Back to top

Viszontlátásra 10 év múlva

Hat hónapon át április 13-től október 9-ig állt nyitva a látogatók előtt a tízévente megrendezett Kertészeti Világkiállítás, a Floriade 2022 kapuja a hollandiai Almere városában. A rendezvény záró ünnepségén a kiállítás legemlékezetesebb pillanatainak felelevenítése mellett 22 különböző díjat és kitüntetést is kiosztottak.

Az Floriade 2022 kiállítás fő célja mindenekelőtt az volt, hogy fölhívja a figyelmet a  egészséges környezet a jövő zöld városainak megteremtéséhez nélkülözhetetlen kertészeti és technológiai megoldásokra, emellett a fenntarthatóságot, környezetvédelmet és élelmiszerbiztonságot szolgáló új innovatív ötletek bemutatására fókuszált.  

Véget ért a Kertészeti Világkiállítás, a Floriade Expo 2022
Véget ért a Kertészeti Világkiállítás, a Floriade Expo 2022
Fotó: Rass Krisztina
A kiállítás egyik fő látványossága a Green City Arborétum volt, amelyet a híres holland építész, Winy Maas 800x800 méteres négyzetrácsos elrendezésben álmodott meg, és a tervezés során olyan már eleve meglévő elemekre támaszkodott, mint az erdők, a víz, a sziget és az autópálya. A növényültetési tervet Niek Roozen neves tájépítész készítette.

A mintegy 3000 fa, 90 000 cserje és 200 000 évelő növény bemutatását szolgáló botanikai gyűjtemény alfabetikus sorrendben készült el.

Mindez a kiállítást követően, a kiállítási területen fölépülő Hortus városnegyed parkjának részét képezi majd. Almer városa egyébként mindössze 40 év alatt Hollandia tíz legnagyobb városa közé nőtte ki magát, jelenleg több mint 211 000 lakosa van, de a szakemberek úgy becsülik, hogy 10 év múlva több mint 300 000 ember otthonául fog szolgálni a város.

Rangos díjak és kitüntetések

A záróceremónia során a Floriade vezérigazgatója, Hans Bakker hangsúlyozta, hogy Hollandia  kiállítás követően elkötelezetten kiáll a fenntarthatóság előmozdítása mellett, hiszen zöldebb és jobb életet kell teremteni az emberek számára.

Az expo mottója a Growing Green Cities, azaz a növekvő városok témája adta az inspirációt a bemutatkozó országok pavilonjainak és a nemzetközi részvevők által tervezett kertrészletek tervezőinek. A záróeseményen azokat a résztvevőket díjazták,  akik a leginkább hozzájárultak az expo sikeréhez, és akik a zsűri szerint a legjobban mutatták azt be, a kertészet hogyan járulhat hozzá a Growing Green Cities témájához. Összesen 22 díjat osztottak ki.

Rangos elismerésben részesült Hollandia természetes anyagokból készült pavilonja
Rangos elismerésben részesült Hollandia természetes anyagokból készült pavilonja
Fotó: Rass Krisztina
Rangos elismerésben részesült Hollandia standja a Natural Pavilion, amely a jövő építészeti megoldásait mutatja be, a fenntarthatóságot és a körforgásos gazdaságot előtérbe helyezve, Németország BIOTOPIA nevet viselő pavilonja. A zsűri szerint a német kiállításon keresztül a látogatók könnyedén megértették hogyan nézhet ki a fenntartható jövő, és abban milyen szerepet tudnak az emberek vállalni.

Elismerésben részesült a japán Satoyama Farm Garden, amely egy hagyományos japán biogazdaságot mutatott be.

Különdíjat kapott Egyesült Arab Emírségek Saltwater Cities nevet viselő kertje és pavilonja, valamint Katar kiállítási pavilonja amely egyúttal a legmagasabb 3D-s nyomtatott toronnyal büszkélkedhetett. Kína gyönyörűen gondozott virágos növényekkel és bambusszal beültetett kertje is díjazásban részesült.  

Csaknem 100 millió eurós veszteség

Az előzetes beszámolók alapján a nagyszabású kiállítás sajnos komoly pénzügyi veszteséggel zárt. Ennek fő oka az alacsony látogatószám volt. A kiállítás előtt a szervezők még mintegy kétmillió látogatót vártak, ezt a számot már három hónap után egy millióra főre korrigálták. Az októberi zárás után közölt adatok szerint azonban még ennél is jóval kevesebben mintegy 685 ezren látogatták meg a kertészeti világkiállítást. A Floriade Expo által elszenvedett pénzügyi veszteségek ennek megfelelően magasak a jelentések szerint közel 100 millió eurót tesznek ki.

