Back to top

Trófeamustra Bekénypusztán

A Délbükki Erdészeti Igazgatóság a Bekénypusztai Turisztikai Látogatóközpont és Ökoház környezetében rendezte meg az ÉSZAKERDŐ Zrt. 13. Trófeamustráját. A szakemberek a bőgési szezonban terítékre került gímszarvasbika trófeákat láthatták.

bekeny1.jpg

Fotó: Bóta István

Zay Adorján, az ÉSZAKERDŐ Zrt. vezérigazgatójának köszöntőjét követően Sárhegyi Zoltán, a felügyelőbizottság elnöke arról beszélt, hogy egy trófeamustra ünnepnap. A nemzetközi körülmények, illetve hazánk gazdasági helyzete miatt azonban különösen nehéz körülmények között tartják meg ezt a programot. Kijelentette: az ÉSZAKERDŐ szakszemélyzete fantasztikus eredményt ért el.

bekeny2.jpg

Fotó: Bóta István
Ennek nyomán olyan trófeákat tudtak bemutatni, amikre büszkék lehetnek és megdobogtatják a vadászszíveket. Azt kérte, hogy a trófeasort végigjárva, mindenki gondoljon azokra a kollégákra, akik erőt, időt, fáradtságot nem kímélve segítettek a vendégvadászoknak a bikák terítékre hozásában.

A bőgés szeptember elején kezdődött a megyében, de igazából a hónap közepén megérkező csapadékosabb időjárás indította be a szezont. Intenzív, de kicsit hullámzó volt a bőgés, egyes területeken napokra elhallgattak a bikák

– mutatta be a szezont Vadász István, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal osztályvezetője. A becsült trófeasúlyok 0,5-1 kilogrammal elmaradtak ugyan a várttól, de az idei így is rekordév volt. 90 vadgazdálkodó 862 gímbikát mutatott be bírálatra, ez az éves tervezett teríték háromnegyede. 37 bika trófeájának súlya haladta meg a 9 kilogrammot, ezek közül nyolc 10 kilogramm, egy pedig 11 kilogramm feletti volt.

bekeny3.jpg

Fotó: Bóta István

A rekordsúlyú bika 11,2 kilós volt és a Boldvai Kossuth Vadásztársaság területén esett. Az ÉSZAKERDŐ Tállyai üzemi vadászterületén egy 10.78, a Csereháti Hrabina Vadásztársaság területén pedig egy 10,69 kilós trófeát viselő vadat ejtettek el.

A legmagasabb pontszámot elért gímbika 221 pontos volt, ez a Bélusvölgye Vadásztársaság területén esett, a trófea súlya 9,26 kiló volt. Ezt követte a tállyai területen terítékre hozott gím, 220 ponttal. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 14 aranyérmes bikát lőttek, ilyenre eddig még nem volt példa.

bekeny4.jpg

Fotó: Bóta István

Az érmes arány 30 százalék lett. A bikák 63 százaléka középkorú volt, tíz év feletti pedig 4,4 százalék. A bemutatott egyedek 2 százaléka kapott hibapontot, ez fele a tavalyi eredménynek.

Szentléleki Tibor vadászati osztályvezető az erdőgazdaság eredményeit ismertetve kiemelte: az ÉSZAKERDŐ Zrt. 8 vadászterületen, összesen 85 ezer hektáron folytat vadgazdálkodási tevékenységet. A bőgésben 138 bika került terítékre, megközelítve a tavalyi rekordévet, amikor 140 gímet ejtettek el. Az érmes arány 31 százalék. az átlagsúly 5,24 kilogramm. A társaság vadászterületein két aranyérmes bika esett. A Tállyai mellett a Hegyközi Erdészeti Igazgatóság vadászterületén egy 9,81 kilogrammos, 210,13 pontos aranyérmes bika került terítékre.

A rendezvényen Zay Adorján vezérigazgató bejelentette, hogy a szezon legjobb hivatásos vadászának járó díjat Juhász Antal, a Hegyaljai Erdészeti Igazgatóság munkatársa kapta.

Forrás: 
ÉSZAKERDŐ Zrt.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A dobogó tetején

Az erdő mélyének csöndje a tanyája, ahová csak a vad talál, sűrű lombú fák alatt ballag, mert az erdőben leli nyugalmát. Ez az érzés él azokban, akik lelkükben őrzik a természet iránti tiszteletet és vonzalmat, és e belső késztetésüktől vezérelve döntenek majdani hivatásukról.

