Back to top

Szamóca talajtakarással

A földieper, vagy becsületes nevén szamóca a mérsékelt égövben a legkorábban érő, jó alkalmazkodóképessége miatt a legnagyobb mennyiségben termesztett bogyós gyümölcs; a gyümölcsök királynőjének is nevezik. Magyarország éghajlata kedvez a harmonikus íz és illat kialakulásának, így gyakran ugyanannak a fajtának hazai termesztésben jobb íze van, mint másutt.

A hosszú évek alatt termőre forduló gyümölcsfákkal ellentétben az augusztusban elültetett szamócapalánták gyümölcsét már szedhetjük is tavasszal.

Különböző szamócafajták termése a telepítés utáni első tavasszal
Különböző szamócafajták termése a telepítés utáni első tavasszal

A fajtaválasztásnál célszerű figyelembe venni, hogy a származási hely környezeti adottságai hasonlóak legyenek, mint hazánkban. A klímaváltozás miatt érdemes a mediterrán fajták között keresgélni.

Házikertben más szempontok érvényesülnek a fajtaválasztásnál, mint a gazdálkodók esetében. Az egyszer termő fajták a legelterjedtebbek, mert a klímánkon ezek adják a legnagyobb méretű és legbiztosabb termést. Amikor saját magunknak termesztünk, hangsúlyosabbá válik a harmonikus íz, és a vegyszermentes termesztés miatt a kártevőkkel és kórokozókkal szembeni ellenállóság.

Jó döntés lehet kettős hasznosítású fajtákat ültetni, melyek friss fogyasztásra és feldolgozásra egyaránt alkalmasak és különböző érésidejűek.

A nyár végén telepített szamócanövény következő tavasszal, fűkaszálék talajtakarással
A nyár végén telepített szamócanövény következő tavasszal, fűkaszálék talajtakarással
A napszakközömbös, azaz folytontermő fajták augusztus és október között adják le termésük nagy részét. Jellemzően igen jóízűek. Virágzásuk idején hazánkban jellemzően nagy meleg van, emiatt a termékenyülésük nem megfelelő, több a torz gyümölcs, ezért kevésbé elterjedtek az üzemi termesztésben. Házikertben érdemes lehet az egyszertermő fajták mellé beválogatni néhány folytontermőt is, így téve teljessé az érési sort. Hazánkban a 400 m, vagy afeletti tengerszint feletti magasságon megfelelőbb számukra a klíma.

A legjobb, ha augusztusban ültetjük el a palántákat. Választhatunk tápkockás vagy szabadgyökerű zöldpalántát; az előbbi drágább, de jobban tárolható és biztosabb az eredése. Vásárolhatunk hűtőházban átteleltetett (frigo) palántákat is, amelyeket tavasszal ültethetünk ki a kertbe. Ezekről körülbelül 10 héttel az ültetés után tudunk szüretelni, de az ilyen típusú palánta készítésének energiaigénye igen magas, ezáltal nem fenntartható.

A szamóca aromaanyagainak kialakulásához fényre van szükség.

Kísérletek bizonyítják, hogy ha a megvilágítást a felére csökkentjük, az aromaanyagok mennyisége is a feleannyi, a cukortartalom pedig hetedére csökken, ha a növényt mélyárnyékban neveljük. A kertünkben is érdemes napos helyre telepíteni. Vegyszermentes házikertben a szamóca esetében is érdemes betartani, hogy egy helyen ne legyenek 3-4 évnél tovább a növények. Ha van elég hely, érdemes kétévente párhuzamosan telepíteni, mert növényeink a második termőévben adják a legtöbb termést és a legnagyobb bogyókat.

Üzemi szinten a legelterjedtebb szabadföldi termesztési mód a fekete fóliás, bakhátas, ikersoros termesztés
Üzemi szinten a legelterjedtebb szabadföldi termesztési mód a fekete fóliás, bakhátas, ikersoros termesztés

Különösen fontos, hogy a szüret után vágjuk le és semmisítsük meg az összes levelet, így megelőzve a kártevők és a kórokozók felszaporodását.

