Back to top

Véget nem érő kísérletezés az ízekkel - aszalt gyümölcsös, hagymás, csípős paprikás és füstölt sajtok

Közel két évvel a kistermelői engedély kiváltása előtt ellett az első üszőm, Lili, így onnantól a tejet és a tejtermékeket illetően önellátók lettünk. Azóta jócskán volt időnk gyakorolni, miként is készíthetünk házi sajtot nyers tej felhasználásával. Ez év áprilisában pedig megkaptuk az engedélyt, megnyitott a sajtműhelyünk.

Rendkívül vártam már azt a napot, hogy végre árulhassam, reklámozhassam a sajtjainkat, és azt a pillanatot, amikor értelmet nyer az a 2-3 évnyi munka, ami alatt a tejes üszőkből teheneket neveltünk. Azonban nagy csalódásként ért az első időszak, ám visszagondolva, a helyzet egyáltalán nem meglepő.

Az utolsó engedély – az önkormányzat határozatának – kézbevétele napján nyitottam meg a sajtműhelyt. A modern világ vívmányaival élve Facebook-oldalt készítettem, képeket töltöttem fel, szórólapot szerkesztettem, melyet elektronikusan és nyomtatott formában is próbáltam minél több emberhez eljuttatni. Hirdetést adtuk fel a helyi apróhirdetési újságban is. Ám az első hetekben csak néhány ember vásárolt nálunk. Több későbbi vásárlónkkal is beszélgettem arról, mi is lehetett az oka a nehézkes indulásnak. Az emberek eleinte bizalmatlanok az új dolgokkal szemben, illetve mindenkinek megvan az a megszokott helye, ahová vásárolni jár. Sokan az üzletekben keresik szívesen a tejtermékeket, és előfordulnak olyanok is, akik inkább a helyi kistermelők portékáit választják.

A kistermelő titkos fegyvere segíthet csak az indulásnál: ha megkóstoltatjuk ismerőseinkkel a termékeinket.

Ha nekik ízlik, tovább reklámozzák majd. Az is működő ötlet, ha fotókat osztunk meg a frissen készült, esetleg új ízesítésű sajtokról az internetes platformokon, ezzel még inkább felkeltve az emberek érdeklődését az újdonságok iránt.

Abby, Zoé, Jázmin, Suzy, Virág és Milka etetés közben – a jó takarmány az alapja a jó tejnek, sajtnak
Abby, Zoé, Jázmin, Suzy, Virág és Milka etetés közben – a jó takarmány az alapja a jó tejnek, sajtnak

Mindenképp szerettem volna, ha a műhelyem a hagyományos vonalat képviseli, és inkább szűkebb termékpalettával, de annál nagyobb odafigyeléssel készülnek a sajtok. Éppen ezért egyelőre egyetlen technikával készítjük a kistermelői házi sajtjainkat, viszont próbálunk minél több ízesítést kipróbálni. A sajt elkészítésekor a felforralt tejhez mindösszesen sót és ételecetet adunk. Természetes anyagokból készül, tartósítószer- és színezékmentes, mégis hosszú napokig eláll a hűtőszekrényben. Nem lesz penészes, nem romlik meg, a levegővel érintkezve csupán még inkább bekérgesedik. A sajt alapanyagát – az írótól való szétválasztás után – ízesítjük, majd a kapott sajt­alapot kerek sajtformába tesszük, lesúlyozzuk, és hagyjuk koronggá préselődni.

Kezdetben a biztosra mentünk, és csak a széles körben ismert natúr, lilahagymás, fokhagymás, köménymagos és darált csípős paprikás ízű sajtokat készítettünk. Később a vevőink ízlését figyelembe véve szélesítettük a palettát, így került be a kínálatba a kapros és fokhagymás-kapros sajt is.

Ám az érdeklődők nagy százaléka a füstölt termékeket kereste, amit végül bérfüstöléssel sikerült megoldanom, csakhogy ez a nyári időszakban nem egyszerű, hiszen a füstölők az őszi szezonig szünetelnek. Füstöltetni az ízesítés nélküli és az ízesített sajtokat is szoktam, hiszen a füst kellemes aromát és aranyszínű kérget ad a sajtnak.

Aszalt gyümölcsös – szilvás és kajszibarackos; Tavaszi kedvenc – csemege hagymás; Extrán csípős paprikás és kapros
Aszalt gyümölcsös – szilvás és kajszibarackos; Tavaszi kedvenc – csemege hagymás; Extrán csípős paprikás és kapros

…valamint füstölt sajtok minden ízben
…valamint füstölt sajtok minden ízben

Tapasztalataim szerint a lilahagymás sajtot szeretik az emberek a legjobban – mind natúr, mind füstölt formában. Számomra az is fontos sajtkészítési szempont, hogy a konyhában sokféleképp felhasználható legyen. Van olyan termékünk, ami melegítés hatására nem olvad szét, így kevésbé előnyös például egy melegszendvicsben, mint mondjuk a trappista, viszont jól lehet reszelni, vagy épp rántott sajtként sem folyik ki a bundából.

Sapka, fehér ruha, kötény – a kalocsai minta viszont nem előírás a sajtkészítéshez
Sapka, fehér ruha, kötény – a kalocsai minta viszont nem előírás a sajtkészítéshez

A kistermelőnek az a szerencséje, hogy kísérletezhet. Legutóbbi újításunk az aszalt gyümölcsös sajt, mely bevallom, a vártnál nagyobb népszerűségnek örvend.

A kissé sós alapízű sajtba keverem az édes aszalt gyümölcsöt – a kontraszt pedig izgalmas ízvilágot ad.

