0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Népszerű buborék-teák, több mindenből lehet „bubi”

Minden ital feldobható valamivel, nincs ez másként a teák esetében sem. A buborék-teák, vagy gyöngy teák hazánkban is egyre népszerűbbek. De miből készülnek?

A buborékos teák története

A buborékteák története nem túl régre nyúlik vissza, ennek ellenére három változat is van arra, hogy honnan ered. Elég népszerű lett ez az ital ahhoz, hogy többen is maguknak követeljék a dicsőséget a megalkotással kapcsolatban…

A Wikipedia szerint elterjedésének legismertebb története alapján a tajvani Hanlin teaházból származik. 1986-ban a Ya Mu Liao piacon a teaház-tulajdonos Tu Tsong-hét megihlették a fehér tápióka gyöngyök. Ezek után teát készített gyöngyszerű hagyományos fehér tápiókát használva, valószínűleg ebből alakult ki a „pearl tea”, „gyöngytea” elnevezés. Nem sokkal később a Hanlin teaház lecserélte a fehér gyöngyöket feketékre.

Egy másik megközelítés szerint a taichungi Chun Shui Tang teaházból származik, Tajvanról. Feltalálója, Liu Han-Chieh megfigyelte, hogy a japánok hogyan szolgálnak fel hideg kávét (amikor látogatóban volt a szigetországban az 1980-as években), és ezt a módszert alkalmazta a teán. Az új stílusú teafelszolgálás népszerű lett, így több üzletet is nyitott, ami előmozdította a buboréktea kirobbanóan gyors terjedését. Egy harmadik narratíva szerint a buboréktea megalkotója Lin Hsiu Hui, a teaház termékfejlesztő menedzsere, aki 1988-ban tápióka gyöngyös édes pudingot öntött a jeges teába egy találkozó alatt. Az italt a jelenlévők jól fogadták, így felkerült a menüre, és végül a franchise legnépszerűbb termékévé vált. Az ital az 1990-es évek alatt vált népszerűvé Észak- és Dél-Ázsia legtöbb részén, de világszerte jól fogadták a nagy ázsiai eredetű népességgel rendelkező területeken, Kanadában és az USA-ban. Tajvanon kívül manapság a buboréktea szimbolikus kulturális jelentőséggel bír az ázsiai amerikaiak, ázsiai kanadaiak és a tengerentúli ázsiai lakosság körében.

Gyümölcsösek és tejesek

A buborékteáknak általában két fő típusa kapható a gyümölccsel ízesített és tejes teák, és van ahol ezek keveréke is előfordul. A tejes teák többsége tejporral készül, de vannak helyek, ahol friss tej a kiindulási alap. Már nem is igazán tea, de mégis sokszor ide sorolják, amikor a préselt gyümölcsből álló gyümölcsturmixot tápióka gyöngyökkel dobják fel.

A legrégebbi ismert buboréktea forró tajvani fekete teából, kicsi tápióka gyöngyökből, sűrített tejből és szirupból vagy mézből készül. Ezt sok variáció követte, de a hideg változatok népszerűbbek lettek a forróval szemben. A legelterjedtebb teavariációk igen gyakran változtak.

A legelső verzió, mely népszerűségre tett szert, a zöld buboréktea volt, amely jázminos zöldtea volt és nem az eredeti fekete. A nagyobb tápióka gyöngyök hamar átvették az apró gyöngyök helyét. Gyümölcsösből elsőként a barack- és szilvaízesítésűek lettek népszerűek. A tápióka gyöngyöket az ital színének megfelelően vagy azzal harmonizálóan színezték, és a gyöngyöket zselékockákkal helyettesítették néhány teaházban.
Ezekhez az italokhoz egyéb ízesítőket is hozzáadtak: por, dzsúsz, pép vagy szirup formájában került gyümölcstartalom a fekete vagy zöld teához, melyeket ezután egy koktélshakerrel összeráztak vagy egy turmixgéppel összekeverték jéggel. A főzött tápióka gyöngyök, egyéb keverékek és adalékok (mint vanília, méz, szirupok és cukor) hozzáadásával zárul az italkészítés folyamata.

Mi az a tápióka gyöngy?

A tápióka itthon kevésbé ismert, ritkán fogyasztott keményítőféle, amelyet a kasszava nevű növény gumójából nyernek. Kapható granulátum, pehely, gyöngy és por formájában. Édes és sós ételek is készülhetnek vele.

Algából is készülhet teagyöngy – házilag is

A tápóka gyöngyökön túl készülhet a „buborék” algából is. A látványos buborék teákkal a molekuláris gasztronómia berobbant a teák világába.

Az alaprecept buborék: egy mely tálban 650 ml vízhez adjunk 6 g natrium-alginát-port. Öt perc keverés után öntsük egy 2 literes lábasba, és forraljuk fel. Vegyük le a tűzről, öntsük vissza a tálba és hagyjuk teljesen kihűlni. Egy másik edényben keverjünk össze 2 rész gyümölcslevet (vagy erős teát) három rész hideg alginát oldattal. Öntsünk 2 liter vizet egy másik mély tálba és 1-2 perc alatt kevergetve oldjunk fel benne 10 g kalcium-kloridot. Fecskendővel vagy szirup adagolóval cseppenként engedjük az alginátos oldatot a kalcium-kloridos oldatba. Szűrőkanállal emeljük ki a golyócskákat és kínáljuk teába vagy gyümölcslébe téve minél hamarabb, mivel néhány óra alatt megkeményednek.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu