Back to top

Pezsgő, amit a súlytalanságban is meg lehet inni

Az élet tele van kihívásokkal. Például annak megoldása is, hogyan lehet egy pohár pezsgőt a súlytalanságban meginni. Négy év kísérletezés után erre is fény derült. A csillagok között is lehet pezsgőzni ezután.

Nem csupán az asztronautákról van szó, az orbitális turizmus fejlődése olyan szolgáltatásokra is ráirányítja a figyelmet,  amelyek kellemesebbé teszik az űrutazást. A Mumm, az egyik legnagyobb és legismertebb pezsgőgyártó megalkotta

az első olyan pezsgőt, amelyet úgy terveztek, hogy az űrben lehessen inni. A Cordon Rouge Stellar nevet viselő pezsgő már átesett a szimulátorban végzett teszteken, és készen áll az orbitális pályára állásra.

A 17. század fordulóján élt bencés szerzetes, Dom Pérignon a pezsgők atyjának számít. Amikor a szerzetes véletlenül felfedezte, hogy a bora pezseg, állítólag ezt kiáltotta szerzetestársainak: "Gyertek gyorsan, megízlelem a csillagokat!". Hamarosan ezt az élményt az űrrepülések utasai is átélhetik majd, és szó szerint a csillagok között találhatják magukat.

A pezsgőház négy éven át dolgozott együtt az űrhajósok által használt tárgyak tervezőjével, Octave de Gaull-lal, az Axiom Space céggel, amely űrutazásokat szervez, valamint a Francia Űrügynökséggel a megfelelő palack kidolgozásán.

A pezsgőkóstolással az űrben az a probléma, hogy a súlytalanság állapotában a buborékok nem mozognak felfelé, ami jelentősen korlátozza az aromák felszabadulását - ami a borban a legfontosabb.  

A palack tervezésekor figyelembe kellett venni, a gravitáció hiányát,  a palackban lévő nyomást, az anyagspecifikációkat, az ergonómiát és a használhatóságot. Az üvegben lévő bort egy tökéletesen megbízható rozsdamentes acél nyitó-záró szerkezet rögzíti. A pezsgő csak üveggel és rozsdamentes acéllal érintkezik, ami megegyezik a Mumm reimsi keverőkádjaival – két olyan anyag, amely ideálisan biztosítja az aromák  megőrzését. Repüléstechnikai minőségű alumíniumból készült héj védi az

üvegpalackot. A felső rész,  egy hosszú nyakból áll, amelyet egy parafa és egy gyűrű zár, amely lehetővé teszi a parafa visszatartását,  és a palack rozsdamentes acél mechanizmusát. A tervezők megtartották a pezsgősüveg formát, hogy a lehető leghűebben visszaadja a pezsgő földi életérzését és fogyasztásának rituáléját. Így született meg a futurisztikus megjelenésű innovatív palack.

A Cordon Rouge Stellar gyártási folyamata ugyanakkor  teljesen hagyományos, amelyre  nemcsak maga a palack formája, hanem a klasszikus pezsgős dugó is utal.

A palackba a Mumm Cordon Rouge 2016-os szüretből származó házasítása került, amelynek többségét a Pinot Noir adja.

Az űrutazók egy olyan terméket élvezhetnek majd, amely a Föld talajából származik, valamint az emberiség szépségéből, kultúránk szimbólumából. A pezsgő lehetővé teszi számunkra, hogy újrateremtsük az ünneplés és a vidámság emblematikus rituáléját, amely összehoz minket. Az űrkutatás lehetővé teszi számunkra, hogy jobban megfigyeljük és megértsük saját világunkat. Technológiai innovációkat is generál, amelyek segítenek megváltoztatni életünket a Földön, és olyan kutatásokat, amelyek előrelépést eredményeznek különböző területeken. Az űrben az időbeli referenciapontok és a földi szokások elvesznek. Mind az egyensúly, mind a jólét érdekében elengedhetetlen a kapcsolat fenntartása a Földdel és annak kultúrájával, olvasható a Mumm közleményében.

