Back to top

Orchideából is hiány lesz?

Az emelkedő energiaárak mindenhol komoly kihívást jelentenek, Hollandiában máris több dísznövénykertészet is bejelentette, hogy felhagy a termeléssel. Helyi sajtóértesülés szerint 2023 tavaszán több orchidetermesztő kertészet is leáll, emiatt több millió cserép orchidea fog hiányozni a piacról.

Az Aardse orchidea kertészet a napokban jelentette be, hogy felhagy az orchidea termesztéssel és befejezi a működését. A mintegy 12 hektáron működő kertészet évente 6,5 millió orchideát termelt, az üvegházak fűtésére évente átlagosan tizenkét millió köbméter gázra volt szükség. Év végéig a kertészet gázigényét még egy korábban megkötött hosszú távú szerződés fedezi, azt követően azonban  teljesen kiszámíthatatlanná válik az energiaigényes orchideatermesztés folytatása, nyilatkozta az RTV Noord csatornának a cég kereskedelmi vezetője Wouter Konijn.

A döntés következtében azt  a több ezer orchidea tövet, amelyeket március végéig már nem tudnak értékesíteni megsemmisítik. A kereskedelmi igazgató szerint, amennyiben az energiaárak visszaesnek egy elfogadható szintre, akkor fontolóra veszik  a termelés újraindítását.

A fűtési költségek drasztikus emelkedése miatt több holland kertészet is felhagy az orchidea termesztéssel
A fűtési költségek drasztikus emelkedése miatt több holland kertészet is felhagy az orchidea termesztéssel
Fotó: www.pixabay.com

A közelmúltban az egyéb más növények mellett évi 2,8 millió cserép orchideát is termelő Van Geel Orchids is bejelentette, hogy felhagy az orchidea termesztéssel, a döntést szintén a növekvő energiaárakkal indokolták. A cég, az üvegházakban már elültetett növényeket még értékesíteni szeretné, ezért a termelést várhatóan csak 2023 májusban állítja le, de új növényeket addig már nem fog ültetni. 

A holland sajtójelentések szerint egyébként az elmúlt néhány hétben már így is

mintegy 50 millió cserép orchidea hiányzott a piacról, ennyivel kevesebbet szállítottak a termelők a tőzsdére.  

A Van Geel  Orchids vállalat az orchidea helyett más, gyorsabban vagy fűtés nélkül nevelhető kultúrákban gondolkodik, azonban így is meg kell válnia mintegy ötven alkalmazottól. 

Fotó: www.pixabay.com
Hasonló a helyzet az  OTM Orchidsnál is, noha ennél a cégnél az energiaköltségek drasztikus emelkedése miatt más tényező is szerepet játszott az orchideatermesztés feladásában.  A kertészet vezetője Johan Koehler már a harmadik generáció, aki a nagyapja által 1925-ben alapított vállalkozást vezeti. Korábban zöldségtermesztéssel és vágott virág termesztéssel is foglalkoztak, utóbbi időben azonban csak Phalaenopsis orchideát termesztettek. A családi vállalkozás 1970 óta a Royal FloraHolland (RFH) tőzsde tagja is. 1997-ben a kertészet üvegházainak fejlesztése és átépítése után egyik első holland termelő volt, aki mesterséges megvilágítást kezdett használni. A kertészet kínálatában több mint 20 különböző Phalaenopsis multiflora fajta volt megtalálható. A virágzó üzletet azonban a bizonytalan gazdasági helyzet miatt a vállalkozás vezetőjének fia nem szándékozik tovább folytatni, ezért a család az ingatlan értékesítése mellett döntött, a kertészetet a hozzá tartozó épületekkel együtt egy ingatlanfejlesztő cégnek adták el.  

