0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A francia borvidékekkel vetekszik a klíma Angliában

A nyári hőhullámoknak köszönhetően az Egyesült Királyság bortermő vidékeinek klímája egyre alkalmasabb a szőlőtermesztésre, és a belőlük készült borok iránt egyre komolyabb az érdeklődés belföldön, de még külföldön is.

Anglia déli részén, a Kent megyei Appledore-ban a nyári hőhullámoknak köszönhetően idén a pinot noir fajta kiemelkedő minőségű termést hozott.

„Úgy gondolom, hogy jelenleg hasonlóak a termesztési körülmények nálunk, mint Champagne-ban volt a 70-es és 80-as években.”

– mondta Charlie Holland, a Gusborne Birtok főborásza és vezérigazgatója. Ugyanolyan növekedési és érési időszakokat tapasztalnak Angliában, mint annak idején Franciaországban volt, idézi a szakembert a Phys.org.

Ez jó hír Britannia gyerekcipőben járó szőlőkultúrájának, mely most már egyre többféle habzó- illetve „sima” bort képes előállítani különböző szőlőfajtákból, mint a pinot noir, chardonnay, rizling. Ezek a fajták hagyományosan Franciaország és Németország éghajlatához alkalmazkodtak inkább.

„Nem gyakran látunk új borrégiót feltűnni a térképen” – mondta Holland. „Angliában most már kivételes habzóbort tudunk előállítani, van hozzá megfelelő klímánk, és kellően hosszú növekedési időszakunk.”

A Gusborne Birtokon nagy a sürgés-forgás a szüreti időszakban. Ilyenkor 200 munkás is dolgozik az ültetvényben, több mint felük csak szezonálisan.

A klímaváltozás ugyan segíti az angol szőlészeteket most, azonban a gyors ütemű átrendeződés következtében a tervezés fázisa sok buktatót rejthet,

figyelmeztetett Alistair Nesbitt, az Egyesült Királyság borászati ágazatáról készülő átfogó tanulmány társszerzője.

Nesbitt szerint ijesztően rövid idő alatt változik meg a termesztésre alkalmas fajták közötti váltás, ami jól mutatja a változás ütemét, amelyet az Egyesült Királyság egyes területei az éghajlatváltozás következtében kezdenek megtapasztalni.

„Remélhetőleg a világ összekapja magát, és nem fogunk további növekedést látni, mivel az mindenki számára veszélyeket rejt, beleértve az Egyesült Királyságban lévő termesztőket is.”

– tette hozzá Nesbitt, a Vinescapes tanácsadó cég vezérigazgatója.

A szakember szerint 2040-re Anglia szőlőültetvényeiben olyan fajták is megjelenhetnek, melyek Franciaország délebbi régióiban honosak, mint a merlot és a carbernet sauvignon. Ez a jóslat azon a feltételezésen alapul, hogy a klímaváltozás a várható úton halad tovább, miközben globális szinten csökken a széndioxid-kibocsátás.

Piaci rés

A brit borászok tömegesen telepítenek szőlőket, hogy kielégítsék a hazai és nemzetközi igényeket is. Az elmúlt nyolc évben az ország szőlőületvényeinek területe megduplázódott a WineGB szakmai szervezet adatai szerint.

Ennek ellenére az Egyesült Királyság borászatai még mindig aprónak számítanak nemzetközi szinten a maguk 3800 hektárjával – mely nagyjából tizede a francia Champagne borvidéknek.

Daniel Mettyear, az IWSR Drinks Market Analysis tanácsadó cég kutatási igazgatója szerint Britannia valószínűleg egy piaci rést betöltő termelő marad. A relatív drága termékek ellenére – Gusbourne habzóborai közül némely 45 fontba (jelenlegi árfolyamon kb. 22 ezer forint) kerül – egyre nő a kereslet rájuk mind belföldön, mind külföldön.

„A minőség nagyon sokat javult az elmúlt években” – tette hozzá Mettyear, hozzátéve hogy

Észak-Amerikából, a Skandináv államokból és Ausztráliából is érdeklődnek az angol borok iránt.

Gusbourne az általa előállított bor harmadát 28 különböző országba exportálja, nagyrészt Norvégiába, de még Franciaországban is van rá igény.

Forrás: phys.org