0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Nehéz év után újra szárnyal a francia bortermelés

A tavalyi, fagykároktól tizedelt eredményhez képest 18 százalékkal több, 44,6 millió hektoliter bort állítanak elő Franciaországban az idei szezonban. A száraz nyár miatt korán indult a szüret és az egyes régiók nagyon eltérő képet mutatnak.

A mezőgazdasági minisztérium tájékoztatója szerint a francia bortermelés idei teljesítménye 4 százalékkal haladja meg az ötéves átlagot, elérve a 44,6 millió hektolitert. Egy hektoliter 100 liter, azaz körülbelül 133 szabványos borosüveg.

Szüretek régiónként

A Champagne régióban a szüret a tízéves átlagnál mintegy 12 nappal korábban ért véget, és a kedvező időjárási körülményeknek köszönhetően a teljes kibocsátás várhatóan csaknem megduplázódik a tavalyihoz képest – közölte a hivatal.

A bordeaux-i régióban, ahol a szüret szeptember végén ért véget, a termelés várhatóan 5%-kal elmarad az átlagtól, mivel a szárazság akadályozta a szőlő növekedését, míg a tavaszi fagyok és a júniusi jégeső néhány szőlőültetvényt megrongált.

A Elzász és a délnyugati régiót szintén súlyosan érintette a hosszan tartó száraz időjárás, a termelés várhatóan 11%-kal, illetve 21%-kal lesz az átlagos alatt.

Forrás: esmmagazin.com