0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 18.

Sikeres volt a faiskolai teszt

Tőzeg nélküli és csökkentett tőzegtartalmú közegek kipróbálására buzdítja a kertészeket Hendrik Out, a hollandiai Out faiskola tulajdonosa. A családi vállalkozás évente több mint egymillió cserép Hebe, Buddleia és egyéb cserjét nevel és értékesít. Az immár harmadik generáció által vezetett faiskola egyike volt a legelső üzemeknek, amelyek átálltak a környezetbarát műtrágyák és növényvédő szerek használatára.

A faiskola tulajdonosa szerint a következő lépés a természetvédelem irányába a tőzegmentes közeg – különösen annak fényében, hogy az Egyesült Királyságban és Németországban már megjelentek a tőzeg kivonásának első lépéseiről szóló hírek. Hendrik Out innovatív szemléletének köszönhetően már 2020-ban felvette a kapcsolatot a Jiffy vállalattal, hogy megtudja, valóban megoldható-e a cserjék tőzegmentes nevelése. Azóta kiderült, a Jiffy tőzegmentes keverékei kompatibilisek a faiskola technológiai megoldásaival és gépeivel, egy fejlesztőcsapat pedig a közeg víztartásának javításán dolgozik.

Tavaly a faiskola sikeresen tesztelte a közegeket mintegy tízezer cserép veronikacserjén (Hebe), az igazi próba pedig idén nyáron következett, hiszen a technológiának a szabadban nevelt növényeknél is működnie kell.

Azt azonban senki nem sejtette, hogy minden idők legmelegebb és legszárazabb nyarán kerül sor a kísérletre. Négy veronikacserje-fajta egyedeit vizsgálták a szabadban, és a megszokott módon naponta kétszer öntözték a növényeket. A teszt eredménye meggyőző volt: a tőzegmentesen tartott növények mindegyike megfelelt a minőségi szempontoknak, nem voltak más színűek a leveleik, virágaik, és a vegetáció hosszában sem mutatkozott eltérés. Az ügyfeleik nem is vettek észre semmilyen különbséget. Azt azonban kiemelte a szakember, hogy a tőzeget nem tartalmazó közeg magasabb pH-ja gátolta bizonyos táp­anyagok felszívódását, ezt folyamatosan ellenőrizniük kellett. Jövőre a faiskola a nyáriorgona tőzegmentes termesztési lehetőségeit fogja vizsgálni.

Forrás: floraldaily.com/Kertészet és Szőlészet