Forrás: 
magyarmezogazdasag/mumm.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Étel, mint gyógyszer? Közel sem olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik

A kutatások azt mutatják, hogy az egészségügyi szakemberek által javasolt ételek javíthatják a jólétet, de az étel nem egy tabletta, és a szakértők ajánlásai sokkal bonyolultabbak ennél.

Friss évjáratú borokat értékeltek Egerben

Első alkalommal rendezték meg az Egri Csillag Egri Borvidéki Újborverseny január közepén. A megmérettetés lehetőséget nyújtott a reduktív eljárással készített, friss, 2022-es évjáratból származó borok értékelésére.

Tölgybe álmodott hordók

Amikor tüzelik a hordót és meleg a fa, olyan az illata, mint a frissen kisült kenyér héja. A hordóba töltött bor kioldja ezeket az alkotóelemeket a fából, ettől lesz egyedi az aromája. Éppen ezért fontos, hogy hol nőtt fel a fa, honnan szerezték be a rönköt a kádárok. A Baranya megyei Palotabozsokon működő Európai Kádárok Kft. zömmel a mecseki Zengő és a Zemplén erdeiből származó tölgyből készít hordókat.

A 8 legjobb ital a szervezetben lévő gyulladás fékentartására

A szervezetben lévő gyulladás egy természetes folyamat, amely valójában segíthet az egészség megőrzésében. Problémák akkor merülhetnek fel, ha krónikusan magas a gyulladás szintje, ami számos egészségi állapottal jár együtt.

Képalkotó eljárással felfedhető a rejtett kártétel is

A gyümölcsök mellett a paradicsomot is előszeretettel szívogatja a Kelet-Ázsiából hazánkba bekerült ázsiai márványospoloska. A korai károsítás hatására megjelenő foltok meghiúsíthatják a bogyók értékesítését. A szedés környéki szívogatás tünete általában rejtve marad, ám nagyban ronthatja a termés eltarthatóságát. Kísérleteink szerint azonban a rejtett károsítás is kimutatható komputertomográfiás vizsgálattal.

Új rendszer modern gazdáknak

Új elemmel bővült az AGROTEC Magyarország Kft. szervizszolgáltatási kínálata. Az Aconnect egy olyan átfogó gépüzemeltetést támogató, flottakövető rendszer, amely kiegészül a fejlett erő- és munkagépek vezérlésdiagnosztikai hálózatának átfogó ellenőrzésével és GPS alapú nyomon követésével.

Élelmiszer-szabályozással kapcsolatos összeférhetetlenségek után kutatnak a brittek

A kutatás, amelyet Tim Lang, a Londoni Egyetem emeritus professzora és Erik Millstone, a Sussexi Egyetem kutatócsoportjának emeritus professzora közösen tett közzé, azt sugallja, hogy a Környezetvédelmi, Élelmiszerügyi és Vidékügyi Minisztérium (Defra) vagy az Élelmiszer-szabványügyi Hivatal (FSA) tanácsadói közül egyik sem mentes az összeférhetetlenségtől.

Aktív éven van túl a Da Bibere

Akárcsak az előző évtizedekben, tavaly is aktív volt a Da Bibere Zalai Borlovagrend, hangzott el a civil szervezet balatongyöröki közgyűlésén. Szokás szerint új tagokat is avattak az évindító közgyűlésen.

A kutyák meg tudják mutatni az embernek, amit akarnak, a malacok nem

A családi kedvencként tartott kutyák és törpemalacok viselkedését összehasonlítva arra jutottak az ELTE etológusai, hogy az ember figyelmének egy számukra kívánatos dologra irányítása nem egy általános képesség a háziasított állatok körében: míg a kutyák igen, a malacok nem rendelkeznek azokkal a tulajdonságokkal, amelyek ehhez a képességhez szükségesek.

A nem állami laboratóriumok éves tevékenységének bevallási határidejéig már csak pár nap van hátra

Január 31-e a végső időpont a nem állami laboratóriumok számára, hogy beküldjék az éves tevékenységükről szóló jelentésüket a Nébih részére. Mindez egyaránt vonatkozik az üzemi-, illetve a szolgáltató laboratóriumokra is.