra.

– A fizikai erőnlétünket az általunk termelt és elkészített zöldségeknek-gyümölcsöknek köszönhetjük. Húst nem eszünk, még a tojás is csak cserealap nálunk – árulta el a feleség. – Úgy érezzük, ezzel az étkezéssel több energiánk van, ebéd után sincs olyan érzésünk, hogy egyáltalán nem vagy alig tudnánk felállni. A zöld turmix saját kísérleteink alapján készül. Meglehetősen sűrű ital, már majdnem étel. Aszalt gyümölcsöket és magokat teszünk bele. Reggelire egy-egy evőkanállal eszünk belőle, hogy beindítsa az emésztést.

Számos más alapanyag rendelkezésünkre áll a nap többi szakára. Említhetem például a különböző zöldbabokat, paprikákat, dinnye- és uborkaféléket. Még a korábbi gazdaságunkban, Őrbottyánban közel kétszázféle termesztett növényt számoltunk össze.

Az új helyünkön szintén rengeteg fajta van. De az új birtokon nemcsak növények, hanem állatok is vannak.

Nagyjából húszféle paradicsomot termesztenek
Nagyjából húszféle paradicsomot termesztenek
– Az egy dolog, hogy vadállatok a „szomszédaink”, és gyakori „vendégek” a bir­tokon. De tyúkjaink is vannak, azok takarítanak. Például amikor kiszedjük a zöldségeket, akkor ők eszik fel a földről a maradékot. Így van ez minden mással, a tyúkjaink segítenek a talajrendezésben. Mivel húst nem fogyasztunk, végkimerülésig élhetnek nálunk, ráadásul szabadon.

Ha már megemlítettem a talajt, elmondom, hogy mindegyik alkalmas a biogazdálkodásra, még a homoktalaj is. Az itteni zalai föld agyagos-löszös, ez sem rossz.

Herczegék szívesen átadják a tudásukat, amit évtizedek során szereztek meg. Amellett, hogy szakmai tanfolyamokat tartanak, az árusítás közben folytatott beszélgetésekben is gyakran adnak tanácsot, egyben példát is mutatva.

– Amikor a piacon árusítunk, gyakran érdeklődnek az emberek az általunk kínált zöldségek és gyümölcsök felől – mondta el Erzsébet.

– Ezekből a beszélgetésekből is látjuk, milyen sokan érdeklődnek a biogazdálkodás iránt. Kérdeznek a növényekről, a munkáról, és persze arról, hogy a megtermelt javakat hogyan kell vagy lehet elkészíteni. Szívesen beszélgetünk és adunk információkat minderről. Úgy gondoljuk, ezt az étkezési, sőt életformát minél kisebb korban el kell kezdeni. A gyerekek így megszeretik a zöldségeket, gyümölcsöket, és szerintünk jobban teszik, ha azokat fogyasztják, mintha édességet. Már csak azért is, mert egészséges és ízletes dolgok, és nem utolsó sorban a termékeink vegyszermentesek is.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2022/40 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az idei tél eddigi leghidegebb szakasza jöhet

A januárt jellemző nyugati, délnyugati áramlás az elmúlt egy hét során már északnyugatira fordult. Ennek következménye a jóval kevesebb csapadék és az átlag körüli hőmérséklet. A hétvégétől ismét átalakul a légköri áramlási rendszer hazánk fölött: tartósan északias áramlással jelentős lehűlés érkezik kemény éjszakai fagyokkal, napközben is csak fagypont közeli hőmérsékletekkel.

Tíz módja annak, hogy több fehérjét fogyasszunk

A fehérjében gazdag ételek elkészítése időigényes lehet, de szinte minden testi funkcióhoz szükség van rá, beleértve az egészséges szövetek építését és fenntartását az évek múlásával.

Javul a madárinfluenza-helyzet

Javult a járványügyi helyzet a madárinfluenzával érintett területeken, ezért február 1-jétől enyhítések léptek életbe Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Békés vármegye korlátozás alatt nem álló területein a vizes élőhelyek, állandó vizes terület közelében található állattartó telepekre vonatkozó betelepítési szabályokban - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) csütörtökön a honlapján.

„A vetőmag köztulajdon”

Az élelmiszertermelés genetikai alapjainak köztulajdonként kezelését tűzte a zászlajára a La Via Campesina nevű globális gazdaszervezet a berlini Zöld Hét idején zajló nagy tüntetésen. Mint fogalmaztak, az élelmiszer-önrendelkezés alapja, hogy ne adjuk át másnak a vetőmagtermelés feletti kontrollt.

Mindenki zöld városokra vágyik

A klímaváltozás rekkenő kánikulákat eredményez minden évben, lassan nincs 40 Celsius-fok alatti nyár… Hatványozódik a hőérzet a nagyvárosok betondzsungeljeiben, ahol az egyre csökkenő zöld területek száma miatt már-már keresni kell némi árnyékot. A városi klímát ráadásul nemcsak az emberek viselik nehezen, hanem a növények is, ezért koránt sem mindegy, milyen fajokkal igyekszünk zöldíteni a nagyvárosok betontengereiben.

A szőlő gombaölő szeres kezelése Magyarországon

Lassú, de fokozatos csökkenés jellemzi a szőlő növényvédőszer-piacát. A szőlő-növényvédelmi piac elméleti értéke is csökken, de kevésbé, mint a felhasznált termékek hektárszáma.

Némileg csökkenhetnek egyes élelmiszerek árai

Ez év második negyedévében várhatóan megáll az élelmiszerárak drasztikus mértékű növekedése, egyes termékpályacsoportoknál akár még fogyasztóiár-csökkenés is előfordulhat a MKB Bank és a Takarékbank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletága elemzőinek prognosztizálása szerint.

Díjazták az Országos jégkármérséklő rendszer legjobb generátorkezelőit

Az Európai Unióban egyedül Magyarországon működik a kontinentális összevetésben is kiemelten fejlett és több pilléren nyugvó, mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer, amely számos helyzetben képes segítséget nyújtani a gazdálkodóknak - jelentette ki Nagy István agrárminiszter az Országos jégkármérséklő rendszer legjobb generátorkezelőinek járó díj átadó rendezvényén, kedden, Dunaharasztiban.

Fókuszban a globális mezőgazdaság

A Nemzetközi Zöld Hét (Internationale Grüne Woche, IGW) az egyik legismertebb németországi rendezvény. Berlin már 1926 óta a helyszíne a világ egyik vezető nemzetközi élelmiszeripari, mezőgazdasági és kertészeti vásárának.

Hamarosan hóvirágünnep

Az Alcsúti Arborétumban minden évben ünnep a hóvirágnyílás. A pontos dátuma értelemszerűen nem rögzíthető előre, de az biztos, hogy most már a küszöbön áll. Érdemes figyelni a híreket!