0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 18.

Szepsyék világsikere!

A Firenzében megrendezett 2022-es The Golden Vines Awards-on idősebb Szepsy István elnyerte a Hall of Fame Award díjat, azaz bekerült a hírességek csarnokába, míg a Szepsy Pincészetet Európa legjobb pincészete lett.

Az Oscar-gálájaként is emlegetett II. Golden Vines Awards díjkiosztó ünnepségén a Szepsy István által elnyert Best Fine Wine Producer in Europe díj a szakma óriási elismerése. Tavaly ezt a kitüntetést olyan nagy borász nyerte el, mint Egon Müller, aki a Mosel-völgyben készíti világhíres Rajnai rizlingjeit.

A Hall of Fame díj pedig a legtöbb szavazatot kapott termelő díja, ennek elnyerése is azt mutatja, hogy a Szepsy borok nemzetközi szinten a csúcsminőséget képviselik, és a világ legnagyobb márkái között is megállják a helyüket

– írja a borászportál.

Óriási lépés ez a magyar bor és Tokaj számára is, hatalmas lehetőség Magyarországot ily módon feltenni a világ bortérképére. Arra eddig még nem volt példa, hogy egy márka két díjat is elnyerjen: Szepsy Istvánnak ez is sikerült. Már életében egy élő legendának számít, kompromisszumok nélkül termeli harminc éve a legjobb minőségű szőlőt a legjobb tokaji dűlőkben. A magasan fekvő, köves talajú, meredek lejtőjű területeken átlagosan 40 éves szőlőtőkékkel dolgozik, és ezekből készíti dűlő-, és parcella szelektált egyedülálló Furmintjait száraz és édes iskolázásban.

A Golden Vines Awards díjait a világ legjobb bortermelőinek ítélik oda, a zsűrit a nemzetközi borszakma krémje alkotja, a szavazást pedig a Deloitte könyvvizsgálócég hitelesíti. A díszvacsorát Massimo Bottura, a modenai Osteria Francescana három Michelin-csillagos séfje prezentálta.

Ifj. Szepsy István, a borászat vezetője – aki az ünnepségen két mesterkurzust is tartott -, elmondta, hogy a díj több szempontból is különleges. Egyrészt a szakma globális elitje szerepel a zsűriben, így a díj jelentős publicitást kap világszerte.

Ráadásul Magyarországról, sőt, a régióból sem volt még jelöltje egyetlen kategóriának sem. Ezzel a Szepsy név és a Tokaji bor méltó környezetbe került, olyan nevek mellé, mint a Krug Champagne, Hennessy, vagy éppen Dom Pérignon.

Idén 106 ország 943 vezető borszakértője végzett részletes felmérést a díjazáshoz. A szavazók között 56 Master of Wine, 32 Master Sommelier és 72 Advanced (Haladó) Sommelier szerepelt: összesen 250 DipWSET minősítés birtokosa. A díjat a Gucci divatház tervezte.

A 2022-ben kiosztásra került Golden Vines® díjak listája a következő:

  • A Golden Vines® Európa legjobb borászatának járó díjat a Szepsy Pincészet kapta.
  • Amerika legjobb borászatának a Santa Cruzban, Kaliforniában található Ridge birtokot választották.
  • Az Amerikán és Európán kívüli legjobb borkészítő díját az ausztráliai Penfolds vihette haza.
  • A Gucci Golden Vines® Fenntarthatósági Díjat a Louis Roederer Champagne – ház nyerte el.
  • A Casa Ferreirinha Golden Vines® Innovációs díjat a Wine-Searcher, új-zélandi székhelyű borkereskedéssel foglalkozó vállalat kapta.
  • A VistaJet Golden Vines® Az év új felfedezettjének járó díját egy dél-afrikai borászat, a Sadie Family Wines vitte magával swartlandi, otthonába.
  • A Robb Report Golden Vines® A világ legjobb borászatának járó díj is méltó helyre került, Burgundia legendás birtoka, a Domaine de la Romanée-Conti nyerte meg.
  • A Macallan Golden Vines® Hírességek csarnokának legújabb tagjává Idősebb Szepsy Istvánt választották.
  • Az SGC Golden Vines® Posztumusz Díjjal Becky Wasserman, a „néhai burgundiai pionír” munkásságát ismerték el.
  • A Liquid Icons borkultúráért és vendéglátásért tett kiemelkedő munkát elismerő díjának pedig Grant Ashton, a legendás klub, a 67 Pall Mall alapítója és ügyvezető igazgatója örülhetett.

„Ez olyan díj, amit azoknak osztanak ki, akik 2022-ben is képesek valami újat, valami meglepőt mutatni, megújulni a borvilágban”- nyilatkozta a díjat átvevő ifj Szepsy István, hogy a listára felkerülni csak korábbi, nemzetközi sikerek alapján lehetséges.

„Vannak dolgok, melyeket ettől kezdve, azért hogy a stílus, a minőség megmaradjon, és hogy tovább tudjunk menni ezen az úton, másképpen kell kezelnünk.

Mert készen még nem vagyunk, csak az út legelején járunk. Ide megérkeztünk, ez fontos mérföldkő. Azt jelzi számunkra, hogy a munkánkban körülbelül hol tartunk, és hogy mi következik. Itt van a következő évjárat, rengeteg ötlet, kísérlet, munka, fejlesztés, amit még ki szeretnénk próbálni, ami éppen csak elindult.”

Forrás: boraszportal.hu