Back to top

A krizantém fehérrozsda

A nagyon veszélyes krizantém fehérrozsdát Japánból hurcolták be Európába, és itt zárlati betegségnek számít. Hazánkban először 1989 őszén fordult elő, azóta az egész országban elterjedt. Minden kertészkedőnek hasznos lehet, ha minél többet tud erről a veszélyes károsítóról, ezért adjuk közre a vele kapcsolatos információnkat.

A krizantém fehérrozsda (Puccinia horiana) fertőzése következtében a krizantémon súlyos levélpusztulás következik be, a hajtás és a virág gyengén fejlődik. A krizantémbetegedések közül ez okozhatja a legnagyobb kiesést mind üvegházban, mind szabadföldön. A kórokozó csak a krizantémot károsítja. A fehérrozsda csak a krizantémnemzetség egyes fajain fordul elő, a termesztett hibridek fogékonysága eltérő a fogékonytól az immunisig.

A gomba pórái széllel vagy vízcseppel nagyobb távolságra is elkerülhetnek.

A csokorban a Yeşil krizantem çiçeği nevű zöld virágú fajta fehérrozsdára érzékeny
A csokorban a Yeşil krizantem çiçeği nevű zöld virágú fajta fehérrozsdára érzékeny
Vigyázni kell, hogy a növényápoló keze vagy ruhája mentes legyen a szaporítóképletektől, illetve a felcsapódó öntözővíz se vigye át a fertőzést. A betegség tünetei a levélen és a hajtáson láthatók. A levéltünet a gyakori, jellegzetes és könnyen felismerhető: a levél színén apró, sárga foltok keletkeznek, majd kerekded, besüppedő közepű foltok alakulnak ki. Ezek később megbarnulnak, és a levélszövet elhal.

A fonákon kiemelkedő, bőrszövettel borított, fehér telepek fejlődnek, ezekről kapta a betegség a fehérrozsda elnevezést.

Az első telepet körkörösen újabbak veszik körül. A fehér telepek elöregedve megbarnulnak. A foltok gyakran összefolynak, és a levéllemez jelentős részére kiterjednek. A súlyosan fertőzött levél enyhén hullámos, a fonák felé kanalasodik, a lekonyuló levelek elszáradva a száron maradnak. A betegség súlyos levélpusztulást okoz, a hajtások és a virágok is gyengén fejlődnek.

A védekezés alapfeltétele az egészséges szaporítóanyag, a beteg növénymaradványokat következetesen meg kell semmisíteni, és nagyon fontos a betegséget megelőző állományvédelem.

A betegség tünetei megjelennek a krizantémlevél színén, fonákán és a hajtás szárán
A betegség tünetei megjelennek a krizantémlevél színén, fonákán és a hajtás szárán
Az egyes krizantémfajták permetszer-érzékenységét a gombaölő szer használata előtt tesztelni kell. Ott, ahol a betegség már korábban felütötte a fejét, lehetőleg rezisztens fajtákat termesszünk.

A fertőzés bekövetkezéséhez a krizantém levelének legalább öt óra hosszat tartósan nedvesnek kell lenni. A fertőzés optimális hőmérséklete 17-22 °C, de már 5 °C-tól megindulhat a fertőzés. Ilyenkor a spórák 2–7 óra alatt csíráznak, és néhány órán belül fertőznek, 25 °C fölött viszont vontatott a csírázás. A betegség lappangási ideje 7–14 nap, de a hőmérséklet alakulásától függően 8 hét is eltelhet a tünetek megjelenéséig.

A védekezés fontos tényezői az egészséges szaporítóanyag, a növénymaradványok megsemmisítése és a megelőző állományvédelem. Nagyon fontos a higiénia. A betegség megjelenését a fogékony fajták megfigyelésével észlelhetjük megbízhatóan. A kórokozó biológiájából adódóan törekedjünk a megelőzésre.

Kerülni kell, hogy a levelek hosszan nedvesek legyenek, az öntözést kizárólag alulról, például csepegtetőöntözéssel kell megoldani, és a növényállomány ne legyen túl sűrű.

Fehérrozsda tünete a levél színén
Fehérrozsda tünete a levél színén
A fiatal növényeket kiültetés előtt alaposan meg kell vizsgálni, hogy nincs-e rajtuk fehérrozsda, és rendszeresen ellenőrizni kell az állományt. A fertőzött tövet azonnal el kell távolítani.

Kémiai védekezésnél nagyon kell figyelni a szerválasztásra, mert a rozsdagomba viszonylag gyorsan rezisztenssé válik a növényvédő szerekkel szemben, ezért a kezeléseknél váltogatni kell a különböző hatóanyagú készítményeket.

A kémiai védekezést az első tünetek megjelenésekor, vagy megelőzően kell végezni.

Kiskertben a fertőzés megindulásakor a beteg levelek eltávolításával lehet segíteni a védekezést. A vegyszeres kezelést hetenként meg lehet ismételni. A kezelésnél ügyelni kell arra, hogy a levél fonáka is fedve legyen a növényvédő szerrel. A rezisztens fajták termesztése csökkenti a fehérrozsda elszaporodásának veszélyét, ezek kémiai védelem nélkül is termeszthetők.

Az első rozsdatelepet körkörösen újabbak veszik körül
Az első rozsdatelepet körkörösen újabbak veszik körül

Gombák ellen általánosan használhatjuk megelőzésre a réztartalmú készítményeket, de csak óvatosan, mert perzselhetnek.