Első körben aszalt kajszibarackkal készítettük, később kipróbáltuk aszalt szilvával is – mindkét változat kedvező fogadtatásra talált, így szeretnék újabb ízeket kipróbálni a későbbiekben. Egy vásárlóm javasolta az aszalt áfonyás ízesítést – ami megfontolandó, hisz ez a gyümölcs még aszalványként is savanykás, kevésbé édes, mint a barack vagy a szilva. Az alapot mindenképp a házi sajt fogja jelenteni a későbbiekben is – hiszen szeretném továbbra is fenntartani a házias jelleget – ám mindinkább kiszélesítem az ízek skáláját, hogy minél több ember ízlésének megfelelő, ízletes sajt kerüljön ki a kezünk közül.

Az első hónapok elteltével kijelenthetem, hogy nem szabad aggódni, ha az emberek eleinte bizalmatlanok az új dolgokkal szemben, ez nem azt jelenti, hogy nem jó, amit csinálunk, csak idő kell, míg megismerik és elmondják barátaiknak, ismerőseiknek a tapasztalataikat.

Sokan érkeznek azzal a kéréssel is, hogy megnézhetik-e az állatokat – vagyis az alapanyagot adó teheneket, hiszen szeretnének megbizonyosodni róla, milyen is a gyakorlatban az „istállótól az asztalig” rövid ellátási lánc, miként is néz ki a tevékenység állattartási része.

Forrás: 
Kistermelők Lapja
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kistermelők Lapja 2022/8 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nincs közeli kilátás ASP-oltásra az EU-ban

Az elmúlt napokban arról számoltak be, hogy a vietnami hatóságok hamarosan megkezdik az ASP-vakcinák országos terjesztését, és az USA-ban is folyik egy másik fajta vakcina kereskedelmi forgalomba hozatalát előkészítő fejlesztés.

Szigorúan fogják ellenőrizni az Ukrajnából érkező gabonákat

A magyar kormány megvédi a magyar termelőket Brüsszel tétlenségével szemben, ezért szigorú minőségi és élelmiszerlánc-biztonsági ellenőrzést rendel el hazánk az Ukrajnából érkező gabonák esetében - közölte Nagy István agrárminiszter.

Játékkal és kóstoltatással népszerűsítik a mangalicahúst

Minél többet, minél több helyen együnk mangalicahúst! Így summázta a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének elnöke a farsangi időszakig tartó kampány célját. Az Agrármarketing Centrum és az Agrárminisztérium negyedik éve már nemcsak általában a hazai sertéshús fogyasztását igyekszik ösztönözni, hanem a prémium mangalicahúsét is.

A méhészet művészete 12 - A méhek és a lélek

A tél különleges időszak a méhek és a méhész életében is. Gyakran megkérdezik tőlem, hogy „Ilyenkor a méhek alszanak?” – s mindig nagy csodálkozás fogadja, amikor elmesélem, hogy mi történik télen a méhekkel.

A fahéj lehetséges hatásai a memóriára és a tanulásra

A fahéj, a jól ismert aromás fűszer, amelyet sokan használunk sütemények sütéséhez és sós ételek főzéséhez is, a cinnamomum fák belső kérgéből származik. Ezek örökzöld fák a Himalájában és más hegyvidéki területeken, valamint Dél-Kína, India és Délkelet-Ázsia esőerdőiben és más erdőiben.

Változott a fogyasztói magatartás

A magyar zöldség-gyümölcs árakat a globális hatások mellett az idényjelleg és az időjárás is erősen befolyásolja. A kereskedelmi láncok törekednek arra, hogy minél több magyar eredetű terméket kínáljanak és kiegyenlített legyen a forgalom, derült ki a körkérdésünkre adott válaszokból.

Módosult a „148-as” rendelet

Tavaly augusztusban merült ki az egyes állatbetegségek megelőzésére és leküzdésére irányuló, nemzeti költségvetésből finanszírozott, az állattartó ágazatokat segítő támogatási keret. A „148-asként” ismert jogszabályt év végén, decemberben módosította a szaktárca az állatbetegségek elleni védekezés segítése és a hazai állatállományok kedvező egészségügyi státuszának megőrzése érdekében, így idén január 1-jétől, megújult tartalommal, újra elérhető a támogatás.

Még mielőtt feledésbe merülne

Egy sor olyan zöldséget ismerünk mi is, amelyek nélkül egy generációval korábban még elképzelhetetlen volt a téli étrend, most pedig az adja a folyamatos témát az ágazatnak, hogy miként lehetne a forgalom visszaesését megállítani. Nyugat-Európa tradicionális téli zöldsége, a halványított cikória is ezzel küzd, a Belgiumban másodszor megrendezett cikóriahét fogyasztásélénkítő hatása azonban úgy tűnik, meggyőző.

Kevesebbet vásároltunk decemberben

Tavaly decemberben a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers adat szerint 4,8, naptárhatástól megtisztítva 3,9 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz képest - jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Még nem tért teljesen magához a sörpiac a pandémia után

Nőtt tavaly a magyarországi söripari cégek értékesítése az előző évhez képest, de továbbra is elmaradt a 2019. évitől, a hazai termelés 2022-ben a 2021-es szint közelében alakult. A termékek között - az előző évek tendenciáját folytatva - tovább emelkedett a prémium- és szuperprémium kategóriájú, illetve az alkoholmentes sörök aránya - mondta el Kántor Sándor, a Magyar Sörgyártók Szövetsége igazgatója az MTI kérdésére.