Forrás: 
www.magyarmezogazdasag.hu/gabot.de

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kevesebb görögdinnye lesz Spanyolországban

Míg 2021 januárjában a Filomena vihar és a nyomában érkező fagyok és havazás bénította meg Spanyolországot, addig ezen a télen a szokatlanul enyhe időjárás következményeitől tartanak. Már decemberben is sorra dőltek meg a hőmérsékleti rekordok, a dél-spanyol régióban 2022-ben volt minden idők legmelegebb decembere.

Hűtő és melegítő hatásúak

Nyáron túl meleg van, télen pedig hideg, mondhatnánk, az időjárás soha nem optimális az ember számára, legalábbis így érezzük. A táplálkozásunk során ezt a kellemetlenséget tudományos alapon is korrigálhatjuk, hiszen egyes növényeknek hűtő, míg másoknak melegítő hatásuk van.

Valós értéket tükrözzön az ár

Steven van Schilfgaarde, a Royal FloraHolland virágtőzsde vezérigazgatója szerint 2022 nehéz és különösen kiszámíthatatlan év volt. A tőzsde kiadványa szerint azonban év végére így is átlépte a forgalom az ötmilliárd eurós határt, ami viszont csaknem 600 millióval kevesebb, mint egy évvel korábban.

Mikor ébred a szőlő?

Sokan, sokszor tették fel a címben említett kérdést az elmúlt években az egyre változó, gyakran egészen enyhe téli időjárást tapasztalva. A szőlő ébredése, rügyfakadásának időpontja azért is fontos számunkra, mert az azt követő kedvezőtlen idő hatására az egész évi termésünk elveszhet, fagykárt szenvedhet.

Bevételek, kiadások Hollandiában

A Wageningen Economic Research éves bevételbecslésének összeállítása alapján 2022-ben Hollandiában minden mezőgazdasági és kertészeti ágazatban növekedtek a költségek. A nagyobb kiadásokat a szántóföldi gazdálkodásban és az üvegházi termesztés bizonyos ágaiban bőven ellensúlyozta az értékesített termékek ára, a dísznövénykertészetben viszont olyan mértékben zuhantak az eladási árak, hogy számottevő az érintettek bevételcsökkenése.

Valaha súlyosabban károsítottak

Több olyan károsító is van, amely tömegszaporodásával rendkívüli károkat okozott a mezőgazdaságban az elmúlt hatvan év során, mára azonban szerencsére jóval kevésbé kell tartani tőlük.

Bill Gates is befektetett egy ausztrál startupba, amelynek célja a tehenek metántermelésének csökkentése

Bill Gates más milliárdosokhoz csatlakozott, akik egy ausztrál klímatechnológiai startupba fektetnek. A startup célja, hogy laboratóriumban előállított takarmány-adalékanyaggal csökkentik az állattenyésztés metánkibocsátását.

Aldiva kekszet hívott vissza a forgalmazó a TEDi üzleteiből

Határérték feletti, technológiai eredetű szennyezőanyagok miatt Aldiva Unicorn Wheels 220 grammos Aldiva kekszet hívott vissza a forgalmazó - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az MTI-vel.

Sajttal kereskedtek, ötmilliárd forint áfát csaltak

Több mint 5 milliárd forint áfát csalt el egy sajtkereskedelemmel foglalkozó bűnszervezet, a 15 emberből álló bandával és az azt segítő 14 emberrel szemben vádat emelt a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Főügyészség - közölte a NAV a Facebook-oldalán. A szervezet győri vezetője a koronavírus-járvány idején azzal vált ismertté, hogy a jelenleg már lefoglalt luxusautóival kórházakba szállított maszkokat adományként.

Németországban is jelölnék a hazai húst

Már idén tavasszal elkezdhetik címkével jelölni a húspultokban a német eredetű húsokat és hústermékeket, bár az agrarheute értesülése szerint még tárgyalnak az érintett gazdasági szereplők. Ennek ellenére Friedrich-Otto Ripke, a német baromfiipari szövetség (ZDG) elnökének nyilatkozata szerint már tavasszal külön jelölhetik a szupermarketekben a Németországban előállított hústermékeket.