Back to top

Rovarpatogén baktériumok gombás fertőzések ellen

Egyes fenntartható biológiai módszerek elterjedése hozzájárulhat a gabona és más élelmiszernövények termelésének a növeléséhez, és ebben jelentős szerephez juthat a Photorhabdus luminescens baktérium.

Fotó: Johannes Gutenberg-Universität Mainz
Az nem újdonság, hogy a rovarok széles körével szemben bevethető biológiai rovarölőként, de a mainzi Johannes Gutenberg Egyetem (JGU) egyik kutatócsoportja meggyőződött róla, hogy a P. luminescens egyes gombás betegségektől is képes megvédeni a növényeket.

Ez a hatás a baktérium egy másik életszakaszában érvényesül, mint a rovarölő hatása. Ebben a stádiumban a baktérium képes egyes gombafajok micéliumához kötődni, és a gomba sejtfalát alkotó fő elem, a kitin lebontásával elpusztítja a sejteket. A mainzi kutatók egyelőre főleg a gabonatermesztésben tartják hasznosíthatónak az eredményeket.

Jó lehetőséget látunk rá, hogy a P. luminescens alkalmazásával környezetbarátabbá és fenntarthatóbbá tegyük a szántóföldi gazdálkodást

– nyilatkozta Ralf Heermann, az egyetem professzora. A Photorhabdus luminescens baktérium szimbiózisban él egyes fonalférgekkel, amelyek képesek behatolni a rovarlárvákba, ahol a baktériumok elszaporodnak. Szaporodásuk során baktériumok nemcsak többféle méreganyagot termelnek, amelyek a rovarlárvák számára végzeteksek, hanem egy luciferáz nevű enzimet is, amitől a lárvák fényt bocsátanak ki.

Fotó: Johannes Gutenberg-Universität Mainz
Körülbelül két évvel ezelőtt Ralf Heermann munkacsoportja felfedezte, hogy a P. luminescens egy másik életszakaszában nem képes a szimbiózisra a fonálférgekkel, de akkor is életképes marad a talajban. Ebben az életszakaszban a genetikai felépítése megegyezik a már alkalmazott életszakaszából ismerttel, de egyes jellemzői hiányoznak, például a biolumineszcencia képessége.

A friss kutatás szerint ebben az életszakaszában rendkívül hatékony egyes gombás betegségek ellen. Az egyetem mikrobiológusai azt kutatták, hogy a paradicsom Fusarium graminearum-fertőzését meg lehet-e állítani valamilyen kitinbontó baktériummal.

Kimutattuk, hogy a baktériumok ebben az újonnan megismert életszakaszukban kifejezetten a gombahifák kolonizálására specializálódnak, és ekkor beindul bennük az a mechanizmus, amivel képesek megvédeni a növényeket a kórokozóktól

– nyilatkozta a kutatócsoport egy másik tagja, Nazzareno Dominelli. – Eredményeink új alkalmazási területet nyithatnak a P. luminescens számára, mint olyan szervezetnek, ami nemcsak elősegíti a növények növekedését, hanem védi őket a gombás fertőzéstől.

A kutatás még mindig kezdetinek számító eredményei arra utalnak, hogy önálló életszakaszában a baktérium ráadásul aktívan keresi a növények gyökereit, ami további lehetőségeket jelenthet a P. luminescens biotechnológiai alkalmazására a mezőgazdaságban.

Forrás: 
BauernZeitung
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2022/43 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Új szabályokra kell odafigyelnie a gazdálkodóknak a támogatások érdekében

Az uniós előírásoknak megfelelően a korábbiakhoz képest jelentősebb szerepet kapott az új Közös Agrárpolitikában (KAP) a fenntarthatóság, ugyanakkor a magyar kormány a nemzeti társfinanszírozás mértékének emelésével arra törekedett, hogy egyensúlyba kerüljenek a környezeti és versenyképességi szempontok – jelezte előadásában Feldman Zsolt csütörtökön, a Komáromban tartott fórumon.

A lucerna mint fehérjeforrás

A Tedej Agrártermelő és Szolgáltató Zrt. és a Debreceni Egyetem 2018-ban kezdett közös kutatást alternatív fehérjeforrások és fehérjetakarmányok előállítására, illetve azt lehetővé tévő újgenerációs technológia kidolgozására. Az öt éves a Protemill-projekt elindításáról, a tervekről és gazdaságossági számításról annak idején lapunk is beszámolt a „Veszteségből fehérjekoncentrátum” című cikkben.

Nem szabad citromolajjal permetezni

Az Európai Bizottság nem hagyta jóvá, hogy a citrom-illóolajat úgynevezett egyszerű anyagként lehessen növényvédelmi célra használni. Az illóolaj fő komponense túl kockázatos az emberi egészségre és a vízi élővilágra, olvasható az indoklásban.

Az Alltech 2023-as Agri-Food-felmérése

Közzétette legutóbbi globális takarmánytermelési felmérésének adatait az Alltech. Az immár tizenkettedszer elkészített, 142 ország több mint 28 ezer takarmánygyárának adatai alapján készült elemzés szerint a jelentős makrogazdasági kihívások ellenére a világ takarmánytermelése 2022-ben gyakorlatilag változatlan volt, 1,266 milliárd tonna, ami alig 0,42 százalékkal marad el a 2021-estől.

Korszerűsítik és újraindítják az erdélyi cukorgyártást

Újraindítják az erdélyi cukorgyártást a marosludasi cukorgyár új tulajdonosai, akik a térség termesztőitől vásárolnák fel a cukorrépát - nyilatkozták az Agrointel.ro szakportálnak.

Nőtt az orosz mezőgazdasági termelés

Oroszország mezőgazdasági termelése 2022-ben 10,2 százalékkal nőtt - derült ki az orosz szövetségi statisztikai szolgálat (Roszsztat) által szerdán közölt adatokból.

„A vetőmag köztulajdon”

Az élelmiszertermelés genetikai alapjainak köztulajdonként kezelését tűzte a zászlajára a La Via Campesina nevű globális gazdaszervezet a berlini Zöld Hét idején zajló nagy tüntetésen. Mint fogalmaztak, az élelmiszer-önrendelkezés alapja, hogy ne adjuk át másnak a vetőmagtermelés feletti kontrollt.

Reménykeltő ősziek, romló piacok

Mi lesz most a gabonával? Erre felelj, de őszintén, jön a további biztatás, mert elhangzott a tv-ben, hogy a liszt ára 5 százalékkal fog csökkenni. Az mit jelent a búza esetében, és azt is jó lenne tudni, hogy mennyivel lesz olcsóbb a kenyér? Érdemes az egésznek utánaszámolni, mielőtt az ember bármit mondana, vagy olyan szaktekintélyt megkérdezni, akinek a szavára eddig minden körülmények között adhattunk.

Némileg csökkenhetnek egyes élelmiszerek árai

Ez év második negyedévében várhatóan megáll az élelmiszerárak drasztikus mértékű növekedése, egyes termékpályacsoportoknál akár még fogyasztóiár-csökkenés is előfordulhat a MKB Bank és a Takarékbank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletága elemzőinek prognosztizálása szerint.

Díjazták az Országos jégkármérséklő rendszer legjobb generátorkezelőit

Az Európai Unióban egyedül Magyarországon működik a kontinentális összevetésben is kiemelten fejlett és több pilléren nyugvó, mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer, amely számos helyzetben képes segítséget nyújtani a gazdálkodóknak - jelentette ki Nagy István agrárminiszter az Országos jégkármérséklő rendszer legjobb generátorkezelőinek járó díj átadó rendezvényén, kedden, Dunaharasztiban.