Back to top

A német élelmiszeripar nem vesz részt egy "alibi párbeszédben" a helyes táplálkozásról

A német Szövetségi Mezőgazdasági Minisztérium új táplálkozási stratégiát akar megalkotni, amelyhez társadalmi párbeszédet hirdetett. Ebben azonban az élelmiszergyártók nem akarnak részt venni, mert szerintük a „végeredményt” már előre megfogalmazták.

Fotó: pixabay.com
Az agrarheute.com adta hírül, hogy a német élelmiszeripar ernyőszervezete kivonul abból a folyamatból, amelyet Cem Özdemir szövetségi földművelésügyi miniszter kezdeményezett egy új táplálkozási stratégia kidolgozására. Ezt október 25-én jelentette be a Német Élelmiszerszövetség. A határozat „további értesítésig” érvényes.

„Nem akarjuk, hogy azzal gyanúsítsanak bennünket, hogy csak kiegészítők vagyunk egy előre meghatározott, átláthatatlan folyamatban”

– idézték Christoph Minhoffot, az egyesület vezérigazgatóját.

Az ernyőszervezetben élelmiszeripari cégek, mások mellett a Nestlé és a Südzucker, valamint a kiskereskedelmi óriáscégek, mint az Edeka és a Rewe képviseltetik magukat, de az élelmiszeripari szövetségnek tagja a Német Gazdaszövetség (DBV) és a Tejipari Szövetség (MIV) is.

A termelők aggályait támasztja alá az is, hogy Silvia Bender, a Szövetségi Földművelésügyi Minisztérium államtitkára ugyancsak október 25-én a Twitteren „növényközpontúan a jövőbe” szavakkal köszöntötte a párbeszéd résztvevőit a Twitteren - írja a szakportál. Nem sokkal ezután érkezett a hír, hogy a német élelmiszeripar kilép a folyamatból.

Az élelmiszeripari szövetség a döntést azzal indokolta, hogy a szövetségi kormány által választott eljárás nem kínál megfelelő részvételi lehetőséget az egyesületek és cégek számára, és a minisztérium nem mutat hajlandóságot az ilyen javaslatokra reagálni.

Fotó: pixabay.com

A szövetség kiemelte, hogy alapvetően a konstruktív, korrekt és előítéletektől mentes párbeszédben érdekelt. „Célorientált megoldásokon szeretnénk együtt dolgozni – akárcsak a nemzeti csökkentési és innovációs stratégia kidolgozásakor"– áll az ernyőszervezet közleményében.

A tárca azonban nem teszi lehetővé azok érdemi bevonását, akiknek utólag nagyrészt ezt a táplálkozási stratégiát kellene megvalósítaniuk. A tárca felhívása ugyanis azt a benyomást kelti, hogy a stratégia céljait és cselekvési területeit már meghatározták, és a különféle érdekelt felekkel folytatott megbeszélések csak látszólagosak lennének. „Ezért tartózkodni fogunk az alibi jellegű együttműködéstől” – foglalta össze az iparági szervezet.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/agrarheute.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Játékkal és kóstoltatással népszerűsítik a mangalicahúst

Minél többet, minél több helyen együnk mangalicahúst! Így summázta a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének elnöke a farsangi időszakig tartó kampány célját. Az Agrármarketing Centrum és az Agrárminisztérium negyedik éve már nemcsak általában a hazai sertéshús fogyasztását igyekszik ösztönözni, hanem a prémium mangalicahúsét is.

Változott a fogyasztói magatartás

A magyar zöldség-gyümölcs árakat a globális hatások mellett az idényjelleg és az időjárás is erősen befolyásolja. A kereskedelmi láncok törekednek arra, hogy minél több magyar eredetű terméket kínáljanak és kiegyenlített legyen a forgalom, derült ki a körkérdésünkre adott válaszokból.

Még mielőtt feledésbe merülne

Egy sor olyan zöldséget ismerünk mi is, amelyek nélkül egy generációval korábban még elképzelhetetlen volt a téli étrend, most pedig az adja a folyamatos témát az ágazatnak, hogy miként lehetne a forgalom visszaesését megállítani. Nyugat-Európa tradicionális téli zöldsége, a halványított cikória is ezzel küzd, a Belgiumban másodszor megrendezett cikóriahét fogyasztásélénkítő hatása azonban úgy tűnik, meggyőző.

Kevesebbet vásároltunk decemberben

Tavaly decemberben a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers adat szerint 4,8, naptárhatástól megtisztítva 3,9 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz képest - jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Még nem tért teljesen magához a sörpiac a pandémia után

Nőtt tavaly a magyarországi söripari cégek értékesítése az előző évhez képest, de továbbra is elmaradt a 2019. évitől, a hazai termelés 2022-ben a 2021-es szint közelében alakult. A termékek között - az előző évek tendenciáját folytatva - tovább emelkedett a prémium- és szuperprémium kategóriájú, illetve az alkoholmentes sörök aránya - mondta el Kántor Sándor, a Magyar Sörgyártók Szövetsége igazgatója az MTI kérdésére.

Erdészeti és vadgazdálkodási kérdésekről tárgyalt a magyar és a szlovén agrárminiszter

Magyarország és Szlovénia kölcsönösen előnyös együttműködésre törekszik az erdőgazdálkodás, a vadgazdálkodás területén, továbbá a két ország egyaránt fontosnak tartja az állategészségügyi megelőző lépések összehangolását - jelentette ki Nagy István agrárminiszter szombaton a Vas megyei Felsőszölnökön, ahol megbeszélést folytatott Irena Sinko szlovén mezőgazdasági, erdészeti és élelmezési miniszterrel.

Esnek a globális élelmiszerárak

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) honlapjára pénteken felkerült adatok szerint januárban az átfogó árindex 131,2 pont lett, ami 1,1 pont (0,8 százalék) csökkenés decemberhez képest. Ez volt a 10. egymást követő havi csökkenés.

Német–francia együttműködés

Az Élysée-szerződés aláírásának 60. évfordulója alkalmából megtartott francia–német miniszteri tanácskozáson Cem Özdemir német mezőgazdasági miniszter és francia kollégája, Marc Fesneau szoros együttműködésről állapodtak meg a kulcsfontosságú európai agrárpolitikai projektek során.

Zabital tejkosztümben

„shhh…This Is Not M*lk” felirattal forgalmaz és reklámoz egy 3,5 százalékos zsírtartalmú zabitalt a Danone. Látszólag nem is sért ezzel jogszabályt, hiszen az elnevezésben és a reklám­szlogenben nem szerepel a tej szó. Ennek ellenére mégis megkérdőjelezhetőnek tűnik a szlogen, mert egy szót látványosan kiemelnek benne – azt, hogy MILK.

Hosszú életet biztosíthat az északiak táplálkozási modellje

Ha valaki megkérdezné, hogy melyik a legegészségesebb régió a Földön, mit választanánk? Japánt, ahol Okinawa kék zónája található, és ahol az emberek rendszeresen 100 év felett is jó egészségben élnek? A Földközi-tenger vidékét? Bár a világ számos helyét meg lehetne említeni, az észak-európai régiót gyakran figyelmen kívül hagyják. Pedig nem kellene...