0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Fókuszban az innovációk – Másodszor rendezi meg az Egyetemi Innovációs Hetet a MATE

Másodszor rendezi meg az Egyetemi Innovációs Hetet a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) október 17-21. között. A fő cél, hogy bemutassák a pályázati és innovációs életet támogató szolgáltatásokat, ezáltal lendületbe hozva a kutatók és hallgatók ezirányú tevékenységét.

„Egyetemünk központi agrártudományi erőcentrumként működik az országban, ezért nagy a felelősségünk, hogy új technológiákkal, eljárásokkal és innovatív fejlesztésekkel támogassuk a magyar gazdaságot. Ehhez szükségünk van a gazdasági szereplők bevonására, de arra az Innovációs Központra is, amely sikerrel támogatja a MATE kutatóinak és hallgatóinak mindennapi munkáját, továbbá előmozdítja az egyetemen születő eredmények gyakorlati hasznosulását” – hangsúlyozta Dr. Gyuricza Csaba rektor az EI7 megnyitóján.

Az intézmény vezetője bemutatta a MATE kutatásai, fejlesztései és innovációi c. frissen megjelent magyar nyelvű kiadványt is,

amely egyfajta kataszterként mutatja be az egyetem sokszínű tevékenységét, mind az agrár- és élelmiszertudományi, mind a gazdasági, társadalomtudományi, műszaki, informatikai, művészeti és neveléstudományi területeken.

Dr. Szabó István, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnökhelyettese beszédében rámutatott, hogy a tudástermelés, tudásáramlás és tudásfelhasználás hármasában rendkívül tudatosnak kell lenni, azaz nem szabad megvárni, hogy az eredmények hasznosulása magától megtörténik. Ennek elősegítésére jött létre a 2021-2027 időszakra vonatkozó, a megatrendek szerint kialakított Intelligens Szakosodási Stratégia, amelynek sikeres alkalmazásával Magyarország 2030-ra Európa tíz legjobb innovátora közé kerülhet. Ebben a folyamatban kulcsszereplőnek számítanak az egyetemek, amelyek országszerte hatni tudnak közvetlen környezetükre.

Az EI7 nyitónapján együttműködési megállapodást kötött a MATE és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH).

A megállapodás részeként az SZTNH közreműködik többek közt a szellemitulajdon-védelmi ismeretek oktatásában, valamint a szellemi tulajdoni tudatosság növelésében az egyetem hallgatói, oktatói, kutatói és egyéb munkatársai körében.

A programon került sor a MATE Open Science állásfoglaláshoz való csatlakozásának bejelentésére is. E kezdeményezés egyik célja a tudományos folyamatok átláthatóságának előmozdítása és a kutatási eredmények elérhetőségének biztosítása, mind a szakmai közösség, mind a széles társadalom számára. E téren a MATE egyik célja az, hogy az eredményeket minél szélesebb körben népszerűsítse, továbbá erősítse az egyetem berkein belül a lakosság bevonásával zajló citizen science kutatásokat.

Az Egyetemi Innovációs Hét (EI7) a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal 2019-1.2.1-Egyetemi-ÖKO-2019-00006 projektjének támogatásával valósul meg.

Forrás: MATE