Back to top

Megindul az uniós források közvetlen támogatásokhoz kapcsolódó emelt összegű előlegfizetése

Nagy István agrárminiszter bejelentette, hogy Magyarország kormánya megteremtette a feltételeit annak, hogy a mezőgazdasági termelők pénzügyi stabilitásainak növelésére és a termeléshez szükséges pénzügyi források finanszírozására a lehető legkorábbi időponttól kezdve újabb segítség érkezzen a gazdálkodókhoz.

Október 17-től megindul az uniós források közvetlen támogatásokhoz kapcsolódó emelt összegű előlegfizetés az idén benyújtott egységes kérelmek alapján. A magyarmezogazdasag.hu az elsők között volt, amikor a Magyar Közlönyben megjelent rendelet alapján, beszámoltunk arról, hogy megkezdődhet a közvetlen támogatások előlegeinek kifizetése. (itt olvasható) A témában sajtótájékoztatót tartott Nagy István agrárminiszter és Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár.

Fotó: Török Gergely/MMG

A miniszter sajtótájékoztatóján elmondta október 15-ét követő első munkanapról a magyar gazdatársadalom tudja, hogy ilyenkor mindig egy nagyon fontos dologra kerül sor, mégpedig az előlegfizetés megindulására. Így van ez az idei esztendőben is. Azzal a jó hírrel kiegészítve, hogy nemcsak sima előlegfizetés kezdődik meg a napokban, hanem emelt szintű előlegfizetésre kerül sor.

"Az év vége közeledtével elmondhatjuk, hogy idén egy igen küzdelmes időszak van mögöttünk az agrárium területén. A nehézségek közepette ugyanakkor jó érzéssel tölt el bennünket"  - fogalmazott a tárcavezető. Kiemelte: 

"A felmerülő problémákra olyan válaszokat sikerült találnunk, amelyek enyhítették a gazdák gondjait, és ezen keresztül jól szolgálták az ellátásbiztonságot.

Számvetésre azonban nem sok idő maradt, hiszen a szántóföldi növénytermesztésben még nem fejeződött be teljesen a betakarítás, és már javában folynak az őszi vetési munkálatok, amelyek a jövő évi termés szempontjából kiemelkedően fontosak. Az is látszik a világban zajló folyamatokból, hogy a következő időszak sem lesz sokkal könnyebb a mezőgazdaságban. Olyan kihívásokkal kell szembesüljünk, amelyek nagyon megnehezítik a munkánkat. Továbbra is szükség van arra az együttműködésre, amely a magyar gazdák és a magyar kormány között az elmúlt időszakban kialakult és megerősödött, és ez segít a kihívások leküzdésében" - mondta Nagy István.

Az idei év sajátos abban a tekintetben is, hogy ez az utolsó olyan kérelem benyújtási időszaka volt a gazdálkodóknak, ami a 2015-től induló agrártámogatási rendszer keretei között történt.

Cikluszárás van. Ez az utolsó év, amikor még külön zöldítési támogatás érkezik a gazdálkodókhoz, amikor utoljára kerül jelenlegi formájában kifizetésre a kistermelők egyszerűsített átalánytámogatása is.

Jövő év tavaszán már két új támogatási forma is a közvetlen támogatások rendszerének része lesz. Ezzel számolnia kell a gazdálkodóknak ilyen az agrárökológiai program, vagy éppen az újraelosztó támogatási forma. Megváltozik több más fontos szabályozás is, mint például a vetésváltás szabályai.

Fotó: Török Gergely/MMG
A Miniszter beszédében kiemelte, hogy minden fontos információt a termelők rendelkezésre tudnak bocsátani a felkészülés érdekében és már készülnek a részletszabályok és készül az intézményi rendszer is erre az új időszakra.

"Uniós szinten a mezőgazdaságot érintően sajnos alig születtek támogatói döntések a mezőgazdasági termelők helyzetének javítása érdekében" -  fogalmazott a tárcavezető, hozzátette:

"Bár a többletforrásokról nem is, de arról legalább született döntés sok tagállam, így Magyarország közös kérésére, hogy 2022-ben emelt összegű előlegfizetés váljon lehetővé a gazdálkodóink számára."

