Back to top

Kovács Henri ígéretes, fiatal lovai

A megszokottnál majd egy hónappal hamarabb, közvetlenül a Szil­vásvá­radon megrendezett országos bajnokság utáni hétvégén, szeptember első felében tartották a XXXIX. Tenyészversenyt a budapesti Nemzeti Lovardában.

Queen of Zuccero Kovács Henrivel
Queen of Zuccero Kovács Henrivel
Fotó: Somogyvári Anett
Négyéves, ötéves, hatéves és utánpótlás lovak számára rendezték a versenyt, amelynek a korosztályos lovak besorolásán kívül még az is sajátossága, hogy ezekben a versenyszámokban egy lovas akár négy lovat is lovagolhat, és a négyévesek versenye mindössze két napig tart.

A legfiatalabb, négyéves lovak pénteken és szombaton versenyeztek, az első hely stíluspontok alapján dőlt el. Ebben a versenyszámban harminchárom ló indult, közülük a győzelmet mindkét nap a dr. Pusztai Zsuzsanna tulajdonában álló, rendkívül jó formát mutató mén, Neorado T nyerte, fölényes pontokkal.

Rádiháza Nike második lett 4 az ötévesek között Kovács Henrivel
Rádiháza Nike második lett 4 az ötévesek között Kovács Henrivel
Az ötéves lovaknál a döntő forduló után négyen vetettek össze az első helyért. Ebben a kategóriában a végső győzelmet a Bujtor Roland által lovagolt és egyébként egész évben jó formában versenyző, Cornet Obolensky apaságú mén, Cornet Champion R tudhatta magáénak. Egyedi teljesítmény dicséri a páros munkáját, hiszen idén márciusban, a fiatal lovak számára kiírt fedeles bajnokság döntőjében is nyerni tudott Roland ezzel a jó képességű pej ménnel. Most negyvenhárom, a tavaszi döntőben pedig negyvennyolc fős mezőnyben lettek az elsők. Második helyen Kovács Henri és Rádiháza Nike végeztek, végig meggyőző és kiegyensúlyozott teljesítményt mutatva.

A hatévesek kategóriájában csupa olyan páros került az összevetésbe, akik végig kifejezetten esélyesnek voltak tekinthetők a végső győzelemre.

Magas stíluspontok és jó verseny kísérte végig ezen korosztály minden fordulóját. Végül ebben a versenyszámban egy Makay Tamás által tenyésztett, rendkívül mutatós küllemű és jó képességű kanca, Queen of Zuccero győzedelmeskedett. A sportkarrierjének idei kezdete óta Kovács Henri idomítása és versenyzése alatt álló kanca több mint három és fél másodperccel volt gyorsabb, mint a második helyezett For Cornettina-Zs Buza Partikkal a nyergében.

Az utánpótlás lovak mezőnyében a hét- és nyolcéves korosztály közösen, de különböző magasságon versenyez. Ezúttal egy nyolcéves, rendkívül jó származású, Messenger x Baloubet du Rouet kanca, Messloubeta nyert, Kovács Rolanddal a nyergében. Az első napi középmezőny után a középdöntőben már második helyen zárt a páros, majd a döntőbéli bravúros teljesítménnyel begyűjtötték a bajnoki címet.

Az idei évben a fiatal lovaival kiemelkedő teljesítményt nyújtó Kovács Henrit kértük, hogy értékelje a versenyt és lovait.

Cornet Champion N nyerte az ötéves lovak versenyét Bujtor Rolanddal
Cornet Champion N nyerte az ötéves lovak versenyét Bujtor Rolanddal
A Tenyészverseny mindig speciális számodra, minden évben sok lovat lovagolsz ezen a versenyen. Mit gondolsz, miért van az, hogy a hazai fiatalló-tulajdonosok ilyen magas számban bíznak rád lovakat?

Ez a fiatal lovak számára az egyik legfontosabb verseny az évben, egyidejűleg persze nekem is – mondja mosolyogva Kovács Henri. – Sok fiatal lóval dolgozom együtt a szezon folyamán, és próbálom őket a legjobb formába hozni a Tenyészversenyre. Hogyha egy ló a teljes szezont nálam tölti, annak úgy van felépítve a versenyprogramja, hogy a Tenyészversenyre kellően magabiztos legyen, de közben ne váljon kedvetlenné vagy fáradttá. Úgy gondolom, mind az öreg, mind a fiatal lovakat „boldogan” kell tartani, ez minden lónál mást jelenthet. Kevesebb vagy több síkmunka, ugrómunka, terep, karám. Minden lóval próbálok egyénre szabottan foglalkozni.

Minden évben próbálom a legjobbat kihozni a lovakból, és úgy érzem, mostanra már ezt a magyar tulajdonosok is látják, így egyre több felkérésem van.

Robin Hood Baboskert, az ötéves lovak harmadik helyezettje és ifj. Petrik Béla
Robin Hood Baboskert, az ötéves lovak harmadik helyezettje és ifj. Petrik Béla
Hány fiatal lóval dolgozol együtt most?