 

Forrás: 
www.magyarmezogazdasag.hu/taspo.de

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az élelmiszerár-stop kivezetését szorgalmazzák az ágazati szereplők

Az első élelmiszerár-stop egy éve, 2022. február 1-jén lépett életbe. Az ágazat meghatározó szereplői szerint a felborult európai uniós piaci környezetben az ársapkák kivezetése segítené a hazai agrárium, élelmiszeripar versenyképességének megőrzését, stabilizálva hazánk élelmiszer-önellátását. Ez a termelők, az élelmiszer-feldolgozók és a kereskedők közös érdeke.

„A vetőmag köztulajdon”

Az élelmiszertermelés genetikai alapjainak köztulajdonként kezelését tűzte a zászlajára a La Via Campesina nevű globális gazdaszervezet a berlini Zöld Hét idején zajló nagy tüntetésen. Mint fogalmaztak, az élelmiszer-önrendelkezés alapja, hogy ne adjuk át másnak a vetőmagtermelés feletti kontrollt.

Reménykeltő ősziek, romló piacok

Mi lesz most a gabonával? Erre felelj, de őszintén, jön a további biztatás, mert elhangzott a tv-ben, hogy a liszt ára 5 százalékkal fog csökkenni. Az mit jelent a búza esetében, és azt is jó lenne tudni, hogy mennyivel lesz olcsóbb a kenyér? Érdemes az egésznek utánaszámolni, mielőtt az ember bármit mondana, vagy olyan szaktekintélyt megkérdezni, akinek a szavára eddig minden körülmények között adhattunk.

Mindenki zöld városokra vágyik

A klímaváltozás rekkenő kánikulákat eredményez minden évben, lassan nincs 40 Celsius-fok alatti nyár… Hatványozódik a hőérzet a nagyvárosok betondzsungeljeiben, ahol az egyre csökkenő zöld területek száma miatt már-már keresni kell némi árnyékot. A városi klímát ráadásul nemcsak az emberek viselik nehezen, hanem a növények is, ezért koránt sem mindegy, milyen fajokkal igyekszünk zöldíteni a nagyvárosok betontengereiben.

A szőlő gombaölő szeres kezelése Magyarországon

Lassú, de fokozatos csökkenés jellemzi a szőlő növényvédőszer-piacát. A szőlő-növényvédelmi piac elméleti értéke is csökken, de kevésbé, mint a felhasznált termékek hektárszáma.

Továbbra sem optimisták a német kiskereskedők

A tavalyi visszaesés után az idén tovább csökkenhet reálértéken a kiskereskedelmi forgalom Németországban az ágazat vezető érdekképviseletének kedden közölt előrejelzése szerint.

Díjazták az Országos jégkármérséklő rendszer legjobb generátorkezelőit

Az Európai Unióban egyedül Magyarországon működik a kontinentális összevetésben is kiemelten fejlett és több pilléren nyugvó, mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer, amely számos helyzetben képes segítséget nyújtani a gazdálkodóknak - jelentette ki Nagy István agrárminiszter az Országos jégkármérséklő rendszer legjobb generátorkezelőinek járó díj átadó rendezvényén, kedden, Dunaharasztiban.

Fókuszban a globális mezőgazdaság

A Nemzetközi Zöld Hét (Internationale Grüne Woche, IGW) az egyik legismertebb németországi rendezvény. Berlin már 1926 óta a helyszíne a világ egyik vezető nemzetközi élelmiszeripari, mezőgazdasági és kertészeti vásárának.

Hamarosan hóvirágünnep

Az Alcsúti Arborétumban minden évben ünnep a hóvirágnyílás. A pontos dátuma értelemszerűen nem rögzíthető előre, de az biztos, hogy most már a küszöbön áll. Érdemes figyelni a híreket!

Már letölthetők a gyümölcsfaiskolai szemlebejelentő nyomtatványok

Felhívják az engedéllyel rendelkező gyümölcs szaporítóanyag-előállítók és -forgalmazók figyelmét, hogy tevékenységüket évente február 28-ig, önállóan kell bejelenteniük.