Back to top

Javította relatív pozícióját a MATE a világ egyik legelismertebb felsőoktatási rangsorán

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) megőrizte abszolút pozícióját, s javította relatív helyét a világ egyik legelismertebb globális felsőoktatási rangsorán, a Times Higher Education World University Ranking 2023-as rangsorán.

A felsőoktatási tevékenységeket minősítő World University Ranking 2023-as rangsora esetében 1799 intézményt vizsgáltak világszerte, melyek közül a MATE a top 67 százalékban, 1201- kategóriában tartotta meg pozícióját. Az egyetemek teljesítménymutatóit öt terület alapján vizsgálják: oktatás, kutatás, idézettségi index, iparági bevételek, valamint a nemzetközi oktatók-hallgatók aránya és kutatói hálózatok, mely területeken belül a MATE oldaláról mindenhol előrelépés látható.

mate.jpg

Fotó: MATE

Dr. Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora hangsúlyozta, hogy „a globális rangsor alapján a MATE a legkiválóbb teljesítményt mutató és legerősebb hírnévvel rendelkező felsőoktatási intézmények között foglal helyet.

Az elmúlt közel két évben, mióta megalakult a MATE, megfeszített munkát végeztünk az oktatás-kutatás területén, melynek részeredményei már látszódnak.

A nemzetközi pozíció javulásához hozzájárult többek között a minőségi oktatás biztosítása, a munkaerőpiaci igényeknek való megfelelés és a munkáltatói hírnév konzisztens erősödése, valamint Egyetemünk kutatási és tudományos teljesítményének növekedése.”

Mint arról korábban hírt adtunk, a World University Ranking mellett a Quacquarelli Symonds (QS) agrártudományi rangsorában (QS Agriculture & Forestry Subject Ranking) is előrelépés történt: a MATE 50 hellyel került előrébb a 2021-es eredményéhez képest, ezzel a 201-250. pozíciót szerezte meg. Míg 2021-ben a MATE a világ legjobb 23%-ában, 2022-ben a legjobb 17%-ban végzett az agrárképzéseket kínáló egyetemek kategóriájában, ezzel 5%-ot javított relatív pozícióján. 2022-ben egyébként a QS rangsorkészítői 1225 egyetemet elemeztek, melyek közül a legjobb 410 – köztük öt magyar – intézmény került fel a listára.

Forrás: 
MATE

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gombák vizsgálatához nyert pályázatot az SZBK kutatója

A gombák soksejtűségének és morfogenezisének genetikai szabályozását vizsgálja tovább Nagy László, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK) Biokémiai Intézetének tudományos főmunkatársa az Európai Kutatási Tanács (European Research Council - ERC) támogatásával - közölte honlapján az Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz tartozó intézet kedden.

Érdemes hétvégén jelmezben menni az állatkertbe

Farsangi programokkal, köztük táncházzal, jelmezes felvonulással, látványetetésekkel, állattréningekkel és kedvezményekkel várja a látogatókat a Fővárosi Állat- és Növénykert szombaton és vasárnap.

KITE Zrt.: a jubiláló integrátor

Ellentmondásos év, kirívó szélsőségekkel. Röviden így jellemezhető 2022, s ebbe ugyanúgy beletartozik az irtózatos pusztító aszály, mint a féktelen drágulás vagy a szomszédunkban zajló háború következményei. Vajon ebben a helyzetben miként tudott helytállni az idén 50 éves integrátor, tudott-e élni a piaci lehetőségekkel, mennyire volt képes a bajba jutott termelőkön különböző megoldásokkal segíteni?

Pótolni kell a tápanyagot, amit a terméssel elvittünk a földekről

Érzékenyen érinti a műtrágyapiacot az energiaár-robbanás, és a rendkívül drága tápanyagellátás új utak keresésére készteti a gazdálkodókat. Ebben kívánt segíteni az AGROmashEXPO-n a Milyen alternatív megoldásokkal lehet kiváltani a műtrágyát? című fórum. A szakmai beszélgetést Pénzes Éva, az Agriturf 2022 Zrt. kereskedelmi és marketing igazgatója vezette.

Sikerrel hasznosíthatók a MATE vezette konzorcium agrárinformatikai fejlesztései

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem és konzorciumi partnerei Agrárinformatikai Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központot hoztak létre Gödöllőn. Az NKFI Alap 1,482 milliárd Ft vissza nem térítendő támogatásával megvalósított fejlesztések, prototípusok már most hasznosítható eredményt jelentenek.

Képalkotó eljárással felfedhető a rejtett kártétel is

A gyümölcsök mellett a paradicsomot is előszeretettel szívogatja a Kelet-Ázsiából hazánkba bekerült ázsiai márványospoloska. A korai károsítás hatására megjelenő foltok meghiúsíthatják a bogyók értékesítését. A szedés környéki szívogatás tünete általában rejtve marad, ám nagyban ronthatja a termés eltarthatóságát. Kísérleteink szerint azonban a rejtett károsítás is kimutatható komputertomográfiás vizsgálattal.

Magyarország gyomtérképe, avagy miként változott a fajok jelentősége

„Több, mint hatvan szakember vett részt a Hatodik Országos Gyomfelvételezés munkájában, ahol az őszi búza és a kukorica legfontosabb gyomnövényeit vették számba”- magyarázta Novák Róbert, a Nébih gyombiológiai szakértője a XXXII. Keszthelyi Növényvédelmi Fórum Plenáris ülésén. A szakember elmondta, a XX. században három radikális változás is bekövetkezett a mezőgazdasági tulajdonviszonyokban.

Február 6-ig lehet jelentkezni a MATE gyümölcs- és zöldségfeldolgozó képzésére

Naprakész piaci ismeretekkel indít gyümölcs- és zöldségfeldolgozó szakirányú továbbképzést a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Budai Campusa 2023. márciusában. A megújult tananyag egyedülálló módon foglalja össze az ágazatban szükséges elméleti és gyakorlati ismereteket a nyersanyagoktól a feldolgozás-technológiákon át egészen a kereskedelemig.

Februárban indul az ország első agrárdiplomáciai menedzser képzése

A nemzetközi agrárkereskedelmi együttműködések sikeréhez és további fejlődéséhez elengedhetetlen a megfelelő szakmai képviselet. Ennek támogatása érdekében indít agrárdiplomáciai menedzser szakirányú továbbképzést 2023 februárjában a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem az Agrárminisztériummal együttműködve.

Süngombás sajttal az egészségért

Egészségvédő sajtot, sajtkrémet és joghurtot is kifejlesztettek a MATE Kaposvári Campusa és a Fino Food Kft. közös projektje keretében. A három éven át tartó program 1,8 milliárd forintból, döntő részben európai uniós támogatásból valósult meg, az innovatív, egészségvédő tejtermékek pedig legkésőbb 2024-ben a boltok polcain lehetnek.