Back to top

Elindult a termelés az UBM Holding új szlovákiai takarmánykeverő üzemében

Elkészült és megkezdte a termelést az UBM Holding Nyrt. új takarmánykeverő üzeme a szlovákiai Hernádcsányon a sikeres tesztüzemet követően - közölte a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett társaság az MTI-vel.

A 6,7 millió eurós beruházással létrehozott üzemmel a magyar takarmánygyártó és gabonakereskedő vállalatcsoport gyártási kapacitása tizedével, évi 840 ezer tonnára bővülhet; a fejlesztéshez 478 millió forint uniós pályázati forrást nyertek el.

A hernádcsányi üzemben baromfi, sertés és kérődző késztápokat készítenek a szlovák, a magyar, a román és a lengyel piacra.

Az új takarmánykeverő üzem csúcskapacitása 2023-ra elérheti az évi 100 ezer tonnát, ezzel több mint háromszorosára ugorhat a csoport szlovákiai gyártókapacitása.

broiler.jpg

Fotó: pxhere.com
A 100 százalékban magyar tulajdonban lévő, 1996-tól működő UBM csoport szójadara importőrként kezdte meg működését, mára a magyarországi takarmánygyártás piacvezetője.

A közleményben kiemelték, a társaság célja, hogy régiós pozícióját tovább erősítve a következő években Kelet-Közép-Európában is meghatározó iparági szereplővé váljon.

Ennek érdekében a román, a szlovák és a szerb piacon újabb beruházási és felvásárlási célpontokat keresnek.

Az UBM csoport árbevétele a 2021-22-es üzleti évben 200 milliárd forintra emelkedett, az előző évi 138 milliárd forintról. A társaság üzleti éve július 1-én kezdődik.

Az UBM Holding papírjaival a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) standard kategóriájában kereskednek; utoljára október 10-én volt kötés a papírral, 29 200 forintos áron, amely a kibocsátás óta a legmagasabb ár. Az elmúlt egy évben a legalacsonyabb jegyzés 21 000 forint volt.

Forrás: 
MTI

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Import helyett inkább klónozzák a jól teljesítő teheneket

Három klón-borjú jött világra a kínai holdújévet megelőző időszakban, melyek nagy teljesítményű tehenek tökéletes másolatai genetikai szempontból. Kínában jelenleg tízezer tehénből mindössze öt olyan állat van csak, mely képes 100 tonna tejet termelni élete során, így érdemes az ilyen génállományú egyedeket megőrizni.

Nőtt az orosz mezőgazdasági termelés

Oroszország mezőgazdasági termelése 2022-ben 10,2 százalékkal nőtt - derült ki az orosz szövetségi statisztikai szolgálat (Roszsztat) által szerdán közölt adatokból.

Némileg csökkenhetnek egyes élelmiszerek árai

Ez év második negyedévében várhatóan megáll az élelmiszerárak drasztikus mértékű növekedése, egyes termékpályacsoportoknál akár még fogyasztóiár-csökkenés is előfordulhat a MKB Bank és a Takarékbank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletága elemzőinek prognosztizálása szerint.

Alföldi dudoros és bécsi keringő - galambkavalkád Dabason

Dabason rendezték meg a szokásos év eleji nagyszabású galambkiállítást, melyen három fajtaklub jubileumáról is megemlékeztek. A Pergő Fajtaklub 100 éves, a Magyar King Klub 60, a Mondain Fajtaklub pedig 50 éves idén.

Schmidt Egontól búcsúzunk

91 éves korában elhunyt Schmidt Egon neves ornitológus, Kossuth-díjas író, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület alapítója és tiszteletbeli elnöke, a magyar természetvédelmi ismeretterjesztés kiemelkedő alakja, aki egész életét a madaraknak, a madárvédelemnek és az ismeretterjesztésnek szentelte.

Húsexportengedélyt kapott Magyarország a Fülöp-szigetekre

Hosszú évek kitartó munkájának eredményeként első alkalommal kaptak húsexportengedélyt magyar vállalatok a Fülöp-szigetek piacára - jelentette be Facebook-bejegyzésben a külgazdasági és külügyminiszter.

Tartós várat hígtrágyából

Nyereséget teremteni lenézett dolgokból. Így lehetne összegezni az Agro-Ferr Kft. és az Agrostar Kft. gyakorlati tapasztalatait, amikre nagyrészt már megvalósított beruházásaik során tettek szert. A Békés megyei Kisdombegyházán található cégek mintegy 3 ezer hektáron gazdálkodnak Magyarországon, további 2 ezer hektáron pedig kommersz terméket állítanak elő Arad mellett.

A méhész is vállalkozó 6.

Ha vállalkozók vagyunk, tudnunk kell, honnan származik a bevételünk. Ez a méhészetben sok esetben meglepően egyszerű, hiszen legtöbbünk csak három fajtamézet termel. Ebben az esetben, ha termelő méhcsaládjaink számát megszorozzuk a megtermelt fajtamézek családonként pergetett átlagával, megkapjuk, mennyi mézet termeltünk. Ha ezt megszorozzuk a felvásárlási árral, megkapjuk a bevételünket.

Sikerrel hasznosíthatók a MATE vezette konzorcium agrárinformatikai fejlesztései

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem és konzorciumi partnerei Agrárinformatikai Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központot hoztak létre Gödöllőn. Az NKFI Alap 1,482 milliárd Ft vissza nem térítendő támogatásával megvalósított fejlesztések, prototípusok már most hasznosítható eredményt jelentenek.

GMO-mentes takarmánykiegészítőt fejlesztett a Hód-Mezőgazda Zrt.

Több 760 millió forint támogatásból fejlesztett ki hazai alapanyagból is készíthető, GMO-mentes takarmánykiegészítőt a Hód-Mezőgazda Zrt. és a Szegedi Tudományegyetem konzorcium - közölte a társaság az MTI-vel.