A jól megválasztott művelésmóddal kellően szellős és jól megvilágított lombozatot tudunk fenntartani. A soros művelés (70-80 x 20-30 cm sor- és tőtávolság) házikertben nem a leghelytakarékosabb megoldás. Akkor lehet mégis jó választás, ha a termőhely párásabb, hűvösebb, mert így a legszellősebb a lombozat.

Az ikersoros termesztést gyakran kombinálják takart bakhátakkal, ahol a tőtávolság 20-30 cm, az ikersorok közötti távolság 40-50 cm.

A bakhát könnyebben felmelegszik, laza és jól levegőzött közeg a szamóca érzékeny gyökereinek. Száraz termőhelyen, ahol kisebb a kórokozók felszaporodásának esélye, az ikersoros művelés praktikusabb, mert helytakarékosabb és a beárnyékolt talaj kedvezőbb feltételeket teremt a gyökerek fejlődéséhez.

A fekete fólia tavasszal segít felmelegíteni a talajt, és koraibb virágzást és érést tesz lehetővé, nyáron viszont túlforrósodhat
A fekete fólia tavasszal segít felmelegíteni a talajt, és koraibb virágzást és érést tesz lehetővé, nyáron viszont túlforrósodhat

Ha van elegendő helyünk a vándoroltatásra, vagyis minden évben egy sorral eltolni a szamócaágyást, a váltósoros művelés is megoldás lehet. Ilyenkor a szamócát 80-90 cm sor- és 20-30 cm tőtávolságra telepítjük. A második vagy harmadik termőévben a szüret után fejlődő indákat a sorközökbe tereljük, és az indanövények me­g-gyökeresedése után felszámoljuk az idős növénysorokat.

A piros talajtakaró fóliák serkentik a fotoszintézist, de vegyszermentes termesztésben komoly problémát okozhatnak a gyomok
A piros talajtakaró fóliák serkentik a fotoszintézist, de vegyszermentes termesztésben komoly problémát okozhatnak a gyomok
Kiskertben nem szeretnénk, vagy nincs lehetőségünk üvegházat vagy fóliasátrat építeni az egyre szélsőségesebb időjárási viszonyok mérséklésére, de a talajtakarás megoldás lehet a problémára. A szamóca vízigényes növény. Öntözés nélkül nem is termeszthető sikerrel a klímánkon.

Ahogy vadon élő őseinek, a termesztett fajtáknak is az avarral, száraz fűvel borított nedves talaj jelenti a természetes közeget.

Hagyományosan csak a gyümölcs szennyeződését és az ebből eredő rothadást igyekeztek megakadályozni az időszakos mulcsozással, viszont komoly növényvédelmi, érésidőt befolyásoló, talajvédő és víztakarékossági szerepe is van a talajtakarásnak. Ne feledjük: egészséges, élő talaj, egészséges növények! A cél a talaj termékenységének megőrzése és növelése, aminek a jól kivitelezett talajtakarás az egyik leghatékonyabb eszköze, lehetőség szerint az év minél nagyobb részében.

A fehér polietilén talajtakaró fólia hűti a talajt, ezáltal késleltetve az érést
A fehér polietilén talajtakaró fólia hűti a talajt, ezáltal késleltetve az érést
A takaratlan talajhoz képest a különböző színű és anyagú talajtakarók befolyásolják a mikro­klímát az eltérő fény-, hőelnyelő és -visszaverő tulajdonságaik miatt, főleg kora tavasszal, mielőtt a lombozat záródik. A sötétebb anyagok több hőt nyelnek el és jobban felmelegítik a talajt, míg a világosabbak a talajt hűtik, a levegőt melegítik, mert inkább visszaverik a sugarakat. A szamóca esetében a kora tavaszi időszakban a talaj melegítésével érhetünk el koraibb és nagyobb termést.

