Back to top

Dzsungel az irodaházban

Irodaház, amely alatt egy kis dzsungel található. Többek között ez is megkapta a rangos 2022-es European Property Awards díjat.

A Gdanskban található Olivia Garden, Lengyelország egyetlen egzotikus kertje, amely tavasszal készült el, és máris rangos európai elismeréssel büszkélkedhet.

Az 1993-ban indított European Property Awards pályázaton minden európai projekt részt vehet.  Évente több ezer befektető nyújt be pályázatot a világ minden tájáról.  Az építészekből, újságírókból és ingatlanszakemberekből álló zsűri választja ki a nyertes projekteket. Négy kategóriában díjazzák az iparág vezetőinek teljesítményét: beruházási, építészeti, belsőépítészeti, és ingatlanpiaci szempontok alapján.

Az Olivia Garden-t az Olivia Star irodaház földszintjén hoztak létre.

Lengyelország egyik legmagasabb épületében 800 négyzetméteren egzotikus, egész évben nyitva tartó kertet alakítottak ki. A gyűjteményben több mint 150 növényfaj található

például Indonéziából, Ausztráliából, Új-Guineából, Madagaszkárról, Malajziából, Borneóról, Costa Riábóla, Venezuelából és az Amazonas trópusi erdeiből. A sok egyedi növény közül az egyik legérdekesebb példány egy fikusz, amely túlélte a Katrina hurrikánt. Sok növény a 2-3 méteres magasságot is eléri. A kertbe több mint 30 nagy fát is telepítettek,  legmagasabbak elérik a 11 métert.  

A kis dzsungelhez hasonlító Olivia Gardent négy zónára osztották, helyet biztosítva különböző tevékenységek számára. Ez az egyedülálló tér ötvözi a vendéglátást, az irodai munkaterületet, az előadótermet vagy úgynevezett párbeszédzónát, valamint a tárgyaló- és pihenőterületet.

A kert május óta van nyitva, és bárki számára látogatható,

a jegyek ára mindössze 10 zloty, azaz 850 Ft.

Fotó: Malinowski Design Urban & Landscape Studio/press

A projektet az üzletközpont használóinak igényei alapján fejlesztették ki. Az Olivia Garden a természet és a munkahely innovatív gondolkodásmódja révén jött létre. A természet közelségének az egészségre és a jólétre gyakorolt pozitív hatásai nyilvánvalóak azokon a területeken, ahol a termelékenységet pozitívan lehet befolyásolni. A díjat a Malinowski Design Urban & Landscape Studio, a projekt szerzője és az Olivia Központ, a kert beruházója és üzemeltetője közösen kapta.
 

Forrás: 
ladnydom.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kincsek a kiskertből

„A föld szeretete, a kerti munka öröme, a saját magunk termelte zöldség és gyümölcs elveszett értékek. Gyógyszerre és táplálékkiegészítőkre költünk, ahelyett hogy észrevennénk, mi mindent tehetnénk magunkért. Ezért is költöztünk ki a városból, és ezt próbáljuk továbbadni gyermekünknek mintaként” – Kovács Annamária, a Kertem kincsei termékcsalád megálmodója és készítője foglalta össze ekképp ars poeticáját.

Sikerrel hasznosíthatók a MATE vezette konzorcium agrárinformatikai fejlesztései

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem és konzorciumi partnerei Agrárinformatikai Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központot hoztak létre Gödöllőn. Az NKFI Alap 1,482 milliárd Ft vissza nem térítendő támogatásával megvalósított fejlesztések, prototípusok már most hasznosítható eredményt jelentenek.

Hűtő és melegítő hatásúak

Nyáron túl meleg van, télen pedig hideg, mondhatnánk, az időjárás soha nem optimális az ember számára, legalábbis így érezzük. A táplálkozásunk során ezt a kellemetlenséget tudományos alapon is korrigálhatjuk, hiszen egyes növényeknek hűtő, míg másoknak melegítő hatásuk van.

Egyszerű lépések az állatbarát kert kialakítása felé

Rengeteg területet elhódítottunk már a természettől gyárak építése, lakhatás és mezőgazdasági termesztés miatt. Ezzel megszámlálhatatlan élőlény életét nehezítettük meg, hiszen a természetes élőhelyek egyre csak fogyatkoznak, ahogy az emberiség mind jobban belakja, beépíti a Földet. Lelkiismereti kérdés, hogy ezek után segítsünk nekik, amiben csak tudunk.

Az év nemzetközi dísznövénytermelője

Kertészeti Termelők Nemzetközi Szövetsége (AIPH) minden évben meghirdeti az Év nemzetközi termelője díjat. A 2009-ben alapított igen rangos szakmai díjjal a világ legjobb dísznövénytermesztő üzemeinek munkáját ismerik el.

Hogyan készül Magyarország első számú hungarikuma?

Bányavölgyi Donáta, az AgroTime műsorvezetője, mondhatnánk, azért húzott le nyolc kupica pálinkát Szőllősi Kristóf magán-pálinkafőző kisüzemében, hogy védekezzen a téli hideg ellen, de ez elég ingatag érv annak tekintetében, hogy télnek nyoma sincs.

Ha látja az ember, hogy valami működik, lehet továbblépni

Rácz Károlyék jáki majorsága hivatalosan is mintagazdaságnak minősül, ahová mezőgazdasági szakiskolai csoportok és a mosonmagyaróvári egyetem hallgatói járnak gyakorlati ismereteket szerezni. Van is mit tanulniuk, hiszen mindhárom tulajdonos agrármérnökként végzett.

A lengyel gazdák akár 50%-kal is csökkentik a műtrágya kijuttatást

A lengyel gazdálkodóknak a magas árak miatt, akár 50%-kal is csökkenteniük kellett a műtrágyák kijuttatási mennyiséget.

Hamarosan kihirdetik az év dísznövénytermelőjét

Közeleg az IPM Essen nemzetközi kiállítás időpontja, ami azt is jelenti, hogy hamarosan fény derül arra, ki kapja az AIPH Év Termelője díjat. A verseny zsűrijét öt díszkertészeti szakértő alkotja, ők fogják eldönteni, kié lesz a nívós szakmai elismerés.

Vajon idén is ehető újdonság nyeri az innovációs díjat?

A zöldség-gyümölcs nemzetközi frissáru-kereskedelem hatalmas szabású berlini csúcstalálkozóján, a Fruit Logistica kiállításon elnyerhető innovációs díj komoly elismerés a szakmában, marketingértéke elsőrangú. Bár nagyszerű árukezelési és logisztikai újdonságok is kerülnek mindig a tíz jelölt közé, szinte kivétel nélkül valamilyen ehető újdonság nyert eddig. Vajon az idén is így lesz?