Back to top

Alig egy hónap maradt: a cégcsoportok most alapozhatják meg a 2023-as adóévet

A csoportos társaságiadó-alanyiság komoly adminisztratív tehercsökkenést, sőt adómegtakarítást jelenthet sok, belföldi kapcsolt vállalkozással dolgozó cégcsoport számára. A 2023-as adóévre vonatkozó kérelmeket november 20-ig kell benyújtani az adóhatósághoz. A döntés nem mindig egyszerű, a mérlegelésre csupán néhány hét maradt. A Mazars szerint azonban megfelelő szakértelemmel ez az idő elégséges lehet a megalapozott döntésre.

November 20-ig nyújthatják be az adóhatósághoz a csoportos társaságiadó-alanyiságról szóló kérelmeket azon belföldi illetőségű kapcsolat vállalkozások, amelyek a 2023-as üzleti évre ezt előnyösnek tartják.

Ez a határidő akkor is fontos, ha a már csoportos adóalanyként működő cégcsoporthoz új tag csatlakozna.

Kivételt képeznek a novemberi időpont alól a naptári évtől eltérő üzleti évvel működő adózók, mert ők az adóévük utolsó előtti hónapjának első húsz napjában tehetik meg ugyanezt a bejelentést.

H. Nagy Dániel, Mazars adóigazgató
H. Nagy Dániel, Mazars adóigazgató
A csoportos adóalanyiság számos előnnyel járhat, és komoly adminisztratív könnyítéseket érhetnek el vele a társaságok, ezért, ha elszalasztják a határidőt, ezekre az előnyökre újabb egy évet kell várniuk. Dr. H. Nagy Dániel, a Mazars adóigazgatója a közelgő határidő kapcsán azt emelte ki, hogy ott éri meg igazán a csoportos társasági adóalanyiság, ahol a belföldi kapcsolt vállalkozások között nagyszámú dokumentálandó tranzakció zajlik, vagy speciális ügyletek kapcsán nehézségekbe ütközik a szokásos piaci ár megállapítása.

“Ilyen esetben a tao csoport választása radikálisan csökkentheti a dokumentációs költségeket és munkaterhet.

Elkerülhető a transzferár dokumentációval kapcsolatos, hatóság felé történő adatszolgáltatás a társaságiadó bevallásban, illetve a kapcsolódó bírságok kockázata sem fenyeget.

Az idei évben jelentős mértékben emelkedett ugyanis az ilyen bírságok maximális tétele, amely immár ötmillió forint, ismételt esetben pedig a korábbi négy helyett tízmillió forint is lehet.” – részletezte dr. H. Nagy Dániel.

A csoportos adóalanyiság ugyanakkor a Mazars szakértője szerint érdemi adómegtakarítást is hozhat. Azokban a cégcsoportokban, ahol van veszteséget termelő csoporttag, ennek társasági adó vonatkozásai csoportszinten érvényesíthetők. Fontos azonban, hogy itt nem egyszerűen arról van szó, hogy a csoportszintű adóalap csökken a veszteséges csoporttag eredményével, de a tao csoport tagjai egymás között érvényesíthetik a veszteségeiket. Azt is érdemes minden esetben megfontolni, hogy ha a csoport valamely tagja egyébként adókedvezményre jogosult, vagy már megkezdett kedvezményét érvényesítené tovább, hiszen eltérő szabályok vonatkoznak például a fejlesztési adókedvezményre, illetve a látványcsapat-sportok támogatásának adókedvezményére.

Látható, hogy a szabályozás rendkívül összetett, és a 2023-as adóévre vonatkozó végső döntésig hátralévő néhány hét elég szűkös.

Fontos felmérni, hogy a csoport minden kapcsolt vállalkozása megfelel-e a követelményeknek. Emellett nem is minden esetben jó döntés a tao csoport választása.