Az üzemi termesztésben szinte kizárólag a fekete fólia terjedt el a termésre gyakorolt pozitív hatásai miatt.

A fekete agroszövet drágább, de légát­eresztő és tartós anyag. Piros polietilén fóliát is javasolnak a gyártók, kifejezetten a fotoszintézisre gyakorolt kedvező hatása miatt. Saját kertünkben is kipróbálhatjuk ezeket az anyagokat, de környezetvédelmi szempontból és talajéletre gyakorolt negatív hatásuk miatt megfontolandó. A fekete fólia további hátránya lehet, hogy a fejletlen növényállomány alatt túlmelegszik, akár 65-70 °C-ra is, ami a gyökértevékenység leállásával, illetve a gyökerek pusztulásával járhat.

Talajtakarás szalmával: amikor elvékonyodik a szerves takaróanyag-réteg, szükséges pótolni azt
Talajtakarás szalmával: amikor elvékonyodik a szerves takaróanyag-réteg, szükséges pótolni azt

A kutatók kiderítették, hogy a legkedvezőbb a 14-30 °C-os tartomány, de a gyökérelhalás 44,4 °C-on kezdődik.

Nyáron a felforrósodott fóliával érintkező gyümölcsök a szüret után hamar megpuhultak, mintha megfőttek volna a növényről leválasztva. A tápanyag-utánpótlás is nehézkes az ültetőlyukakon keresztül. A fóliák megsérülnek, amikor az ültetőlukakból próbáljuk eltávolítani a gyomokat, és egyes gyomfajok, például a tarackbúza képes áttörni, kilyukasztani is a műanyagot.

A szerves eredetű anyagokat, mint a szalma, fűkaszálék, faapríték vagy a lomb, általában világosabb szín és jó nedvességmegtartó képesség jellemzi, így a talajt hűtik.

Faaprítékkal történő talajtakarás hűti és nedvesen tartja a talajt, így sokat segíthet a nyári forró, aszályos időszakok átvészelésében
Faaprítékkal történő talajtakarás hűti és nedvesen tartja a talajt, így sokat segíthet a nyári forró, aszályos időszakok átvészelésében
Alkalmazásukkal néhány nappal (akár egy héttel is) későbbre tolódhat a virágzás és az érés kezdete, ami gyakran előnyös, mert az áprilisi fagyok, amelyek alapesetben a virágzás idejére esnek az utóbbi időben, elkerülhetők használatukkal. A talajhűtő és nedvességmegőrző hatás nyáron is hasznunkra válhat az egyre forróbb, aszályosabb időszakokban, ami a változó klíma következménye. Az ökológiai gazdálkodás tápanyag-utánpótlási és gyomszabályozási gyakorlatába is jobban illeszkednek ezek az anyagok, mert könnyebben kijuttathatók a szilárd állagú szerves trágyák, és maguk a takaróanyagok is tápanyagot szolgáltatnak bomlásuk közben. A gyomelnyomó képességük valamivel gyengébb, mint a műanyag fóliáknak, viszont a gyomok eltávolítása sokkal könnyebb a szerves takarókból. Ökológiai termesztésben inkább a szerves talajtakaró anyagok használatát ajánljuk.

Kevésbé környezetterhelők, könnyen beszerezhetők és költséghatékony anyagok, főleg, ha saját kertből származnak és bomlásuk közben tápanyagot is szolgáltatnak.

A legtöbb kiskertben javasolható művelésmódhoz, ahol az indanövények legyökereztetése a módszer lényege, csak a szerves talajtakarók illeszthetők.

Madaras Krisztina

Forrás: 
Kerti Kalendárium
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kerti Kalendárium 2022/9 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A cuki gyümölcs jobban fogy

A spanyol SanLucar zöldség-gyümölcs nagykereskedő cég a 101 kiskutyával pörgeti fel az eladásait, egyelőre csak Németországban és Ausztriában. Ráadásul spanyolországi narancsültetvény-látogatást is nyerhetnek a dalmatás csomagolású termékek vevői. Az ötlet nem rossz.

