0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Idén már nem lehet az új-zélandiak kedvenc madara a kakapó

Nem szerepel idén a kakapó az új-zélandi Év Madara-szavazás jelöltjei között, mivel a népszerű szárnyas már kétszer is megnyerte a versenyt korábban.

A The Guardian beszámolója szerint a kakapót kihúzták a szavazólapról attól tartva, hogy a gömbölyded, röpképtelen papagáj túlzott népszerűsége eltereli a figyelmet más, kevésbé karizmatikus jelöltekről.

A kakapó, más néven bagolypapagáj 2008-ban és 2020-ban nyerte a versenyt, ez a duplázás eddig más madárfajnak nem sikerült.

A kakapó (Strigops habrotilus) zöldesbarna színű, háromkilósra is megnövő, kellemetlen szagot árasztó, éjjel aktív, repülni nem, csak fára mászni képes papagájfaj, amelynek populációja az 1990-es években a kihalás szélére került, de mára 252 példányra nőtt.

A választást szervező Forest and Bird társaság szóvivője hangsúlyozta, hogy nem végleges a kakapó kihagyása, csak szüneteltetik a versenyzését, és később visszatérhet majd a jelöltek közé. Hozzátette: ha minden évben ugyanaz a madár nyer, nem lesz izgalmas a verseny.

Az Év Madara versenyt 17 éve azért indították el Új-Zélandon, hogy felhívják a figyelmet a szigetországban őshonos, veszélyeztetett madarakra.

A szervezők online kampányolnak a különböző madarakért, idén mások mellett a szürke récéért vagy az üregi liléért.

A verseny az utóbbi években nagy viták kereszttüzébe került, tavaly például azért, mert egy őshonos denevért is felvettek a jelöltek közé, és végül nyert is.

2019-ben felmerült, hogy Oroszországból túl sokan szavaztak, ami a befolyásolás gyanúját vetette fel. A szervezők azonban végül úgy döntöttek, hogy a különös jelenségért az orosz ornitológusok érdeklődése lehet a felelős, mivel vannak olyan madarak, amelyek mindkét országban élnek.

Forrás: MTI