A mezőgazdaságért, élelmiszeriparért és immár a kereskedelemért is felelős agrárkormányzat, ahogy korábban, most is szem előtt tartja a termelők pénzügyi stabilitásának, likviditásának biztosítását. Az aszály miatt terméskiesés, a műtrágya és más input anyagok áremelkedése a megváltozott kamatkörnyezet miatt erre fokozott szükség van.

A tárcavezető bejelentése alapján október 17-étől megindul az uniós források közvetlen támogatásokhoz kapcsolódó emelt összegű előlegfizetés az idén benyújtott egységes kérelmek alapján.

Az Egységes területalapú támogatás (SAPS) és a zöldítési támogatás együttes teljes összege megközelíti a hektáronkénti 94 ezer forintot.

Az előleg mértéke kérelmenként maximum 70 százalék lehet. Az idén benyújtott egységes kérelmek után a Magyar Államkincstár november 30-ig előlegként, majd az előlegfizetés lezárulta után december 1-jét követően utalható részletfizetéseket is beleszámítva a tervek szerint mintegy 322 milliárd forintot fizet ki a magyar gazdák részére. A kifizetni tervezett összeg 23 milliárd forinttal haladja meg a tavaly ugyanebben az időszakban kifizetett közvetlen támogatásoknak az összegét. A termelők számára megnyugtató lehet, hogy idén is prioritást élvez az, hogy minél többen részesülhessenek előrehozott kifizetésben, és minden jogcímen elinduljon az utalás, amelyen arra lehetőség van. Ez a területalapú támogatásokon, a SAPS-en és a zöldítési támogatáson túl magába foglalja a termeléshez kötött támogatásokat az állattenyésztők és a gyümölcstermelők számára is.

Fotó: Török Gergely/MMG
Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár a sajtótájékoztatón elmondta, hogy

5 millió hektár mezőgazdasági területre 163 ezer gazdálkodó nyújtott be egységes kérelmet. A hektáronkénti 94 ezer forintos támogatás annak eredménye, hogy a szeptember 30-ai 422,18 Euró / Forint árfolyam kerültek számításra az uniós források.

A mostani források folyósítása természetesen nem egyszer, hanem ütemezetten történik a következő időszakban. Az október 17-ei napon 110 ezer mezőgazdasági termelő fog támogatási előleget kapni, ami nagyságrendileg 100 milliárd forintot jelent. A kifizetések következő körében a zöldítési támogatások kerülnek folyósításra közel 83 ezer termelő számára. Feldman Zsolt ezekkel az adatokkal is szerette volna alátámasztani Nagy istván azon kijelentését, hogy a lehető legszélesebb körben igyekszik az agrártárca a forrásokat biztosítani, hiszen a gyors likviditás most életet menthet.

A területalapú támogatások hektáronkénti fajlagos mértéke 134.500 forint, amely július 30-ig teljesen kifizetésre kerül, és amelynek most a 70%-a folyósításra kerülő előleg formájában. Ugyanez az anyajuh esetében 12 ezer forintot, egy anyatehén esetében 60 ezer forintot fog jelenteni a mostani 2022-23-as kifizetési rendszerben. Intenzív gyümölcstermesztés esetén 147 ezer forintot is meghaladó összeget jelenthet, egy extenzív gyümölcsültetvény esetében pedig eléri a nagyságrendileg 112 ezer forintot - ismertette Feldman Zsolt.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szigorúan fogják ellenőrizni az Ukrajnából érkező gabonákat

A magyar kormány megvédi a magyar termelőket Brüsszel tétlenségével szemben, ezért szigorú minőségi és élelmiszerlánc-biztonsági ellenőrzést rendel el hazánk az Ukrajnából érkező gabonák esetében - közölte Nagy István agrárminiszter.

