0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 18.

Véget ért a búza betakarítása Ukrajnában

Az ukrán gazdák befejezték a búza és az árpa betakarítását. Előbbiből 19,2 millió tonnát, utóbbiból 5,5 millió tonnát arattak - közölte a mezőgazdasági minisztérium.

A gazdák 4,7 millió hektáron takarítottak be búzát, a terméshozam pedig átlagosan 4,1 tonna volt hektáronként 2022-ben – áll a minisztérium jelentésében.

Árpából 1,6 millió hektáron takarítottak be, hektáronként 3,48 tonna átlagtermés mellett.

2021-ben Ukrajna 32,2 millió tonna búzával és 9,4 millió tonna árpával zárta az évet. 2022-ben a minisztérium szerint a termelés csökkenését az ország keleti, északi és déli régióiban zajló harcok okozták.

Ukrajna több mint 6 millió hektáron vetett őszi búzát a 2022-es szezonra, de Oroszország jelentős területeket foglalt el az invázió során, így csak 4,7 millió hektáron tudtak dolgozni az ukrán gazdák.

Kukorica, napraforgó és cukorrépa

A minisztérium azt is közölte, hogy a gazdaságok 400 ezer tonna kukoricát takarítottak be a vetésterület 2,3 százalékáról, 4,17 tonnás terméshozam mellett.

A gazdák a vetésterület 28%-áról 2,6 millió tonna napraforgómagot és a vetésterület 19%-áról 1,6 millió tonna cukorrépát takarítottak be.

A világ gabonakészlete idén – előrejelzések szerint – történelmi szintre csökkenhetnek, ennek fő oka, hogy az ukrán export csak nagyon nehezen indul be, a szállítmányok nem enyhítik a behozatalra szoruló országok hiányát, és sajnos a többi nagy gabonatermesztő országban is az aszály, a forróság megtizedelte az idei termést.

Forrás: esmmagazin.com