Back to top

Méhészkedés a phaiákok földjén: Korfu a bioméhészet paradicsoma (1)

Miért érdemes méhészként vagy csak egyszerű turistaként helyi méhészeket felkeresnünk, bárhol is járnánk a világban? 1. Nagyon sok beszélni valónk lesz! Fogadjunk, hogy minimális nyelvtudással is megértjük egymást! 2. Sok újat tanulhatunk. 3 Méhészbarátságok, -kapcsolatok születhetnek. 4. Olyan helyekre is eljutunk, ahová az átlagturista nem fog.

Panagiotisz Vasilakisszal Korfu nyugati részén, a Vatoszban berendezett kiszerelő üzemében beszélgettem.

Az 54 éves méhész büszkén mutatja meg a domboldalba épült kétszintes mézkiszerelő üzemét. A felső szinten - mely az útról jól megközelíthető - történik a pergetés két önfordulós 10-10 keretes pörgetővel, míg egy másik helyiségben maga az üvegezés zajlik. De ugyanúgy van üvegsterilizáló és mézkimelegítő helyiség is. A raktár az alsó szinten van, ahová és ahonnan egy nyitott lifttel szállítják az árut.

Panagiotisz Vasilakis, korfui bioméhész
Panagiotisz Vasilakis, korfui bioméhész
Fotó: Hevesi Mihály

Panagiotisz egy athéni autógyár technikusaként unt bele az alkalmazotti létbe és miután az agrárminisztérium támogatásával elvégzett egy méhész tanfolyamot és legyőzte méhektől való félelmét, átvette nagybátyja 200 családos méhészetét Korfu szigetén.

A méhészetet tulajdonképpen még az ő apja „alapította” 1 befogott rajjal, melyből az idők folyamán aztán 200 méhcsalád lett és mely jelen pillanatban 350 családból áll különböző telephelyekre elosztva.

A méhészet biominősítéséhez szükséges bizonyítani, hogy a röpkörzeten belül csak szintén biominősítésű mezőgazdasági termelés folyik. Ez Korfun igen egyszerű, mert gyakorlatilag nincs mezőgazdaság, a többség turizmusból él, legfeljebb olivát termesztenek.

A méhészethez még a kezdetekkor Panagiotisz jelentős támogatást kapott, melyből ezt a kiszerelő üzemét szerelte fel.

A kisüzemben saját mézét üvegezi ki: az egészen kicsi 30 grammostól egészen a 25 kilósig. Az utóbbit egy mézsörkészítő étterem használja fel.

Korfui mézek
Korfui mézek
Fotó: Hevesi Mihály

Persze a saját méhei által termelt mézet viszonylag gyorsan kiszereli, hiszen a 350 méhcsalád a szigeten pusztán 4 tonna mézet termel. Ezért más méhészeknek is a rendelkezésére bocsátja üzemét, de az még így is az év során kapacitásához mérten kihasználatlan marad.

A négy tonnához természetesen még vásárol mézet, hiszen ennyi méz nem elég ahhoz, hogy ellássa viszonteladóit és a hozzá látogató turistákat.

Panagiotisz üzleti modellje ugyanis a turistákra épül. Az üzemben tart mézkóstolót, majd elviszi őket az egyik telephelyére és megmutatja a méheket.

Elmondása szerint a turisták szeretik hallgatni a méhek életéről szóló kiselőadásait. És Panagiotisz valóban jól tud mesélni. Nekem például arról mesél, hogy néha vándorolnak is, de ilyenkor nem Korfun belül, hanem komppal, egy kétórás tengeri úton átvisznek egy rakomány méhcsaládot a görög félszigetre főleg tölgy- és fenyőmézre.

Eleinte zöldfülűként sok méhcsaládot veszített az út során, de idővel megtanulta, hogyan vándoroljon.

Ezután a mézekről beszélgetünk, én mesélek neki az akácunkról, melyet jól ismer, hiszen Görögországban is termelnek akácmézet, mely rendszeresen elviszi a helyi díjakat. Itt a szigeten is akad akác, egy fa épp az üzem előtt áll, mutat ki a méhész az ablakon. De az akác épp egyídőben virágzik a nagy mennyiségben jelen lévő citrusokkal: a naranccsal és a citrommal.