Önmagában az adóalap meghatározása is kihívásokkal teli folyamat, ahol olyan tényezők dönthetnek a csoportos adóalanyiság kedvező vagy kedvezőtlen következményeiről, mint például a kamatlevonást korlátozó szabályok. Ezért is rendkívül fontos, hogy a csoportos adóalanyiságot mérlegelő adózók mihamarabb egyeztessen olyan szakértővel, aki képes testre szabottan felmérni a választás következményeit, előnyeit és buktatóit, illetve akár a választással és bejelentéssel kapcsolatos adminisztratív folyamatot is végigkísérik – jelezte a Mazars szakértője.

Forrás: 
MAZARS sajtóközlemény

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Sajttal kereskedtek, ötmilliárd forint áfát csaltak

Több mint 5 milliárd forint áfát csalt el egy sajtkereskedelemmel foglalkozó bűnszervezet, a 15 emberből álló bandával és az azt segítő 14 emberrel szemben vádat emelt a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Főügyészség - közölte a NAV a Facebook-oldalán. A szervezet győri vezetője a koronavírus-járvány idején azzal vált ismertté, hogy a jelenleg már lefoglalt luxusautóival kórházakba szállított maszkokat adományként.

Mit és miben termesszünk?

A Szenttamási Kft. híd szerepet tölt be a kertészek és a gyártók között, mivel nem csupán termesztéshez szükséges alapanyagokat és szaporítóanyagot forgalmaz, hanem támogatja azok tesztelését, nyomon követését, értékelését is.

Negyedével kevesebb répa

A száraz nyár és a csapadékhiány kedvezőtlenül hatott a sárgarépa- termesztésre Európa-szerte, így Németországban is.

Spanyol agrártámogatás műtrágya- és gázolajvásárlásra

A spanyol kormány újabb támogatást nyújt a mezőgazdasági termelőknek a drámai költségnövekedés enyhítésére. A spanyol mezőgazdasági minisztérium bejelentése szerint 300 millió eurós, azaz 120 milliárd forintos keretet hoznak létre műtrágyavásárlásra.

Változnak a friss agrár­diplomásokkal szembeni elvárások

Ahhoz, hogy az agrárvállalkozások megfelelően képzett frissdiplomásokkal tudják feltölteni a munkaköröket, nekik maguknak is proaktívan kell hozzáállniuk a munkaerő-toborzáshoz. Folyamatban van az agrár-felsőoktatás átalakítása, ezért más értékmérők alapján kell kiválasztaniuk leendő dolgozóikat, mint eddig.

Egyesítik erőiket a holland kertészetek

A holland Greenway, Greenvalley, Van der Voort és Kwekerij van den Berg paradicsomtermelő kertészetek összefogtak és The Valley néven közösen folytatják tevékenységüket. A kertészetek mindegyike a Prominent termelőszövetkezethez tartozik, gyakorlatilag egy azon belüli új összeolvadásról van szó, amely beleillik az elmúlt évek egyesüléseinek sorába.

Könnyítés az exportra termelőknek a NETA-változás

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara jelzésének is köszönhetően megszűnt az exportra értékesítő, belföldön NETA-köteles terméket előállító élelmiszeripari vállalkozások népegészségügyi termékadó fizetési kötelezettsége. Ezáltal a magyarországi feldolgozók nem lesznek a külpiacokon versenyhátrányban a külföldi cégekkel szemben.

Bővül az állateledel-gyár Bükön

A Nestlé Hungária Kft. 140 milliárd forintos kapacitásbővítő beruházással 250 új munkahelyet hoz létre büki telephelyén - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken.

Tízezreket spórolhatunk a banki költségeken

Január végéig minden bankszámla-tulajdonos megkapja a költségkimutatást arról, mennyit fizetett bankjának tavaly az igénybe vett szolgáltatásokért. Ha eddig nem is tekintettük át ezt a kimutatást, most érdemes lehet, hiszen idén 15 százalék körüli mértékben is drágulhatnak.

A mezőgazdasági és élelmiszeripari ágazatok tőke finanszírozása jelentősen visszaesett

A PitchBook előzetes elemzése szerint a két szektor vállalatai 2022-ben valamivel kevesebb mint 30 milliárd $ (12 300 milliárd Ft) tőként vontak be. Ez 44 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban, ami az elemzők szerint a növekvő működési költségek és emelkedő kamatlábak miatt következett be.