Panagiotisz Vasilakisszal Korfu nyugati részén, a Vatoszban berendezett kiszerelő üzemében beszélgettem.
Az 54 éves méhész büszkén mutatja meg a domboldalba épült kétszintes mézkiszerelő üzemét. A felső szinten - mely az útról jól megközelíthető - történik a pergetés két önfordulós 10-10 keretes pörgetővel, míg egy másik helyiségben maga az üvegezés zajlik. De ugyanúgy van üvegsterilizáló és mézkimelegítő helyiség is. A raktár az alsó szinten van, ahová és ahonnan egy nyitott lifttel szállítják az árut.
Panagiotisz egy athéni autógyár technikusaként unt bele az alkalmazotti létbe és miután az agrárminisztérium támogatásával elvégzett egy méhész tanfolyamot és legyőzte méhektől való félelmét, átvette nagybátyja 200 családos méhészetét Korfu szigetén.
A méhészet biominősítéséhez szükséges bizonyítani, hogy a röpkörzeten belül csak szintén biominősítésű mezőgazdasági termelés folyik. Ez Korfun igen egyszerű, mert gyakorlatilag nincs mezőgazdaság, a többség turizmusból él, legfeljebb olivát termesztenek.
A méhészethez még a kezdetekkor Panagiotisz jelentős támogatást kapott, melyből ezt a kiszerelő üzemét szerelte fel.
A kisüzemben saját mézét üvegezi ki: az egészen kicsi 30 grammostól egészen a 25 kilósig. Az utóbbit egy mézsörkészítő étterem használja fel.
Persze a saját méhei által termelt mézet viszonylag gyorsan kiszereli, hiszen a 350 méhcsalád a szigeten pusztán 4 tonna mézet termel. Ezért más méhészeknek is a rendelkezésére bocsátja üzemét, de az még így is az év során kapacitásához mérten kihasználatlan marad.
Panagiotisz üzleti modellje ugyanis a turistákra épül. Az üzemben tart mézkóstolót, majd elviszi őket az egyik telephelyére és megmutatja a méheket.
Elmondása szerint a turisták szeretik hallgatni a méhek életéről szóló kiselőadásait. És Panagiotisz valóban jól tud mesélni. Nekem például arról mesél, hogy néha vándorolnak is, de ilyenkor nem Korfun belül, hanem komppal, egy kétórás tengeri úton átvisznek egy rakomány méhcsaládot a görög félszigetre főleg tölgy- és fenyőmézre.
Ezután a mézekről beszélgetünk, én mesélek neki az akácunkról, melyet jól ismer, hiszen Görögországban is termelnek akácmézet, mely rendszeresen elviszi a helyi díjakat. Itt a szigeten is akad akác, egy fa épp az üzem előtt áll, mutat ki a méhész az ablakon. De az akác épp egyídőben virágzik a nagy mennyiségben jelen lévő citrusokkal: a naranccsal és a citrommal.
De Panagiotisz nem is a fajtamézekre összpontosít, a mézeit maga keveri össze és többnyire vegyesvirágmézként értékesíti. Mézei közül több is díjnyertes és a citruson kívül sötét színűek.
A folytatáshoz kattintson ide!
Ajánljuk még: