0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Vinoszkóp, a bor szívhangja

Új platformként jelentkezik a vinoszkop.hu, amely elsősorban a szőlővel és a borral kapcsolatos tapasztalatok személyes fóruma szeretne lenni. Ennek érdekében 2-3 havonta terveznek személyes összejöveteleket, ahol napi aktuális témák, és egy-egy fajta kerülnek terítékre.

Az első ilyen alkalom Bugyin, a Forster Vadászkastélyban zajlott, ahol Nyúlné Pühra Beáta, az elmúlt Év bortermelője beszélt munkájáról, fajtának pedig a Chardonnay-t választották.

„Amikor a Nyakashoz kerültem, még augusztus 20-án kezdődött a szüret, az elmúlt 23 évben volt, hogy július 27-én, de két évben szeptemberben indítottuk a betakarítást”- vázolta a klímaváltozás közvetlen hatását a Nyakas Pincészet főborásza. Pühra Beáta hozzátette,

a Chardonnay nem véletlenül világfajta, többször temették, próbálták már ledönteni a trónról, sikertelenül.

Korai, közép vagy kései szüretben egyaránt jól viselkedik, de házasításokban is olyan gerincet ad, amire építkezni lehet. 42 hektáros Chardonnay ültetvényükből nem csak reduktív, hanem késői szüretű borok is kikerülnek. Bár az Irsai Olivérből önmagában rövid élettartamú bor készíthető, de a pincészetnél ezt megerősítették a Chardonnay-val, így készült el a Don Irsai, amely már tartalmasabb, hosszú távon piacon tartható termék.

„Minden évjárat egyedisége az előző éviből fakad”- szögezte le a szakember. Bő téli csapadékkal indultak 2021-ben, meleg év volt, majd a 2021-2022-es téli időszakban alig 3 milliméter esett, s az sem hasznosult, majd áprilisban kaptak esőt, a Chardonnay-nak éppen időben. Idén július végéig hiába nézték az eget, augusztus elején 10 milliméter érkezett, majd 3-4 nap alatt lezúdult 240 milliméter, ami kedvezett a késői fajtáknak.

Komoly fejtörést okoz a cég számára, hogy a Nyakas hegyen lévő ültetvényüket erdő szegélyezi, amely ilyen évjáratban vízszivattyúként működik.

Tavaly 30-40 százalékos volt a terméskiesésük, a kedvezőtlen időjárást a Chardonnay is megsínylette. Idén is szenvedett a szőlő, de a 20-30 éves ültetvények könnyebben tették túl magukat a száraz perióduson.

„A bogyóhéj megvastagodott, a lékinyerés sokszor alig érte el a 65 százalékot. Vegetációban a szőlő az életéért küzdött, másfél hónapon keresztül szinte nem változott a sav és a mustfok”- fogalmazta meg véleményét az idei évjáratról. A súlyos helyzeten a növénykondicionáló szerek segítettek, amit a kísérleti kontroll is igazolt. A borkészítésre kitérve a szakember elmondta, magasabb a bejövő szőlő fehérje tartalma, így nem csak a tápanyag menedzsmentre kel jobban odafigyelni, de a derítés is okozhat fejtörést.

Kiváló technológia, sok-sok munka, de lehet ezt a bor árában érvényesíteni? Ma már annak is örülnek, ha megérkezik a palack, a karton.

Az is fontos kérdés, kinek készítik a borokat. Az elmúlt öt év borversenyeiről azt a tapasztalatot hozták haza, csökkent a reduktív borok iránti érdeklődés. „Ha nem lenne a Menádok borcsaládunk, talán már leírták volna a Nyakas Pincészetet”- összegezett Nyúlné Pühra Beáta.

Az eseményen Daoda Zoltán, az AGRO.bio Hungary Kft. szakmai igazgatója a szőlőt segítő, támogató, stressztűrő képességét növelő, tápláló mikrobiológiai megoldásokat ismertette. Hazánk ezen a téren a világ élvonalában jár, és

az AGRO.bio baktérium-, alga- és mikorrhiza készítményei lassan nélkülözhetetlenné válnak a kihívásoknak megfelelni akaró szőlészek számára.

A rendezvény végén a Chardonnay vette át a szót, így borukat mutatta be idősebb és ifjabb Szentpéteri Attila – akik egyedüli magyar borászokként nyertek aranyérmet az idei Chardonnay Du Monde versenyen -, Frittmann István, Wéber Norbert, a Bock Pince szőlészeti vezetője és Mukli Dániel, a móri Paulus Borház szőlészeti vezetője.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu