0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 23.

Javította relatív pozícióját a MATE a világ egyik legelismertebb felsőoktatási rangsorán

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) megőrizte abszolút pozícióját, s javította relatív helyét a világ egyik legelismertebb globális felsőoktatási rangsorán, a Times Higher Education World University Ranking 2023-as rangsorán.

A felsőoktatási tevékenységeket minősítő World University Ranking 2023-as rangsora esetében 1799 intézményt vizsgáltak világszerte, melyek közül a MATE a top 67 százalékban, 1201- kategóriában tartotta meg pozícióját. Az egyetemek teljesítménymutatóit öt terület alapján vizsgálják: oktatás, kutatás, idézettségi index, iparági bevételek, valamint a nemzetközi oktatók-hallgatók aránya és kutatói hálózatok, mely területeken belül a MATE oldaláról mindenhol előrelépés látható.

Dr. Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora hangsúlyozta, hogy „a globális rangsor alapján a MATE a legkiválóbb teljesítményt mutató és legerősebb hírnévvel rendelkező felsőoktatási intézmények között foglal helyet.

Az elmúlt közel két évben, mióta megalakult a MATE, megfeszített munkát végeztünk az oktatás-kutatás területén, melynek részeredményei már látszódnak.

A nemzetközi pozíció javulásához hozzájárult többek között a minőségi oktatás biztosítása, a munkaerőpiaci igényeknek való megfelelés és a munkáltatói hírnév konzisztens erősödése, valamint Egyetemünk kutatási és tudományos teljesítményének növekedése.”

Mint arról korábban hírt adtunk, a World University Ranking mellett a Quacquarelli Symonds (QS) agrártudományi rangsorában (QS Agriculture & Forestry Subject Ranking) is előrelépés történt: a MATE 50 hellyel került előrébb a 2021-es eredményéhez képest, ezzel a 201-250. pozíciót szerezte meg. Míg 2021-ben a MATE a világ legjobb 23%-ában, 2022-ben a legjobb 17%-ban végzett az agrárképzéseket kínáló egyetemek kategóriájában, ezzel 5%-ot javított relatív pozícióján. 2022-ben egyébként a QS rangsorkészítői 1225 egyetemet elemeztek, melyek közül a legjobb 410 – köztük öt magyar – intézmény került fel a listára.

Forrás: MATE