0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Energia és műtrágya problémák a mezőgazdaságban

Az EU-nak biztosítania kell az állandó gáz- és villamosenergia-ellátást elfogadható áron a mezőgazdasági termelők és a teljes agrár-élelmiszeripari lánc számára. A Copa-Cogeca rendkívüli elnökségi ülésén elhangzott, hogy csak így biztosítható a a folyamatos élelmiszer-ellátás.

A Copa-Cogeca az európai mezőgazdasági szakszervezetek és szövetkezeti szervezetek ernyőszervezete, amely 1962-ben jött létre a COPA (Mezőgazdasági Szakszervezetek Bizottsága) és a COGECA (Mezőgazdasági Szövetkezetek Központi Bizottsága) egyesülésével. Feladata a mezőgazdasági termelők érdekeinek képviselete az EU-ban.

A közösségi országok mezőgazdasági szervezeteinek képviselői hangsúlyozták, hogy a villamos energia, a gáz, az üzemanyag és a műtrágya növekvő költségei miatt sok gazdálkodó a jövedelmezőség határán mozog, és komolyan fontolgatja tevékenységének beszüntetését.

Ez magában foglalja az állattenyésztést is.

– Élelmiszer-ellátásunk biztosítása ezen a télen ugyanolyan stratégiai fontosságú lesz, mint otthonunk fűtése vagy világítása. Ezekben a rendkívüli körülmények között, amikor Európában háború dúl, és Oroszország fegyverként kezeli az élelmiszer- és energiaellátást, hatékony, közös és egységes európai válaszra van szükség az Európai Unió kulcsfontosságú ágazatainak és polgárainak szükségleteinek biztosítása érdekében, a jól működő egységes piac fenntartása mellett – hangsúlyozta Christiane Lambert, a Copa elnöke.

A Copa-Cogeca úgy véli, hogy a mezőgazdasági termelőknek és a teljes agrár-élelmiszeripari ellátási láncnak prioritást kell élveznie mind a tagállamok gázadagolási terveiben, mind az energiatakarékossági intézkedések bevezetésében, beleértve az ágazat mentesítését az energiafogyasztás csúcsidőben

történő csökkentésére vonatkozó követelmény alól. A megújuló energiaforrásokból származó energiaellátás diverzifikálására is szükség van.

– Konkrét, azonnali, rövid és középtávú megoldásokat sürgetünk uniós szinten a mezőgazdaság számára, beleértve a pénzügyi beavatkozásokat a likviditás biztosítása érdekében, hogy a tél folyamán és azt követően is zavartalan élelmiszer- és energiaellátás legyen biztosítva” – mondta  – Ramon Armengol, a Cogeca elnöke.

A Copa-Cogeca üdvözölte Janusz Wojciechowski mezőgazdasági biztos közelmúltbeli nyilatkozatait az új műtrágya-stratégiáról.

A szervezet hangsúlyozta, hogy a műtrágyáknak elérhetőnek és megfizethetőnek kell lenniük, hogy a gazdák garantálni tudják a megfelelő élelmiszer termelést.

Alapvető fontosságú a Trinidad és Tobagóból és az USA-ból importált karbamid és ammónium-nitrát keverékekre vonatkozó behozatali vámkorlátok felfüggesztése, valamint a hagyományos vámok felfüggesztése mindaddig, amíg fennáll a hiány veszélye az európai piacon. A piac átláthatóságának javítása érdekében a műtrágyapiac megfigyelőközpontját is létre kell hozni, hogy javuljon a műtrágyák elérhetőségére és áraira vonatkozó információkhoz való hozzáférés – mutatott rá.

 

Forrás: sadyogrody.pl