Nyolc-tízzel. Szeretem és élvezem is a fiatal lovak kiképzését, szép látni, amikor a nulláról építünk fel valamit, amiből utána akár nagydíj szinten is eredményes ló lehet. De ha egy általam kiképzett ló „csak” sikeres társa lesz egy ifi versenyzőnek, vagy egy amatőr lovas profitálhat a munkámból, az is pozitív visszajelzés. Bár azt hozzá kell tennem, hogy az idősebb, nagyobb pályás lovak lovaglása is ugyanúgy közel áll a szívemhez, csak sajnos általában mire felhozok egy lovat 140 cm-es magasságra, valószínűleg eladásra fog kerülni. Bízom benne, hogy a jövőben lesz olyan tulajdonosom is, aki megteheti, hogy kicsit tovább tartsa meg a lovát, hogy az évek alatt belefektetett munkám élvezhessem nagyobb pályákon is.

Télen kevesebbet látunk téged versenyezni, mi ennek az oka?

Az utánpótlás lovak kategóriájában Messloubeta nyert Kovács Rolanddal
Az utánpótlás lovak kategóriájában Messloubeta nyert Kovács Rolanddal
A tudatos versenynaptár-tervezés miatt nálam egyik ló sem versenyez tizenkét hónapot, mert véleményem szerint nem szükséges egy lovat folyamatosan versenyre hordani. Kell egy kis pihenő, regenerálódás mind testileg, mind fejben, és itt a fiatal és idősebb lovakra egyaránt gondolok.

Nem szabad, hogy egy ló érdektelenné váljon, élveznie és szeretnie kell a versenyre járást, ehhez néha egy kis pihenőt kell tartani.

Az otthoni alapos munkában hiszek, édesapámtól ezt tanultam, de bárhol voltam a világban, ezt láttam. Versenyre akkor megyünk, ha úgy érezzük, hogy készen állunk. Szóval kell a jó „alapozás”. Ez más sportokban is ugyanúgy megvan. Ha minden hétvégén versenyre jár az ember, akkor nem lesz ideje ezt az alapozómunkát megcsinálni. Emiatt a szezont október közepével lezárom, ami eddig a Tenyészversenyt is jelentette. Nyilván kivétel az olyan ló – ha van ilyen az istállóban –, aki később kezdte a szezont, elkésett vagy valamilyen oknál fogva még szükséges a versenyeztetése. Január közepén kezdünk újra versenyre járni, általában két-három fedeles versenyre megyünk el, mielőtt a fedeles döntőn részt vennénk. Idén is pontosan ilyen ütemben készültem a téli versenyeken a fedeles döntőre, ahol a hatéves kategóriát Queen of Zucceróval, a hét-nyolc­éves kategóriát pedig Caldatóval sikerült megnyernem.

Az idei Tenyészversenyre Rádiháza Nikét is veled nevezte be a tulajdonosa. Előtte mindössze három közös verseny állt rendelkezésedre, hogy kiismerd ezt a lovat és összecsiszolódj vele. A rövid idő ellenére a tenyész mindhárom napján rendkívül jó eredményt értél el vele, minek köszönhető ez?

Queen of Zuccero a hatéves lovak versenyét nyerte Kovács Henrivel
Queen of Zuccero a hatéves lovak versenyét nyerte Kovács Henrivel
Nike lovaglására a Tuska család kért fel. Úgy éreztem az első felülésnél, hogy van potenciál a lóban, csak össze kell simulnunk. Három verseny nem sok, főleg úgy, hogy csak a versenyeken ültem fel a lóra.

A Tenyészverseny előtt meg is kértem Pali bácsit (Tuska Pál), hogy legalább másfél hetet legyen a ló nálam, mert fontosnak éreztem, hogy a mindennapokban tudjak dolgozni vele és jobban kiismerni.

Ha csak a versenyen ül fel az ember, az nehéz lovasnak, lónak egyaránt. Hirtelen kell alkalmazkodni dolgokhoz és közben nincs ideje a lovasnak olyan nüánszokon dolgozni, amik pedig a jó eredményhez fontosak, főleg bajnokságban, ahol három nap kell jól teljesíteni. Nike egy jó hozzáállású, ígéretes, impozáns mén. Úgy gondolom, hogy nagy képességű ló, de még testileg idő kell neki, hogy kifejlődjön. Ezt fontos szem előtt tartani a fiatal lovaknál, a testük még folyamatos változásban van, így ennek megfelelően kell őket terhelni.

Queen of Zucceróról és rólad nemrég már beszámoltunk, akkor megtudtuk, hogy jó egy éve lovagolod, és mik a céljaid ezzel a lóval. A tenyész hatéves mezőnyében ezúttal fölényes győzelmet arattatok. Mi változott az elmúlt hónapokban? Hol tart most a lovad fejlődése?

For Cornettina-Zs, a hatéves lovak második helyezettje Buza Patrik Zoltánnal
For Cornettina-Zs, a hatéves lovak második helyezettje Buza Patrik Zoltánnal
Queen of Zuccero fantasztikus szezont zárt. A fedeles döntőben elért győzelem után minden nemzetközi versenyen – Kiskunhalas, Budapest, Szilvásvárad – volt minimum egy győzelme és további helyezései, mindezt megkoronázta a Tenyészverseny megnyerésével.

