Back to top

Vinoszkóp, a bor szívhangja

Új platformként jelentkezik a vinoszkop.hu, amely elsősorban a szőlővel és a borral kapcsolatos tapasztalatok személyes fóruma szeretne lenni. Ennek érdekében 2-3 havonta terveznek személyes összejöveteleket, ahol napi aktuális témák, és egy-egy fajta kerülnek terítékre.

Az első ilyen alkalom Bugyin, a Forster Vadászkastélyban zajlott, ahol Nyúlné Pühra Beáta, az elmúlt Év bortermelője beszélt munkájáról, fajtának pedig a Chardonnay-t választották.

„Amikor a Nyakashoz kerültem, még augusztus 20-án kezdődött a szüret, az elmúlt 23 évben volt, hogy július 27-én, de két évben szeptemberben indítottuk a betakarítást”- vázolta a klímaváltozás közvetlen hatását a Nyakas Pincészet főborásza. Pühra Beáta hozzátette,

a Chardonnay nem véletlenül világfajta, többször temették, próbálták már ledönteni a trónról, sikertelenül.

Korai, közép vagy kései szüretben egyaránt jól viselkedik, de házasításokban is olyan gerincet ad, amire építkezni lehet. 42 hektáros Chardonnay ültetvényükből nem csak reduktív, hanem késői szüretű borok is kikerülnek. Bár az Irsai Olivérből önma

Chardonnay
Chardonnay
Fotó: Pixabay
gában rövid élettartamú bor készíthető, de a pincészetnél ezt megerősítették a Chardonnay-val, így készült el a Don Irsai, amely már tartalmasabb, hosszú távon piacon tartható termék.

„Minden évjárat egyedisége az előző éviből fakad”- szögezte le a szakember. Bő téli csapadékkal indultak 2021-ben, meleg év volt, majd a 2021-2022-es téli időszakban alig 3 milliméter esett, s az sem hasznosult, majd áprilisban kaptak esőt, a Chardonnay-nak éppen időben. Idén július végéig hiába nézték az eget, augusztus elején 10 milliméter érkezett, majd 3-4 nap alatt lezúdult 240 milliméter, ami kedvezett a késői fajtáknak.

Komoly fejtörést okoz a cég számára, hogy a Nyakas hegyen lévő ültetvényüket erdő szegélyezi, amely ilyen évjáratban vízszivattyúként működik.

Tavaly 30-40 százalékos volt a terméskiesésük, a kedvezőtlen időjárást a Chardonnay is megsínylette. Idén is szenvedett a szőlő, de a 20-30 éves ültetvények könnyebben tették túl magukat a száraz perióduson.

„A bogyóhéj megvastagodott, a lékinyerés sokszor alig érte el a 65 százalékot. Vegetációban a szőlő az életéért küzdött, másfél hónapon keresztül szinte nem változott a sav és a mustfok”- fogalmazta meg véleményét az idei évjáratról. A súlyos helyzeten a növénykondicionáló szerek segítettek, amit a kísérleti kontroll is igazolt. A borkészítésre kitérve a szakember elmondta, magasabb a bejövő szőlő fehérje tartalma, így nem csak a tápanyag menedzsmentre kel jobban odafigyelni, de a derítés is okozhat fejtörést.

Kiváló technológia, sok-sok munka, de lehet ezt a bor árában érvényesíteni? Ma már annak is örülnek, ha megérkezik a palack, a karton.

Az is fontos kérdés, kinek készítik a borokat. Az elmúlt öt év borversenyeiről azt a tapasztalatot hozták haza, csökkent a reduktív borok iránti érdeklődés. „Ha nem lenne a Menádok borcsaládunk, talán már leírták volna a Nyakas Pincészetet”- összegezett Nyúlné Pühra Beáta.

(balról) Frittmann István, Wéber Norbert, Nyúlné Prühra Beáta, ifjabb és idősebb Szentpéteri Attila valamint Mukli Dániel
(balról) Frittmann István, Wéber Norbert, Nyúlné Prühra Beáta, ifjabb és idősebb Szentpéteri Attila valamint Mukli Dániel
Fotó: viniczai

Az eseményen Daoda Zoltán, az AGRO.bio Hungary Kft. szakmai igazgatója a szőlőt segítő, támogató, stressztűrő képességét növelő, tápláló mikrobiológiai megoldásokat ismertette. Hazánk ezen a téren a világ élvonalában jár, és

az AGRO.bio baktérium-, alga- és mikorrhiza készítményei lassan nélkülözhetetlenné válnak a kihívásoknak megfelelni akaró szőlészek számára.

