0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Viszontlátásra 10 év múlva

Hat hónapon át április 13-től október 9-ig állt nyitva a látogatók előtt a tízévente megrendezett Kertészeti Világkiállítás, a Floriade 2022 kapuja a hollandiai Almere városában. A rendezvény záró ünnepségén a kiállítás legemlékezetesebb pillanatainak felelevenítése mellett 22 különböző díjat és kitüntetést is kiosztottak.

Az Floriade 2022 kiállítás fő célja mindenekelőtt az volt, hogy fölhívja a figyelmet a  egészséges környezet a jövő zöld városainak megteremtéséhez nélkülözhetetlen kertészeti és technológiai megoldásokra, emellett a fenntarthatóságot, környezetvédelmet és élelmiszerbiztonságot szolgáló új innovatív ötletek bemutatására fókuszált.  

A kiállítás egyik fő látványossága a Green City Arborétum volt, amelyet a híres holland építész, Winy Maas 800×800 méteres négyzetrácsos elrendezésben álmodott meg, és a tervezés során olyan már eleve meglévő elemekre támaszkodott, mint az erdők, a víz, a sziget és az autópálya. A növényültetési tervet Niek Roozen neves tájépítész készítette.

A mintegy 3000 fa, 90 000 cserje és 200 000 évelő növény bemutatását szolgáló botanikai gyűjtemény alfabetikus sorrendben készült el.

Mindez a kiállítást követően, a kiállítási területen fölépülő Hortus városnegyed parkjának részét képezi majd. Almer városa egyébként mindössze 40 év alatt Hollandia tíz legnagyobb városa közé nőtte ki magát, jelenleg több mint 211 000 lakosa van, de a szakemberek úgy becsülik, hogy 10 év múlva több mint 300 000 ember otthonául fog szolgálni a város.

Rangos díjak és kitüntetések

A záróceremónia során a Floriade vezérigazgatója, Hans Bakker hangsúlyozta, hogy Hollandia  kiállítás követően elkötelezetten kiáll a fenntarthatóság előmozdítása mellett, hiszen zöldebb és jobb életet kell teremteni az emberek számára.

Az expo mottója a Growing Green Cities, azaz a növekvő városok témája adta az inspirációt a bemutatkozó országok pavilonjainak és a nemzetközi részvevők által tervezett kertrészletek tervezőinek. A záróeseményen azokat a résztvevőket díjazták,  akik a leginkább hozzájárultak az expo sikeréhez, és akik a zsűri szerint a legjobban mutatták azt be, a kertészet hogyan járulhat hozzá a Growing Green Cities témájához. Összesen 22 díjat osztottak ki.

Rangos elismerésben részesült Hollandia standja a Natural Pavilion, amely a jövő építészeti megoldásait mutatja be, a fenntarthatóságot és a körforgásos gazdaságot előtérbe helyezve, Németország BIOTOPIA nevet viselő pavilonja. A zsűri szerint a német kiállításon keresztül a látogatók könnyedén megértették hogyan nézhet ki a fenntartható jövő, és abban milyen szerepet tudnak az emberek vállalni.

Elismerésben részesült a japán Satoyama Farm Garden, amely egy hagyományos japán biogazdaságot mutatott be.

Különdíjat kapott Egyesült Arab Emírségek Saltwater Cities nevet viselő kertje és pavilonja, valamint Katar kiállítási pavilonja amely egyúttal a legmagasabb 3D-s nyomtatott toronnyal büszkélkedhetett. Kína gyönyörűen gondozott virágos növényekkel és bambusszal beültetett kertje is díjazásban részesült.  

Csaknem 100 millió eurós veszteség

Az előzetes beszámolók alapján a nagyszabású kiállítás sajnos komoly pénzügyi veszteséggel zárt. Ennek fő oka az alacsony látogatószám volt. A kiállítás előtt a szervezők még mintegy kétmillió látogatót vártak, ezt a számot már három hónap után egy millióra főre korrigálták. Az októberi zárás után közölt adatok szerint azonban még ennél is jóval kevesebben mintegy 685 ezren látogatták meg a kertészeti világkiállítást. A Floriade Expo által elszenvedett pénzügyi veszteségek ennek megfelelően magasak a jelentések szerint közel 100 millió eurót tesznek ki.

Forrás: www.magyarmezogazdasag.hu/gabot.de