Ő most a korosztályában nagyon rutinos, bármikor versenyképes ló. Neki most kezdődik az „aktív” pihenő szakasz.

Változott az időpont az eddig megszokotthoz képest, csak a helyszín és a pályaépítő személye volt ugyanaz, mint tavaly. A mezőny viszont családiasnak volt mondható az idei évben. Milyen volt a 2022-es Tenyészverseny?

Én nagyon örültem, hogy változott az időpont. Szerintem sokkal jobb így, eddig túl „széthúzott” volt a szezon a fiatal lovaknak. Februártól kezdődött, hogy a fedeles döntőn részt tudjunk venni, és néhány lónál az érződött, hogy októberre már nem volt top formában. A mezőnyt viszont sajnos gyengébbnek láttam az idén. Vannak évek, amikor jobb, de most szembetűnő volt, hogy nem lehetett látni annyi kiemelkedő képességű lovat.

Sok profi lovasnál látjuk mostanában, hogy egyre több tanítványt vállalnak a versenyzés mellett, ezen a téren nálad mi a helyzet?

Egyelőre nem vállalok tanítványokat. Pillanatnyilag prioritás, hogy lovagoljak és versenyezzek, emellett pedig nincs időm másokat edzeni. Eljön majd az ideje, amikor majd nem lovagolok ennyit, akkor
természetesen szeretnék átadni a tudásomból.

Forrás: 
Pegazus
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Pegazus 2022/10 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az UNESCO szellemi kulturális örökség része lett a lipicai lótenyésztés

A lipicai lótenyésztés hagyománya szellemi kulturális örökség részeként felkerült az UNESCO listájára – jelentette be Nagy István agrárminiszter.

A krónikus rovarölőszer-hatás károsítja a méhek látását

Egy Rachel Parkinson és munkatársai által most közzétett tudományos cikk eddig nem alkalmazott, új vizsgálati módszerekkel gyarapítja a bizonyítékok sorát, hogy a neonikotinoidok hosszabb távon igenis káros hatással vannak a méhek látásán keresztül viselkedésükre, tájékozódásukra.

Idén is lesz Ügetőszilveszter a Kincsem Parkban

Az idén is "Ügetőszilveszterre" várja a lovassportot kedvelő nagyközönséget december 31-én a Kincsem Park.

Bajorországban terjed a madárinfluenza

Azonnali hatállyal előírta a madárinfluenza elleni biztonsági intézkedések bevezetését a bajor környezetvédelmi minisztérium. A házi és a kereskedelmi baromfiállományok megvédése érdekében intézkedett a tárca, miután Németországban, Bajorországban is találtak madárinfluenzás eseteket, telepeken és vadon élő madarak között egyaránt.

A szénapárolás árnyoldala

A forró gőzzel kezelt szénában nincsenek káros mikroorganizmusok, sőt, az apró részecskéket is megköti ez az eljárás, így az asztmás lovak evés közben nem szívják be a port a tüdejükbe, és nem okoz tüneteket. Azonban egy új kutatás szerint nem olyan egészséges ez a fajta takarmány, mint gondolták.

Mire használjuk a Phylaxia Labort?

Az egészséges élelmiszer előállításának alapfeltétele, hogy az élelmiszerlánc minden eleme kórokozóktól mentes, tiszta és higiénikus legyen. Kezdve az egészséges állatokkal, a kórokozómentes állattartó telepekkel, vágóhidakkal egészen a higiénikus feldolgozásig az élelmiszeripari üzemekben.

Magas aflatoxin-szennyezés kockázat - kiemelt hatósági és vállalkozói figyelem indokolt a takarmányoknál, tej és tejtermékeknél

Országos célellenőrzést rendelt el a Nébih miután közvetlen fogyasztásra szánt tejtermékekben határérték feletti mennyiségben mutatott ki aflatoxin-szennyezést a hatóság laboratóriuma. Az érintett tételek nincsenek forgalomban, a hazai tej és tejtermékek biztonsággal fogyaszthatók.

A ló szeretete hozzátartozik a magyar, a székely identitáshoz

Potápi Árpád János szerint a ló szeretete hozzátartozik a magyar, a székely identitáshoz. A Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára erről a Harmadik Székelyföldi Lovasfórumon beszélt a marosvásárhelyi Kultúrpalotában.

Magyar páros a világranglista élén

A Spanyolországi Vicben rendezték meg a nyolcéves fiatal lovak távlovas világbajnokságát. A rendkívül taktikus 120 kilométeres pályát negyvenkét indulóból mindösszesen tizenhat ló-lovas páros fejezte be, köztük dr. Fekete Patrícia, Janita de S. José nevű lovával.

Emelkednek a sertésárak Németországban

A sertéshús ára 5 € centtel (20,5 Ft-tal) emelkedett, melynek oka, hogy a növekvő kereslet nagyon kis kínálattal találkozik. A szakértők szerint ez valószínűleg nem sokat fog változni a következő hetekben.