De Panagiotisz nem is a fajtamézekre összpontosít, a mézeit maga keveri össze és többnyire vegyesvirágmézként értékesíti. Mézei közül több is díjnyertes és a citruson kívül sötét színűek.

A folytatáshoz kattintson ide!

Ajánljuk még:

Mit tartalmaz a legjobban teljesítő virágpor (2)

Az ausztrál propolisz értékesebb lehet, mint a brazil

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Spanyol nyérc farmon jelent meg a madárinfluenza

Egy galíciai nyérc farmon hirtelen megnőtt a mortalitás még 2022 októberében. Az állatorvosok első körben a SARS-CoV-2 vírusra gyanakodtak, mely már több más országban is okozott problémákat a nyérctenyészetekben. Azonban a laboratórium a H5N1-es madárinfluenza vírusát mutatta ki. A hatóságok azonnal karantén alá vették az egész farmot, beleértve az ott dolgozó embereket is.

Ültessünk méhlegelőt! Ültessünk méhlegelőt?

Ez az írás az emlékezés szándékával, és nem a siránkozásért íródott.

Egyszerű lépések az állatbarát kert kialakítása felé

Rengeteg területet elhódítottunk már a természettől gyárak építése, lakhatás és mezőgazdasági termesztés miatt. Ezzel megszámlálhatatlan élőlény életét nehezítettük meg, hiszen a természetes élőhelyek egyre csak fogyatkoznak, ahogy az emberiség mind jobban belakja, beépíti a Földet. Lelkiismereti kérdés, hogy ezek után segítsünk nekik, amiben csak tudunk.

Egy kalandos szezon értékelése

Amikor e sorokat írom, már közeledik a téli nyugalom ideje, de néha még felsejlik bennem, mi minden történt az 2022-es méhészeti évben. Ez az esztendő is tele volt élménnyel, kalanddal, tanulsággal és természetesen kihívással. Jelen írásomban a 2022-ben tapasztalt gondokat, hibákat, örömöket, tapasztalataimat szeretném megosztani az olvasókkal.

Útvonalat jelöltek ki a méhek számára

Az EU végrehajtó szerve útvonalakat határozott meg a méhek és más beporzók számára, hogy zavartalanul röpülhessenek Európa-szerte élelem és menedék után kutatva. A döntéshozók szerint erre van szükség, hogy megmentsék a növénytermesztés szempontjából létfontosságú rovarokat a kihalástól.

A nagymacskák kényelme is előtérbe került

A Fővárosi Állat- és Növénykert tigrisei és leopárdjai számára finomságokat is készítenek a kifutóba.

Együttműködési megállapodás az állatvédelem népszerűsítésére a nyugdíjasok körében

Ovádi Péter állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos bejelentette, hogy együttműködési megállapodást kötnek a Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetek Országos Érdekképviseleti Szövetségével, a közös munka célja az állatvédelem népszerűsítése a nyugdíjasok körében.

Jelentősen csökkent a medvék miatti riasztások száma Hargita megyében

Csaknem felére csökkent tavaly a medvék lakott területen való megjelenése miatt kiadott riasztások száma Hargita megyében - számolt be a csendőrség adataira hivatkozva az Agerpres román hírügynökség.

Madárgyűrűzési bemutató lesz a Fiumei úti sírkertben szombaton

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) budapesti helyi csoportja és a Nemzeti Örökség Intézetének (NÖRI) együttműködésében az MME szakemberei madárgyűrűzési bemutatót tartanak a Fiumei úti sírkertben január 28-án, szombaton délelőtt.

Miért telelnek nálunk egyes gólyák?

A gólyák kora ősszel hatalmas csapatokban indulnak haza, Afrika felé. Kétségtelen, hogy ez az út és az ott tartózkodás is sok veszélyt tartogat számukra, ősi ösztönük mégis erre biztatja őket. Ennek ellenére néhányan mégis megkísérlik nálunk eltölteni a telet. Mi lehet az oka ennek a kockázatos lépésnek?