Rozsdagombák ellen hatékonyak a penkonazol hatóanyagú szerek (Topas 100 EC, Agria Penkonazol). A strobilurin hatóanyagcsoportba tartozik az Amistar, ami számos növényre használható a legtöbb gombás betegség ellen. Egy évben maximum háromszor használjuk, hogy ne alakuljon ki ellene rezisztencia. A Score 250 EC körterozsda ellen engedélyezett szabadforgalmú készítmény.

A permetléhez nedvesítőszert is kell adni.

A rozsdagombák ellen bevethetjük a mezei zsurló főzetét is.

Melegvizes-kezelés

A nyugalmi állapotban lévő töveket meleg vízben tartva mentesíthetjük a gomba szaporítóképleteitől. A földből kiemelt krizantémtőről távolítsunk el minden levelet, és vágjuk vissza a gyökerét. Ezután 5 percre merítsük 46 °C-os vízbe, majd hideg vízben hűtsük le, és szellős helyen hagyjuk megszáradni. Nagyon fontos, hogy pontosan tartsuk az ajánlott hőmérsékletet, mert hidegebb vízben nem érünk el eredményt, a melegebb pedig károsítja a növényt. Ez a kezelés a számos növény levelét károsító krizantém-fonálféreg ellen is hatékony.

Forrás: 
Kerti Kalendárium
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kerti Kalendárium 2022/9 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Januártól a Nébih felületén kell vezetni az elektronikus permetezési naplót

A Nébih elektronikus gazdálkodási napló (e-GN) rendszerébe integrálódik az elektronikus permetezési napló. A felületen január 1-jétől a 10 hektárnál nagyobb összterületen gazdálkodóknak naprakész nyilvántartást kell vezetniük a szántóföldi kultúrában végzett rovarölő szeres kezelésekről.

A türelem orchideát terem

Csak nagyon kevesen vállalkoznak orchidea termesztésére üzemi körülmények között, mégis a tordasi Botta Kertészet egy különleges szépségnek, a cymbídium orchidea (csónakorchidea) termesztésére szakosodott. A családi kertészet az orchideát vágottvirágként és cserepes dísznövényként is értékesíti, évről évre igyekeznek gazdag szín- és fajtaválasztékkal kielégíteni a piaci igényeket.

Az újrahasznosított műanyag művészete

Szobrot állítottak az újrahasznosított műanyagnak. A szobor mi másból is készülhetett volna, mint újrahasznosított műanyagból. A különleges művészeti alkotással a Desch cég a műanyag újszerű értelmezésére szeretné felhívni a figyelmet.

Nem szabad citromolajjal permetezni

Az Európai Bizottság nem hagyta jóvá, hogy a citrom-illóolajat úgynevezett egyszerű anyagként lehessen növényvédelmi célra használni. Az illóolaj fő komponense túl kockázatos az emberi egészségre és a vízi élővilágra, olvasható az indoklásban.

„A vetőmag köztulajdon”

Az élelmiszertermelés genetikai alapjainak köztulajdonként kezelését tűzte a zászlajára a La Via Campesina nevű globális gazdaszervezet a berlini Zöld Hét idején zajló nagy tüntetésen. Mint fogalmaztak, az élelmiszer-önrendelkezés alapja, hogy ne adjuk át másnak a vetőmagtermelés feletti kontrollt.

Mindenki zöld városokra vágyik

A klímaváltozás rekkenő kánikulákat eredményez minden évben, lassan nincs 40 Celsius-fok alatti nyár… Hatványozódik a hőérzet a nagyvárosok betondzsungeljeiben, ahol az egyre csökkenő zöld területek száma miatt már-már keresni kell némi árnyékot. A városi klímát ráadásul nemcsak az emberek viselik nehezen, hanem a növények is, ezért koránt sem mindegy, milyen fajokkal igyekszünk zöldíteni a nagyvárosok betontengereiben.

A szőlő gombaölő szeres kezelése Magyarországon

Lassú, de fokozatos csökkenés jellemzi a szőlő növényvédőszer-piacát. A szőlő-növényvédelmi piac elméleti értéke is csökken, de kevésbé, mint a felhasznált termékek hektárszáma.

Díjazták az Országos jégkármérséklő rendszer legjobb generátorkezelőit

Az Európai Unióban egyedül Magyarországon működik a kontinentális összevetésben is kiemelten fejlett és több pilléren nyugvó, mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer, amely számos helyzetben képes segítséget nyújtani a gazdálkodóknak - jelentette ki Nagy István agrárminiszter az Országos jégkármérséklő rendszer legjobb generátorkezelőinek járó díj átadó rendezvényén, kedden, Dunaharasztiban.

Fókuszban a globális mezőgazdaság

A Nemzetközi Zöld Hét (Internationale Grüne Woche, IGW) az egyik legismertebb németországi rendezvény. Berlin már 1926 óta a helyszíne a világ egyik vezető nemzetközi élelmiszeripari, mezőgazdasági és kertészeti vásárának.

Hamarosan hóvirágünnep

Az Alcsúti Arborétumban minden évben ünnep a hóvirágnyílás. A pontos dátuma értelemszerűen nem rögzíthető előre, de az biztos, hogy most már a küszöbön áll. Érdemes figyelni a híreket!