A cuki gyümölcs jobban fogy

A spanyol SanLucar zöldség-gyümölcs nagykereskedő cég a 101 kiskutyával pörgeti fel az eladásait, egyelőre csak Németországban és Ausztriában. Ráadásul spanyolországi narancsültetvény-látogatást is nyerhetnek a dalmatás csomagolású termékek vevői. Az ötlet nem rossz.

Változott a fogyasztói magatartás

A magyar zöldség-gyümölcs árakat a globális hatások mellett az idényjelleg és az időjárás is erősen befolyásolja. A kereskedelmi láncok törekednek arra, hogy minél több magyar eredetű terméket kínáljanak és kiegyenlített legyen a forgalom, derült ki a körkérdésünkre adott válaszokból.

Módosult a „148-as” rendelet

Tavaly augusztusban merült ki az egyes állatbetegségek megelőzésére és leküzdésére irányuló, nemzeti költségvetésből finanszírozott, az állattartó ágazatokat segítő támogatási keret. A „148-asként” ismert jogszabályt év végén, decemberben módosította a szaktárca az állatbetegségek elleni védekezés segítése és a hazai állatállományok kedvező egészségügyi státuszának megőrzése érdekében, így idén január 1-jétől, megújult tartalommal, újra elérhető a támogatás.

Még mielőtt feledésbe merülne

Egy sor olyan zöldséget ismerünk mi is, amelyek nélkül egy generációval korábban még elképzelhetetlen volt a téli étrend, most pedig az adja a folyamatos témát az ágazatnak, hogy miként lehetne a forgalom visszaesését megállítani. Nyugat-Európa tradicionális téli zöldsége, a halványított cikória is ezzel küzd, a Belgiumban másodszor megrendezett cikóriahét fogyasztásélénkítő hatása azonban úgy tűnik, meggyőző.

Januártól a Nébih felületén kell vezetni az elektronikus permetezési naplót

A Nébih elektronikus gazdálkodási napló (e-GN) rendszerébe integrálódik az elektronikus permetezési napló. A felületen január 1-jétől a 10 hektárnál nagyobb összterületen gazdálkodóknak naprakész nyilvántartást kell vezetniük a szántóföldi kultúrában végzett rovarölő szeres kezelésekről.

Erdészeti és vadgazdálkodási kérdésekről tárgyalt a magyar és a szlovén agrárminiszter

Magyarország és Szlovénia kölcsönösen előnyös együttműködésre törekszik az erdőgazdálkodás, a vadgazdálkodás területén, továbbá a két ország egyaránt fontosnak tartja az állategészségügyi megelőző lépések összehangolását - jelentette ki Nagy István agrárminiszter szombaton a Vas megyei Felsőszölnökön, ahol megbeszélést folytatott Irena Sinko szlovén mezőgazdasági, erdészeti és élelmezési miniszterrel.

Esnek a globális élelmiszerárak

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) honlapjára pénteken felkerült adatok szerint januárban az átfogó árindex 131,2 pont lett, ami 1,1 pont (0,8 százalék) csökkenés decemberhez képest. Ez volt a 10. egymást követő havi csökkenés.

A türelem orchideát terem

Csak nagyon kevesen vállalkoznak orchidea termesztésére üzemi körülmények között, mégis a tordasi Botta Kertészet egy különleges szépségnek, a cymbídium orchidea (csónakorchidea) termesztésére szakosodott. A családi kertészet az orchideát vágottvirágként és cserepes dísznövényként is értékesíti, évről évre igyekeznek gazdag szín- és fajtaválasztékkal kielégíteni a piaci igényeket.

Hosszú életet biztosíthat az északiak táplálkozási modellje

Ha valaki megkérdezné, hogy melyik a legegészségesebb régió a Földön, mit választanánk? Japánt, ahol Okinawa kék zónája található, és ahol az emberek rendszeresen 100 év felett is jó egészségben élnek? A Földközi-tenger vidékét? Bár a világ számos helyét meg lehetne említeni, az észak-európai régiót gyakran figyelmen kívül hagyják. Pedig nem kellene...