Változott a fogyasztói magatartás

A magyar zöldség-gyümölcs árakat a globális hatások mellett az idényjelleg és az időjárás is erősen befolyásolja. A kereskedelmi láncok törekednek arra, hogy minél több magyar eredetű terméket kínáljanak és kiegyenlített legyen a forgalom, derült ki a körkérdésünkre adott válaszokból.

Még mielőtt feledésbe merülne

Egy sor olyan zöldséget ismerünk mi is, amelyek nélkül egy generációval korábban még elképzelhetetlen volt a téli étrend, most pedig az adja a folyamatos témát az ágazatnak, hogy miként lehetne a forgalom visszaesését megállítani. Nyugat-Európa tradicionális téli zöldsége, a halványított cikória is ezzel küzd, a Belgiumban másodszor megrendezett cikóriahét fogyasztásélénkítő hatása azonban úgy tűnik, meggyőző.

Januártól a Nébih felületén kell vezetni az elektronikus permetezési naplót

A Nébih elektronikus gazdálkodási napló (e-GN) rendszerébe integrálódik az elektronikus permetezési napló. A felületen január 1-jétől a 10 hektárnál nagyobb összterületen gazdálkodóknak naprakész nyilvántartást kell vezetniük a szántóföldi kultúrában végzett rovarölő szeres kezelésekről.

A türelem orchideát terem

Csak nagyon kevesen vállalkoznak orchidea termesztésére üzemi körülmények között, mégis a tordasi Botta Kertészet egy különleges szépségnek, a cymbídium orchidea (csónakorchidea) termesztésére szakosodott. A családi kertészet az orchideát vágottvirágként és cserepes dísznövényként is értékesíti, évről évre igyekeznek gazdag szín- és fajtaválasztékkal kielégíteni a piaci igényeket.

Hosszú életet biztosíthat az északiak táplálkozási modellje

Ha valaki megkérdezné, hogy melyik a legegészségesebb régió a Földön, mit választanánk? Japánt, ahol Okinawa kék zónája található, és ahol az emberek rendszeresen 100 év felett is jó egészségben élnek? A Földközi-tenger vidékét? Bár a világ számos helyét meg lehetne említeni, az észak-európai régiót gyakran figyelmen kívül hagyják. Pedig nem kellene...

Az újrahasznosított műanyag művészete

Szobrot állítottak az újrahasznosított műanyagnak. A szobor mi másból is készülhetett volna, mint újrahasznosított műanyagból. A különleges művészeti alkotással a Desch cég a műanyag újszerű értelmezésére szeretné felhívni a figyelmet.

Tudatos Vásárlók Családi nap – bemutatkoznak a közösségi gazdaságok

Hazánkban is egyre népszerűbbek a közösségi gazdaságok, személyes együttműködés termelő és fogyasztó között, amelyben a gazdálkodással járó kockázatokat, a gazdálkodás gyümölcseit egy hosszú távú megállapodásban szabályozott módon közösen osztják meg. A gazda vállalja, hogy egész évben a közösség tagjainak termel, míg a vásárlók vállalják, hogy átalánydíjért cserébe átveszik a terményeket.

10 kiváló élelmiszer a vérnyomás csökkentésére

A vérnyomás normális esetben a nap folyamán fokozatosan emelkedik és csökken, a krónikusan magas vérnyomás - más néven magas vérnyomás - növeli a szívbetegségek, a stroke és a vesebetegségek kockázatát. Annak érdekében, hogy csökkenstük ezeknek a kockázatát az alábbi élelmiszerek a segítségünkre lehetnek.

Nem szabad citromolajjal permetezni

Az Európai Bizottság nem hagyta jóvá, hogy a citrom-illóolajat úgynevezett egyszerű anyagként lehessen növényvédelmi célra használni. Az illóolaj fő komponense túl kockázatos az emberi egészségre és a vízi élővilágra, olvasható az indoklásban.