0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Rovarpatogén baktériumok gombás fertőzések ellen

Egyes fenntartható biológiai módszerek elterjedése hozzájárulhat a gabona és más élelmiszernövények termelésének a növeléséhez, és ebben jelentős szerephez juthat a Photorhabdus luminescens baktérium.

Az nem újdonság, hogy a rovarok széles körével szemben bevethető biológiai rovarölőként, de a mainzi Johannes Gutenberg Egyetem (JGU) egyik kutatócsoportja meggyőződött róla, hogy a P. luminescens egyes gombás betegségektől is képes megvédeni a növényeket.

Ez a hatás a baktérium egy másik életszakaszában érvényesül, mint a rovarölő hatása. Ebben a stádiumban a baktérium képes egyes gombafajok micéliumához kötődni, és a gomba sejtfalát alkotó fő elem, a kitin lebontásával elpusztítja a sejteket. A mainzi kutatók egyelőre főleg a gabonatermesztésben tartják hasznosíthatónak az eredményeket.

Jó lehetőséget látunk rá, hogy a P. luminescens alkalmazásával környezetbarátabbá és fenntarthatóbbá tegyük a szántóföldi gazdálkodást

– nyilatkozta Ralf Heermann, az egyetem professzora. A Photorhabdus luminescens baktérium szimbiózisban él egyes fonalférgekkel, amelyek képesek behatolni a rovarlárvákba, ahol a baktériumok elszaporodnak. Szaporodásuk során baktériumok nemcsak többféle méreganyagot termelnek, amelyek a rovarlárvák számára végzeteksek, hanem egy luciferáz nevű enzimet is, amitől a lárvák fényt bocsátanak ki.

Körülbelül két évvel ezelőtt Ralf Heermann munkacsoportja felfedezte, hogy a P. luminescens egy másik életszakaszában nem képes a szimbiózisra a fonálférgekkel, de akkor is életképes marad a talajban. Ebben az életszakaszban a genetikai felépítése megegyezik a már alkalmazott életszakaszából ismerttel, de egyes jellemzői hiányoznak, például a biolumineszcencia képessége.

A friss kutatás szerint ebben az életszakaszában rendkívül hatékony egyes gombás betegségek ellen. Az egyetem mikrobiológusai azt kutatták, hogy a paradicsom Fusarium graminearum-fertőzését meg lehet-e állítani valamilyen kitinbontó baktériummal.

Kimutattuk, hogy a baktériumok ebben az újonnan megismert életszakaszukban kifejezetten a gombahifák kolonizálására specializálódnak, és ekkor beindul bennük az a mechanizmus, amivel képesek megvédeni a növényeket a kórokozóktól

– nyilatkozta a kutatócsoport egy másik tagja, Nazzareno Dominelli. – Eredményeink új alkalmazási területet nyithatnak a P. luminescens számára, mint olyan szervezetnek, ami nemcsak elősegíti a növények növekedését, hanem védi őket a gombás fertőzéstől.

A kutatás még mindig kezdetinek számító eredményei arra utalnak, hogy önálló életszakaszában a baktérium ráadásul aktívan keresi a növények gyökereit, ami további lehetőségeket jelenthet a P. luminescens biotechnológiai alkalmazására a mezőgazdaságban.

Forrás: BauernZeitung