Back to top

A francia borvidékekkel vetekszik a klíma Angliában

A nyári hőhullámoknak köszönhetően az Egyesült Királyság bortermő vidékeinek klímája egyre alkalmasabb a szőlőtermesztésre, és a belőlük készült borok iránt egyre komolyabb az érdeklődés belföldön, de még külföldön is.

Illusztráció
Illusztráció
Anglia déli részén, a Kent megyei Appledore-ban a nyári hőhullámoknak köszönhetően idén a pinot noir fajta kiemelkedő minőségű termést hozott.

„Úgy gondolom, hogy jelenleg hasonlóak a termesztési körülmények nálunk, mint Champagne-ban volt a 70-es és 80-as években.”

– mondta Charlie Holland, a Gusborne Birtok főborásza és vezérigazgatója. Ugyanolyan növekedési és érési időszakokat tapasztalnak Angliában, mint annak idején Franciaországban volt, idézi a szakembert a Phys.org.

Ez jó hír Britannia gyerekcipőben járó szőlőkultúrájának, mely most már egyre többféle habzó- illetve "sima" bort képes előállítani különböző szőlőfajtákból, mint a pinot noir, chardonnay, rizling. Ezek a fajták hagyományosan Franciaország és Németország éghajlatához alkalmazkodtak inkább.

„Nem gyakran látunk új borrégiót feltűnni a térképen” – mondta Holland. „Angliában most már kivételes habzóbort tudunk előállítani, van hozzá megfelelő klímánk, és kellően hosszú növekedési időszakunk.”

A Gusborne Birtokon nagy a sürgés-forgás a szüreti időszakban. Ilyenkor 200 munkás is dolgozik az ültetvényben, több mint felük csak szezonálisan.

A klímaváltozás ugyan segíti az angol szőlészeteket most, azonban a gyors ütemű átrendeződés következtében a tervezés fázisa sok buktatót rejthet,

figyelmeztetett Alistair Nesbitt, az Egyesült Királyság borászati ágazatáról készülő átfogó tanulmány társszerzője.

Illusztráció
Illusztráció
Fotó: Pixabay
Nesbitt szerint ijesztően rövid idő alatt változik meg a termesztésre alkalmas fajták közötti váltás, ami jól mutatja a változás ütemét, amelyet az Egyesült Királyság egyes területei az éghajlatváltozás következtében kezdenek megtapasztalni.

„Remélhetőleg a világ összekapja magát, és nem fogunk további növekedést látni, mivel az mindenki számára veszélyeket rejt, beleértve az Egyesült Királyságban lévő termesztőket is.”

– tette hozzá Nesbitt, a Vinescapes tanácsadó cég vezérigazgatója.

A szakember szerint 2040-re Anglia szőlőültetvényeiben olyan fajták is megjelenhetnek, melyek Franciaország délebbi régióiban honosak, mint a merlot és a carbernet sauvignon. Ez a jóslat azon a feltételezésen alapul, hogy a klímaváltozás a várható úton halad tovább, miközben globális szinten csökken a széndioxid-kibocsátás.

Piaci rés

Illusztráció
Illusztráció
A brit borászok tömegesen telepítenek szőlőket, hogy kielégítsék a hazai és nemzetközi igényeket is. Az elmúlt nyolc évben az ország szőlőületvényeinek területe megduplázódott a WineGB szakmai szervezet adatai szerint.

Ennek ellenére az Egyesült Királyság borászatai még mindig aprónak számítanak nemzetközi szinten a maguk 3800 hektárjával – mely nagyjából tizede a francia Champagne borvidéknek.

Daniel Mettyear, az IWSR Drinks Market Analysis tanácsadó cég kutatási igazgatója szerint Britannia valószínűleg egy piaci rést betöltő termelő marad. A relatív drága termékek ellenére – Gusbourne habzóborai közül némely 45 fontba (jelenlegi árfolyamon kb. 22 ezer forint) kerül – egyre nő a kereslet rájuk mind belföldön, mind külföldön.