Fókuszban a globális mezőgazdaság

A Nemzetközi Zöld Hét (Internationale Grüne Woche, IGW) az egyik legismertebb németországi rendezvény. Berlin már 1926 óta a helyszíne a világ egyik vezető nemzetközi élelmiszeripari, mezőgazdasági és kertészeti vásárának.

Az előttünk álló időszaknak mindenki a nyertese lehet

Erősek, intelligensek és gyönyörűek – így jellemezte a 41. AGROmashEXPO Nemzetközi Mezőgazdasági és Mezőgép Kiállításon bemutatott gépeket dr. Szabó István, a MATE oktatási és nemzetközi rektorhelyettese, az AGROmash-nagydíj zsűrielnöke. A minden eddiginél színesebb és impozánsabb agrárrendezvényen közel háromszáz kiállító és számos program várja az érdeklődőket január 25-től 28-ig.

A Fruit Logistica várható újdonságai

A zöldség-gyümölcs ágazat egyik legnagyobb kiállítása a berlini Fruit Logistica, idén február 8–10-én 112 ezer négyzetméteren csaknem 2000 kiállítóval várja a látogatókat. Honlapján már tanulmányozhatók a bemutatni tervezett új fajták, csomagolóanyagok, szedést, tárolást vagy osztályozást segítő eszközök, amelyeket a világon vagy Európában ott láthatnak először a látogatók.

Hamarosan kezdődik a világ egyik legnagyobb kertészeti kiállítása

A fenntarthatóság és az éghajlatváltozás meghatározó témái lesznek a világ egyik legnagyobb kertészeti vásárának a németországi Essenben megrendezésre kerülő IPM kiállításnak. A kertészet komoly kihívásokkal néz szembe, azonban a modern technológia az egyik lehetséges eszköz lehet, amelynek segítségével a termelés és a zöldfelületgazdálkodás is sikerrel veheti az akadályokat.

Vajon idén is ehető újdonság nyeri az innovációs díjat?

A zöldség-gyümölcs nemzetközi frissáru-kereskedelem hatalmas szabású berlini csúcstalálkozóján, a Fruit Logistica kiállításon elnyerhető innovációs díj komoly elismerés a szakmában, marketingértéke elsőrangú. Bár nagyszerű árukezelési és logisztikai újdonságok is kerülnek mindig a tíz jelölt közé, szinte kivétel nélkül valamilyen ehető újdonság nyert eddig. Vajon az idén is így lesz?

Védett ragadozó madarakat mészároltak le "vadászok" -2,5 millió forintos büntetés és felfüggesztett börtön

Egy fokozottan védett barátkeselyű, valamint négy másik ragadozó madár elejtése miatt emelt vádat több vadász ellen a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Főügyészség - közölte a főügyészség sajtószóvivője csütörtökön az MTI-vel.

Ismét lesz AgrárgépShow és az AXIÁL sem hiányozhat a rendezvényről!

Két év kihagyás után ismét személyesen találkozhat az agrárszakma színe-java a 2023. január 25. és 28. között megrendezésre kerülő AgrárgépShow kiállításon, melynek a budapesti HUNGEXPO ad otthont. A rendezvény egyik legnagyobb kiállítója továbbra is az AXIÁL Kft, mely vállalat standja ezúttal is a D pavilonban lesz.

Jogszabályi álláspontok kutya lelövésekor

A vadászterületen történő kutyaelejtés egy rendszeresen visszatérő konfliktus alapja. A probléma sok esetben peres üggyé fajul, noha a kutyatartók és a vadászok a rájuk vonatkozó szabályok betartásával megelőzhetnék az ilyen incidenseket. De hol is van a jogszerűség határa egy ilyen esetben? Ki a vétkes? És miképpen lehet elejét venni az ilyen helyzeteknek?

Az engedélyhez kötött gyérítése csak felületi kezelés

A kárókatona, vagy más néven kormorán jelentős károkat okoz a halgazdaságoknak, halastavaknak. Nem véletlenül hírhedt falánkságáról, hiszen egy példány naponta akár egy kilogrammnál is több halat képest elfogyasztani. Állományuk stabil, sőt növekvő, természetvédelmi oltalom alá tartoznak, de a természetvédelmi hatóság által kiállított vadászati, riasztási engedéllyel gyéríthető, zavarható.