Back to top

Földbe kerültek az első virághagymák

Mindössze néhány hét áll rendelkezésre ahhoz, hogy a hollandiai világhírű Keukenhof parkban nyíló tulipán és nárcisz-tenger virághagymái a földbe kerüljenek. Karácsonyig negyven kertész mintegy hét millió hagymát ültet el a precízen összeállított ültetési terv alapján.

A következő három hónap során mintegy 7 millió virághagymát ültetnek el kézzel, hogy 2023. március 23-án ismét megnyithassa kapuit a látogatók előtt a világhírű Keukenhof virágkiállítás. Nem számít, milyen az időjárás, mostantól 40 kertész fut versenyt az idővel, hiszen karácsony előtt minden hagymának a földben kell lennie, az első darabokat, mint minden éveben, október első hetében ültették el. 

Fotó: www.pixabay.com

A hollandiai Lisse-ben található Keukenhof Gardens park területén nyíló virágtengerben nyolc héten át gyönyörködhetnek a látogatók.

Mindezt viszont tíz hónapnyi munka és előkészület előzi meg. A precíz előkészületek után minden egyes virághagymát kézzel ültetnek el a kertészek, a tevezőkkel és a virághagyma termesztőkkel szoros együttműködésben. A több millió virághagyma ültetéséről a park videót is készített, amelyet itt tekinthet meg. 

Fotó: www.pixabay.com
Keukenhof Garden parkot 1949-ben tíz virághagyma-termelő és kereskedő kezdeményezésére hozták létre, és még ma is a virághagyma-termesztés ikonikus helyszínének számít, ahol kiállítók százai mutatják be a legjobb, legkülönlegesebb hagymás virágaikat. A következő évben a Keukenhofban négy új kiállító érdekességeit is megcsodálhatják a látogatók.

A sokak által várt színes, illatos virágkiállítás 2023. március 23-tól május 14-ig tart majd nyitva.

A park egyébként két évig a koronavírus-járvány miatt zárva tartott, ám 2022-ben újból megnyitotta kapuit a látogatók előtt. Idén több mint 1,1 millióan tekintették meg a szebbnál szebb virágokat, és a kiállítás szervezői szerint nagyon jó szezont zártak, annek ellenére, hogy néhány héttel a nyitás előtt nagy viharok okoztak kárt a park területén.

Forrás: 
www.magyarmezogazdasag.hu/keukenhof.nl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kevesebb görögdinnye lesz Spanyolországban

Míg 2021 januárjában a Filomena vihar és a nyomában érkező fagyok és havazás bénította meg Spanyolországot, addig ezen a télen a szokatlanul enyhe időjárás következményeitől tartanak. Már decemberben is sorra dőltek meg a hőmérsékleti rekordok, a dél-spanyol régióban 2022-ben volt minden idők legmelegebb decembere.

Hűtő és melegítő hatásúak

Nyáron túl meleg van, télen pedig hideg, mondhatnánk, az időjárás soha nem optimális az ember számára, legalábbis így érezzük. A táplálkozásunk során ezt a kellemetlenséget tudományos alapon is korrigálhatjuk, hiszen egyes növényeknek hűtő, míg másoknak melegítő hatásuk van.

Valós értéket tükrözzön az ár

Steven van Schilfgaarde, a Royal FloraHolland virágtőzsde vezérigazgatója szerint 2022 nehéz és különösen kiszámíthatatlan év volt. A tőzsde kiadványa szerint azonban év végére így is átlépte a forgalom az ötmilliárd eurós határt, ami viszont csaknem 600 millióval kevesebb, mint egy évvel korábban.

Mikor ébred a szőlő?

Sokan, sokszor tették fel a címben említett kérdést az elmúlt években az egyre változó, gyakran egészen enyhe téli időjárást tapasztalva. A szőlő ébredése, rügyfakadásának időpontja azért is fontos számunkra, mert az azt követő kedvezőtlen idő hatására az egész évi termésünk elveszhet, fagykárt szenvedhet.

Bevételek, kiadások Hollandiában

A Wageningen Economic Research éves bevételbecslésének összeállítása alapján 2022-ben Hollandiában minden mezőgazdasági és kertészeti ágazatban növekedtek a költségek. A nagyobb kiadásokat a szántóföldi gazdálkodásban és az üvegházi termesztés bizonyos ágaiban bőven ellensúlyozta az értékesített termékek ára, a dísznövénykertészetben viszont olyan mértékben zuhantak az eladási árak, hogy számottevő az érintettek bevételcsökkenése.

Valaha súlyosabban károsítottak

Több olyan károsító is van, amely tömegszaporodásával rendkívüli károkat okozott a mezőgazdaságban az elmúlt hatvan év során, mára azonban szerencsére jóval kevésbé kell tartani tőlük.

A növényfejlődés irányítása, stresszkezelés

A Siófokon tartott Szimbiózis Kertésztalálkozó tápanyag-gazdálkodás és növényvédelem szekciójának előadásai egyebek mellett a növényfejlődés hatékony irányításával és a növények stresszkezelésével foglalkoztak.

Tudnivalók a növényvédő szerek és növényvédelmi hatású készítmények drónos kijuttatásának kérelmezéséről

Az elmúlt időszakban számos kérdés érkezett a Nébih munkatársaihoz annak kapcsán, hogy ki, hol és hogyan kérelmezheti növényvédő szerek és növényvédelmi hatású készítmények engedélyezését drónnal történő kijuttatásra. Az alábbiakban összegyűjtötték a témához kapcsolódó legfontosabb tudnivalókat.

Ültessünk méhlegelőt! Ültessünk méhlegelőt?

Ez az írás az emlékezés szándékával, és nem a siránkozásért íródott.

Egyszerű lépések az állatbarát kert kialakítása felé

Rengeteg területet elhódítottunk már a természettől gyárak építése, lakhatás és mezőgazdasági termesztés miatt. Ezzel megszámlálhatatlan élőlény életét nehezítettük meg, hiszen a természetes élőhelyek egyre csak fogyatkoznak, ahogy az emberiség mind jobban belakja, beépíti a Földet. Lelkiismereti kérdés, hogy ezek után segítsünk nekik, amiben csak tudunk.