Back to top

Újabb támogatás az osztrák gazdáknak

Áram nélkül nincs élelmiszer, és ahhoz, hogy továbbra is biztosítsuk az ausztriai élelmiszerellátást, támogatni kell gazdáinkat a villamos áram költségének viselésében, fogalmazott Norbert Totschnig agrárminiszter annak kapcsán, hogy az osztrák pénzügyminisztérium 120 millió eurós segélyről döntött, amellyel a gazdákat, rajtuk keresztül pedig a hazai élelmiszerbiztonságot kívánják támogatni.

Mesterséges megvilágítású üvegház
Mesterséges megvilágítású üvegház
Fotó: Csatlós Norbert
A már korábban megszavazott 28 milliárd eurós segélycsomag és a 110 millió eurós mezőgazdasági ellátásbiztonsági csomag mellett a most bejelentett új támogatás a következő fontos segélyintézkedés az osztrák gazdálkodók számára. Emellett

Ausztria további 9 millió euróval támogat több mint 720 vállalatot, amellyel a regionális üvegházi gyümölcs- és zöldségtermesztést szeretnék biztosítani.

Norbert Totschnig azt is kiemelte, hogy az ukrán-orosz válság miatt megnövekedett energiaárak jelentik az egyik legnagyobb kihívást. Emiatt a kormány szeptemberben úgy döntött, hogy minden háztartás villamosenergia-költségét mérsékelni fogja, majd további intézkedésként kihirdették a mezőgazdasági vállalkozások támogatását. Az agrártárca az érdekképviseleti szervekkel közösen olyan modell kidolgozásán fáradozik, amely egyszerű és gyorsan kivitelezhető, és minden mezőgazdasági tevékenységet végző vállalkozást támogat. Emellett célzott támogatást is nyújtanak a különösen energiaigényes gazdaságoknak.

Forrás: 
bml.gv.at/Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2022/41 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Európai fenntarthatósági fórum

Bár a fenntarthatóságról sokat beszélünk, a fogyasztók számára még mindig nehezen értelmezhető fogalom.

A friss fogyasztáson túl

A Cegléden folyó több mint hét évtizedes kutatómunka eredményeként ma a hazánkban is kapható kajszi- és szilvafajták legtöbbjéről már tudjuk, milyen feldolgozási módra alkalmas leginkább. A rendszeres bírálatokon pedig az évjáratok hatása is lemérhető.

Hóvirágok a kertben

A hóvirág nemzetségneve (Galanthus) a görög mitológiában a nehezen, de a tél szorításában is megszülető tavaszt szimbolizálja. A nemzetség 21 fajt foglal magába, a Kárpát-medencében csak a kikeleti hóvirág (Galanthus nivalis) őshonos, amely az Európai Unióban 2005 óta védett, így sem gyűjteni, sem ültetni nem szabad.

Csúcsot döntött a perui áfonya

Ismét rekordmennyiségű áfonya termett Peruban, a dél-amerikai országban mintegy 287 ezer tonna termést szüreteltek tavaly.

Alzheimer és vércukorszint: éhezés a túlkínálat ellenére

Az orvostudomány jelenleg az inzulinrezisztenciát okolja az Alzheimer betegek megnövekedett számáért. A feldolgozott ételek fogyasztása tetemes mennyiségű cukor-, zsír- és gluténtartalmuk miatt komoly egészségügyi kockázatot jelentenek az emberi test számára.

Méltányos kereskedelem

A Fairtrade-védjegyes virágok nagy részét, hozzávetőleg 97%-át kelet-afrikai virágkertészetekben termelik. De vajon megéri a tanúsítvány a farmoknak és dolgozóiknak? Ezt járta körbe egy közelmúltban elkészült tanulmány.

A megelőzésen legyen a hangsúly

A zöldterületek és kertek növényei a levegő minőségét és közérzetünket egyaránt javítják, a fajok egy része azonban allergén hatású. A fafajok hazai allergenitási vizsgálatáról, az eredményekről és a fatelepítésekkel kapcsolatos javaslatokról Magyar Donátot, a Nemzeti Népegészségügyi Központ aerobiológusát kérdeztük.

A kávéfogyasztás nem befolyásolja negatívan a szív egészségét

Négyből három amerikai minden nap iszik legalább egy csésze kávét. Szerencséjükre egy új tanulmány szerint a kávéfogyasztás ugyan idegessé tesz, de nem befolyásolja a szív általános egészségét.

A húsban található baktériumok húgyúti fertőzéseket okozhatnak

Egy új tanulmány szerint a nem megfelelően átsütött húsban található E. coli baktérium lehet a felelős az Egyesült Államokban több százezer húgyúti fertőzésért.

A legrosszabb lefekvés előtti ételek, amelyek növelik az inzulinrezisztenciát és lassítják az anyagcserét

Vannak bizonyos ételek, amelyeket nem szabad reggel fogyasztani a fogyás érdekében, de sokan nem veszik figyelembe a vacsora hatását, pedig néhány étel lelassítja az anyagcserét és növeli az inzulinrezisztenciát.