Back to top

Sikeres volt a faiskolai teszt

Tőzeg nélküli és csökkentett tőzegtartalmú közegek kipróbálására buzdítja a kertészeket Hendrik Out, a hollandiai Out faiskola tulajdonosa. A családi vállalkozás évente több mint egymillió cserép Hebe, Buddleia és egyéb cserjét nevel és értékesít. Az immár harmadik generáció által vezetett faiskola egyike volt a legelső üzemeknek, amelyek átálltak a környezetbarát műtrágyák és növényvédő szerek használatára.

Illusztráció
Illusztráció
A faiskola tulajdonosa szerint a következő lépés a természetvédelem irányába a tőzegmentes közeg – különösen annak fényében, hogy az Egyesült Királyságban és Németországban már megjelentek a tőzeg kivonásának első lépéseiről szóló hírek. Hendrik Out innovatív szemléletének köszönhetően már 2020-ban felvette a kapcsolatot a Jiffy vállalattal, hogy megtudja, valóban megoldható-e a cserjék tőzegmentes nevelése. Azóta kiderült, a Jiffy tőzegmentes keverékei kompatibilisek a faiskola technológiai megoldásaival és gépeivel, egy fejlesztőcsapat pedig a közeg víztartásának javításán dolgozik.

Tavaly a faiskola sikeresen tesztelte a közegeket mintegy tízezer cserép veronikacserjén (Hebe), az igazi próba pedig idén nyáron következett, hiszen a technológiának a szabadban nevelt növényeknél is működnie kell.

Azt azonban senki nem sejtette, hogy minden idők legmelegebb és legszárazabb nyarán kerül sor a kísérletre. Négy veronikacserje-fajta egyedeit vizsgálták a szabadban, és a megszokott módon naponta kétszer öntözték a növényeket. A teszt eredménye meggyőző volt: a tőzegmentesen tartott növények mindegyike megfelelt a minőségi szempontoknak, nem voltak más színűek a leveleik, virágaik, és a vegetáció hosszában sem mutatkozott eltérés. Az ügyfeleik nem is vettek észre semmilyen különbséget. Azt azonban kiemelte a szakember, hogy a tőzeget nem tartalmazó közeg magasabb pH-ja gátolta bizonyos táp­anyagok felszívódását, ezt folyamatosan ellenőrizniük kellett. Jövőre a faiskola a nyáriorgona tőzegmentes termesztési lehetőségeit fogja vizsgálni.

Forrás: 
floraldaily.com/Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2022/42 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A fahéj lehetséges hatásai a memóriára és a tanulásra

A fahéj, a jól ismert aromás fűszer, amelyet sokan használunk sütemények sütéséhez és sós ételek főzéséhez is, a cinnamomum fák belső kérgéből származik. Ezek örökzöld fák a Himalájában és más hegyvidéki területeken, valamint Dél-Kína, India és Délkelet-Ázsia esőerdőiben és más erdőiben.

Még mielőtt feledésbe merülne

Egy sor olyan zöldséget ismerünk mi is, amelyek nélkül egy generációval korábban még elképzelhetetlen volt a téli étrend, most pedig az adja a folyamatos témát az ágazatnak, hogy miként lehetne a forgalom visszaesését megállítani. Nyugat-Európa tradicionális téli zöldsége, a halványított cikória is ezzel küzd, a Belgiumban másodszor megrendezett cikóriahét fogyasztásélénkítő hatása azonban úgy tűnik, meggyőző.

Januártól a Nébih felületén kell vezetni az elektronikus permetezési naplót

A Nébih elektronikus gazdálkodási napló (e-GN) rendszerébe integrálódik az elektronikus permetezési napló. A felületen január 1-jétől a 10 hektárnál nagyobb összterületen gazdálkodóknak naprakész nyilvántartást kell vezetniük a szántóföldi kultúrában végzett rovarölő szeres kezelésekről.

Új összefüggést találtak a társadalmi elszigeteltség és a demencia kockázati tényezői között

A szociális életmódot meghatározó tényezők, köztük a társadalmi elszigeteltség, összefüggésbe hozhatók a neurodegeneráció kockázati tényezőivel - derül ki a kanadai McGill Egyetem új tanulmányából.

A türelem orchideát terem

Csak nagyon kevesen vállalkoznak orchidea termesztésére üzemi körülmények között, mégis a tordasi Botta Kertészet egy különleges szépségnek, a cymbídium orchidea (csónakorchidea) termesztésére szakosodott. A családi kertészet az orchideát vágottvirágként és cserepes dísznövényként is értékesíti, évről évre igyekeznek gazdag szín- és fajtaválasztékkal kielégíteni a piaci igényeket.

A neandervölgyiek hatalmas elefántokra vadásztak

Egy új tanulmány szerint a neandervölgyiek nagyobb csoportokban élhettek, mint eddig hittük, és hatalmas elefántokra vadásztak, amelyek akár háromszor nagyobbak voltak a ma ismert fajoknál.

Magukkal vitték háziállataikat a vikingek Angliába

A Skandináviából Angliába hajózó vikingek lovakat, kutyákat és elképzelhető, hogy sertéseket is vittek magukkal, derült ki egy friss tudományos kutatásból, amelyet a BBC News ismertetett csütörtökön.

Mókás kinézetű tamarin érkezett Debrecenbe

Társat kapott a tavaly Debrecenbe érkezett fehérajkú tamarin hím: egy másik fiatal hím a csehországi Ústí nad Labem állatkertjéből került a Nagyerdőbe - közölte az állatkert vezetője az MTI-vel csütörtökön.

Az újrahasznosított műanyag művészete

Szobrot állítottak az újrahasznosított műanyagnak. A szobor mi másból is készülhetett volna, mint újrahasznosított műanyagból. A különleges művészeti alkotással a Desch cég a műanyag újszerű értelmezésére szeretné felhívni a figyelmet.

Letaszították a trónról a border collie-t

Az intelligencia és a kognitív képességek felmérése céljából új vizsgálatot végeztek a kutyák körében. A vizsgálat nem teljes körű, mivel csak 13 fajta 1002 egyedén végezték el a teszteket. A kutatás tanulmányában leírtak szerint a híresen kimagaslóan magas intelligenciával rendelkező border collie csak második lett, az első helyet egy másik fajta nyerte el.