„A minőség nagyon sokat javult az elmúlt években” – tette hozzá Mettyear, hozzátéve hogy

Észak-Amerikából, a Skandináv államokból és Ausztráliából is érdeklődnek az angol borok iránt.

Gusbourne az általa előállított bor harmadát 28 különböző országba exportálja, nagyrészt Norvégiába, de még Franciaországban is van rá igény.

Forrás: 
phys.org

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Válságálló családi gazdaságok

A Romániai Magyar Gazdák Egyesülete Maros Szervezet 32 éves múltra tekint vissza. Időnként nehéz volt fennmaradnia, mert nincs normatív támogatás a román kormány részéről, egyetlen szakmai szervezet felé sem. Önerőből próbálják fenntartani magukat – tudtuk meg Fazakas Miklós elnöktől.

Csak az a szép zöld gyep...

Két közösségi zöldítést támogató pályázatot is kiírt a Fővárosi Önkormányzat budapesti társasházak, intézmények, illetve magánszemélyek számára. Az Égig Érő Fű elnevezésű udvarátalakító felhívást már harmadjára, a homlokzatzöldítést pedig idén először hirdették meg.

Fordulékony kistraktor „nagytraktoros” érzéssel

Az ültetvényes, szűkített nyomtávú traktorszéria területén a New Holland nagy hagyományokkal és komoly múlttal rendelkezik. Elég csak a magyar szőlőültetvényeket, a gyümölcsösöket nézni, kiderül közkedvelt a márka.

Az idei tél eddigi leghidegebb szakasza jöhet

A januárt jellemző nyugati, délnyugati áramlás az elmúlt egy hét során már északnyugatira fordult. Ennek következménye a jóval kevesebb csapadék és az átlag körüli hőmérséklet. A hétvégétől ismét átalakul a légköri áramlási rendszer hazánk fölött: tartósan északias áramlással jelentős lehűlés érkezik kemény éjszakai fagyokkal, napközben is csak fagypont közeli hőmérsékletekkel.

Tíz módja annak, hogy több fehérjét fogyasszunk

A fehérjében gazdag ételek elkészítése időigényes lehet, de szinte minden testi funkcióhoz szükség van rá, beleértve az egészséges szövetek építését és fenntartását az évek múlásával.

Korszerűsítik és újraindítják az erdélyi cukorgyártást

Újraindítják az erdélyi cukorgyártást a marosludasi cukorgyár új tulajdonosai, akik a térség termesztőitől vásárolnák fel a cukorrépát - nyilatkozták az Agrointel.ro szakportálnak.

Nőtt az orosz mezőgazdasági termelés

Oroszország mezőgazdasági termelése 2022-ben 10,2 százalékkal nőtt - derült ki az orosz szövetségi statisztikai szolgálat (Roszsztat) által szerdán közölt adatokból.

Kevesebb műanyagba csomagolják a sonkákat is

Újabb 14 százalékkal csökkenti a csomagoláshoz felhasznált műanyag mennyiségét a Pick Szeged Zrt., január végétől a szeletelt Pick szalámik után már a Herz sonkák is kisebb tálcaméretben és megújult csomagolásban kerülnek a polcokra - tájékoztatta a Bonafarm csoporthoz tartozó élelmiszeripari cég szerdán az MTI-t.

Az élelmiszerár-stop kivezetését szorgalmazzák az ágazati szereplők

Az első élelmiszerár-stop egy éve, 2022. február 1-jén lépett életbe. Az ágazat meghatározó szereplői szerint a felborult európai uniós piaci környezetben az ársapkák kivezetése segítené a hazai agrárium, élelmiszeripar versenyképességének megőrzését, stabilizálva hazánk élelmiszer-önellátását. Ez a termelők, az élelmiszer-feldolgozók és a kereskedők közös érdeke.

„A vetőmag köztulajdon”

Az élelmiszertermelés genetikai alapjainak köztulajdonként kezelését tűzte a zászlajára a La Via Campesina nevű globális gazdaszervezet a berlini Zöld Hét idején zajló nagy tüntetésen. Mint fogalmaztak, az élelmiszer-önrendelkezés alapja, hogy ne adjuk át másnak a vetőmagtermelés feletti kontrollt.