A rendezvény végén a Chardonnay vette át a szót, így borukat mutatta be idősebb és ifjabb Szentpéteri Attila – akik egyedüli magyar borászokként nyertek aranyérmet az idei Chardonnay Du Monde versenyen -, Frittmann István, Wéber Norbert, a Bock Pince szőlészeti vezetője és Mukli Dániel, a móri Paulus Borház szőlészeti vezetője.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hűtő és melegítő hatásúak

Nyáron túl meleg van, télen pedig hideg, mondhatnánk, az időjárás soha nem optimális az ember számára, legalábbis így érezzük. A táplálkozásunk során ezt a kellemetlenséget tudományos alapon is korrigálhatjuk, hiszen egyes növényeknek hűtő, míg másoknak melegítő hatásuk van.

Valós értéket tükrözzön az ár

Steven van Schilfgaarde, a Royal FloraHolland virágtőzsde vezérigazgatója szerint 2022 nehéz és különösen kiszámíthatatlan év volt. A tőzsde kiadványa szerint azonban év végére így is átlépte a forgalom az ötmilliárd eurós határt, ami viszont csaknem 600 millióval kevesebb, mint egy évvel korábban.

Mikor ébred a szőlő?

Sokan, sokszor tették fel a címben említett kérdést az elmúlt években az egyre változó, gyakran egészen enyhe téli időjárást tapasztalva. A szőlő ébredése, rügyfakadásának időpontja azért is fontos számunkra, mert az azt követő kedvezőtlen idő hatására az egész évi termésünk elveszhet, fagykárt szenvedhet.

Bevételek, kiadások Hollandiában

A Wageningen Economic Research éves bevételbecslésének összeállítása alapján 2022-ben Hollandiában minden mezőgazdasági és kertészeti ágazatban növekedtek a költségek. A nagyobb kiadásokat a szántóföldi gazdálkodásban és az üvegházi termesztés bizonyos ágaiban bőven ellensúlyozta az értékesített termékek ára, a dísznövénykertészetben viszont olyan mértékben zuhantak az eladási árak, hogy számottevő az érintettek bevételcsökkenése.

Étel, mint gyógyszer? Közel sem olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik

A kutatások azt mutatják, hogy az egészségügyi szakemberek által javasolt ételek javíthatják a jólétet, de az étel nem egy tabletta, és a szakértők ajánlásai sokkal bonyolultabbak ennél.

A növényfejlődés irányítása, stresszkezelés

A Siófokon tartott Szimbiózis Kertésztalálkozó tápanyag-gazdálkodás és növényvédelem szekciójának előadásai egyebek mellett a növényfejlődés hatékony irányításával és a növények stresszkezelésével foglalkoztak.

Friss évjáratú borokat értékeltek Egerben

Első alkalommal rendezték meg az Egri Csillag Egri Borvidéki Újborverseny január közepén. A megmérettetés lehetőséget nyújtott a reduktív eljárással készített, friss, 2022-es évjáratból származó borok értékelésére.

Tölgybe álmodott hordók

Amikor tüzelik a hordót és meleg a fa, olyan az illata, mint a frissen kisült kenyér héja. A hordóba töltött bor kioldja ezeket az alkotóelemeket a fából, ettől lesz egyedi az aromája. Éppen ezért fontos, hogy hol nőtt fel a fa, honnan szerezték be a rönköt a kádárok. A Baranya megyei Palotabozsokon működő Európai Kádárok Kft. zömmel a mecseki Zengő és a Zemplén erdeiből származó tölgyből készít hordókat.

A 8 legjobb ital a szervezetben lévő gyulladás fékentartására

A szervezetben lévő gyulladás egy természetes folyamat, amely valójában segíthet az egészség megőrzésében. Problémák akkor merülhetnek fel, ha krónikusan magas a gyulladás szintje, ami számos egészségi állapottal jár együtt.

Vége a csapadékos, nagyon enyhe időszaknak

A karácsonytól a hét elejéig tartott csapadékos, de az évszakhoz képest rendkívül enyhe időszak során az országban sokfelé két-háromszor több csapadék hullott az ilyenkor szokásosnál. A talajok felső egy méteres rétege telítetté vált, az Alföldön nagy területen áll a víz a földeken, ugyanakkor lassan emelkedni kezdett a talajvíz szintje is.